Arama

Yakın Tarih

Osmanlı’nın yok olan sarayı

Osmanlı'nın yok olan sarayı

Osmanlı Devleti'nin Topkapı Sarayı'ndan önceki yönetim merkezi olan Edirne Sarayı, tarihimizin yok olan büyük parçalarından biridir. Pek çok padişahın tahta çıkışına şahitlik eden saray, Osmanlı'nın en geniş sarayı olarak dikkat çekse de devletin kendi içinde yaşadığı anlaşmazlık sonucu yok olur.

II. Abdülhamid’in gözde semti: Kağıthane

II. Abdülhamid’in gözde semti: Kağıthane

Kadim şehir İstanbul'un her ilçesinde tarihin bizlere miras bıraktığı izlere rastlanır. Ancak bazıları çok daha önemli bir yere sahiptir. Beş asır boyunca şehrin istirahat ve piknik bölgesi olan Kağıthane, doğal güzellikleriyle Osmanlı'nın vazgeçilmez mekanları arasında kendine ayrı bir yer edinir. Bu semt, zor dönemin güçlü padişahı II. Abdülhamid için de özel bir yere sahiptir. Henüz şehzade iken sık sık gittiği Kağıthane'ye birlikte bakalım...

İnönü, Demirağ’ın yerli uçak üretimini nasıl engelledi?

İnönü, Demirağ’ın yerli uçak üretimini nasıl engelledi?

Nuri Demirağ, Cumhuriyet'in ilk yıllarında demiryolları yapımına büyük katkılar sağlamış; Türkiye'deki pek çok ilkin öncüsü olmuştu. Onun ön plana çıktığı en önemli alan ise havacılık sanayisindeki başarılarıydı. Üretilen bir uçağın "pilot hatası" nedeniyle düşmesi bahane edilmiş, ülkemizin ilk yerli uçak fabrikası bu bahaneyle kapatılmıştı. Peki, Nuri Demirağ, İsmet İnönü'ye yazdığı mektupta neleri kaleme almıştı? Demirağ'ın yerli uçak üretimi nasıl engellenmişti?

Belgrad’da kalan son cami

Belgrad’da kalan son cami

Fatih Sultan Mehmet'in alamadığı şehir Belgrad, Osmanlı'nın zirve dönemi olan Kanuni Sultan Süleyman döneminde fethedildi. Topraklarına dahil ettiği yerlere adaleti ve merhameti de götüren cihan devleti, diğer yerlerde olduğu gibi Belgrad'ı da imar ederek ölümsüz eserler kazandırdı. Fakat bugün Devlet-i Aliyye'nin Balkanlardaki en önemli üslerinden biri olan Belgrad'da, Osmanlı dönemine ait pek çok eser yok edilmiş durumda. Geriye sadece bir cami kaldı. İşte o cami..

Aliya İzzetbegoviç’in hatıralarıyla dolu evi

Aliya İzzetbegoviç'in hatıralarıyla dolu evi

Bağımsız Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzetbegoviç'in yaşadığı mütevazı ev, bizlere onun hayatından önemli kesitler sunar. Ömrünü İslam düşüncesine ve Bosna'nın bağımsızlığına adayan lider, son yüzyılın en büyük önderleri arasında gösterilir.

Osmanlı’da kadın öğretmen yetiştiren kurum: “Darülmuallimat”

Osmanlı’da kadın öğretmen yetiştiren kurum: “Darülmuallimat”

Kız öğretmen okulları, Tanzimat devrinde kızlara ait mekteplerin faaliyete geçmesi üzerine bayan öğretmen yetiştirmek için açılmıştı.1870 yılında Osmanlı Devleti'nde açılan bu okullara 'Darülmuallimat' adı verildi. Peki, kız öğretmen okullarının açılma sebebi neydi? Bu kurumlar, dönemin eğitimcileri ve aydınları tarafından hangi noktalarda eleştirildi? İmparatorluk topraklarındaki ilk açılan Darülmuallimat hangisiydi, zamanla ne tür değişimlere uğradı? İşte ilk kadın öğretmenlerin yetiştirildiği Darülmuallimatlar...

2023 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN