Arama

Yakın Tarih

Belgrad’da kalan son cami

Belgrad’da kalan son cami

Fatih Sultan Mehmet'in alamadığı şehir Belgrad, Osmanlı'nın zirve dönemi olan Kanuni Sultan Süleyman döneminde fethedildi. Topraklarına dahil ettiği yerlere adaleti ve merhameti de götüren cihan devleti, diğer yerlerde olduğu gibi Belgrad'ı da imar ederek ölümsüz eserler kazandırdı. Fakat bugün Devlet-i Aliyye'nin Balkanlardaki en önemli üslerinden biri olan Belgrad'da, Osmanlı dönemine ait pek çok eser yok edilmiş durumda. Geriye sadece bir cami kaldı. İşte o cami..

Yassıada’da yargılanan kadın milletvekilleri

Yassıada'da yargılanan kadın milletvekilleri

27 Mayıs 1960'de Cumhuriyet tarihimize kara bir leke olarak geçen olaylardan biri yaşandı. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne mensup bir grup subay, Demokrat Parti'nin Türkiye'yi baskı yönetimine ve halkı kutuplaşmaya götürdüğü gerekçesiyle yönetime el koydu. 27 Mayıs Darbesi, Türkiye'de meydana gelen ilk askeri darbeydi. Bu darbe sonucunda Milli Birlik Komitesi, anayasa ve TBMM'yi feshetti. Antidemokratik yöntemlerle Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Başbakan Adnan Menderes ile Demokrat Parti milletvekilleri tutuklanarak Yassıada mahkemelerinde yargılandı. Yargılananlar arasında kadın milletvekilleri de vardı.

Radyolar hayatımızın neresinde?

Radyolar hayatımızın neresinde?

Yaklaşık bir asır önce hayatımıza giren radyo, en çok tercih edilen kitle iletişim araçlarından biri olarak popülerliğini koruyor. Yayın içerikleri ve çeşitliliğinin arttığı, tematik kanalların ortaya çıktığı ve internet teknolojileri ile dijitalleşen radyolar, farklı platformlar ortaya çıksa da halen tercih ediliyor. RTÜK’ün verilerine göre, Türkiye'de günlük radyo dinleme süresi ortalama 1 saat 43 dakika. Peki, radyodan neden vazgeçemiyoruz? 13 Şubat Dünya Radyo Günü dolayısıyla “Radyolar hayatımızın neresinde?” sorusunun cevabını derledik.

Dinmeyen acı: Çerkes Sürgünü

Dinmeyen acı: Çerkes Sürgünü

1864 yılında Rusya, stratejik önemi nedeniyle Çerkesya'yı boşaltma kararı almış, burada yaşayan Müslüman halkı sürgüne zorlamıştı. Osmanlı topraklarına sürgün edilen Çerkesler, kıyılarda süngülerle bekleyen Rus askerlerinin zoruyla gemilere zorla bindirilmiş, büyük çoğunluğu açlık, susuzluk ve salgın hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirmişti. Öyle ki, yolculuk sırasında hastalık belirtileri gösterenler gemiden aşağı atılır hale gelmişti. Çarlık Rusyası'nın, 21 Mayıs 1864'te topraklarını işgal edip Çerkes halkını sürgüne göndermesinin üzerinden 159 yıl geçti.

Dünyanın ilk arabalı vapuru: Suhulet

Dünyanın ilk arabalı vapuru: Suhulet

Her alanda olduğu gibi denizcilik sahasında da dünyaya damgasını vuran Osmanlı Devleti, her yüzyılda adından söz ettirecek çalışmalar gerçekleştirmeyi başardı. Ülkenin dağılma dönemine denk gelen on dokuzuncu yüzyıl içinde dünyaya örneklik sergileyecek bir eser ortaya çıkardı. Şirket-i Hayriyye'nin başındaki isim Hüseyin Haki Bey'in çizdiği arabalı vapur, İngiltere'de yapıldı. İşte ulaşım haricinde savaşlarda da kullanılan Suhulet'in hikayesi...

Osmanlı’da kadın öğretmen yetiştiren kurum: Darülmuallimat

Osmanlı’da kadın öğretmen yetiştiren kurum: “Darülmuallimat”

Kız öğretmen okulları, Tanzimat devrinde kızlara ait mekteplerin faaliyete geçmesi üzerine bayan öğretmen yetiştirmek için açılmıştı.1870 yılında Osmanlı Devleti'nde açılan bu okullara 'Darülmuallimat' adı verildi. Peki, kız öğretmen okullarının açılma sebebi neydi? Bu kurumlar, dönemin eğitimcileri ve aydınları tarafından hangi noktalarda eleştirildi? İmparatorluk topraklarındaki ilk açılan Darülmuallimat hangisiydi, zamanla ne tür değişimlere uğradı? İşte ilk kadın öğretmenlerin yetiştirildiği Darülmuallimatlar...

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN