Arama

Ünlü Yazarlar ve Şairler

Hüznün ve sevincin hakim olduğu 10 bayram şiiri

Hüznün ve sevincin hakim olduğu 10 bayram şiiri

Bayramı bir armağan bilen ve neşeyle karşılayan Müslümanlar için, Kurban Bayramı bereketi ve rahmeti ile birlikte hoş geldi. Bu bayramda da çocuklar sevindirilecek, kimsesizlerin yardımına koşulacak. Biz de sizler için bayramın sevinç ve coşkusunun yanı sıra hüznünü de dizelerinde işlemiş şairlerden 10 bayram şiirini listeledik.

Abdurrahim Karakoç’un Mihriban şiirinin gerçek öyküsü

Abdurrahim Karakoç’un Mihriban şiirinin “gerçek” öyküsü

Abdurrahim Karakoç tarafından kaleme alınıp Musa Eroğlu tarafından bestelenen 'Mihriban', yediden yetmişe herkesçe bilinen şiirler arasındadır. Halk şiiri geleneğinin usta isimleri arasında yer alan Abdurrahim Karakoç'un Mihriban şiiri ile ilgili tevatürler, şiirin bestelenmesinin ardından artış gösterdi. Ölüm yıl dönümünde usta şairin aşık olduğu kızla mektuplaşırken kaleme aldığı Mihriban şiirinin "gerçek" hikayesini, şairin röportajlarından hareketle araştırdık.

İskender Pala’nın Bülbülün Kırk Şarkısı’ndan 20 alıntı

İskender Pala’nın Bülbülün Kırk Şarkısı’ndan 20 alıntı

Pek çoğumuz, birçok farklı kalemden siyer kitabı okumuş, Peygamber Efendimizin (SAV) yaşamına tanıklık etme, onun yaşamını kendi yolumuza rehber etme isteğimizi bu kitaplar aracılığıyla pekiştirmişizdir. Peygamberimizin  (SAV) hayatını hiç İskender Pala'nın kaleminden okudunuz mu? İskender Pala, geleneğimizdeki en önemli unsurlardan olan gül ve bülbülün birlikteliğinden yola çıkarak kaleme almıştır Bülbülün Kırk Şarkısı'nı. Dikkat çekici bir üsluba sahip, edebiyatla harmanlanan bu muhteşem siyer kitabından 20 alıntıyı derledik.

Ünlü yazarların kaleminden alıntılarla ‘konuşmak’

Ünlü yazarların kaleminden alıntılarla ‘konuşmak’

Duygu ve düşüncelerimizi bir dilin sözcükleriyle dile getirdiğimiz, türlü ihtiyaçlarımızı karşıladığımız ve diğer insanlarla iletişim kurabilmek için en sık kullandığımız yöntem, konuşmak… Öyle bir eylem ki, konuşmanın varlığı kadar yokluğu da bir sembol taşır. Ünlü yazarların kaleminden konuşmaya dair alıntıları derledik.

Mehmet Akif’in istediği halde yazamadığı kitap ve tercümeler

Mehmet Akif’in istediği halde yazamadığı kitap ve tercümeler

Mehmet Akif Ersoy, Osmanlı'nın son dönemlerinde, Cumhuriyet'in ise kuruluş sürecinde hem diliyle hem de kalemiyle ülkenin ıslahı için çalışmış bir mütefekkir… Ülkenin yeniden eski, parlak günlerine kavuşmasını, milletin İslami hassasiyetlere sahip olmasını sağlamak milli şairimiz Mehmet Akif'in yegane gayesiydi. Onun gerçekleştirmek istediği projeler içinde, yazmak istediği halde yazamadığı eserler bulunuyordu: Türkçe lügat, kitap tercümeleri ve Kur'an meali… Peki, Akif bunları hangi nedenlerle kağıda dökememişti?

Edebiyatımızın hüzün mevsimi: Eylül

Edebiyatımızın hüzün mevsimi: Eylül

Eylül sadece bir ay değil aynı zamanda tek başına bir mevsimdir. Sararan yaprakların, tek başına yapılan uzun yürüyüşlerin ayıdır eylül. Güz mevsiminin özü, insanın içine bir anda çöken hüzün ve her daim mazidir eylül…

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN