Arama

Ünlü Yazarlar ve Şairler

Oğuz Atay’ın son öyküsü Demir Yolu Hikayecileri - Bir Rüya

Oğuz Atay’ın son öyküsü "Demir Yolu Hikayecileri - Bir Rüya"

Oğuz Atay'ın Korkuyu Beklerken kitabında yer alan ve yazarın yazdığı son öykü olan Demiryolu Hikâyecileri - Bir Rüya metni ülkenin çok uzak bir köşesinde nadiren trenin uğradığı istasyonda seyyar hikâye satıcılığı yaparak geçinmeye çalışan üç kişinin öyküsünü anlatır. Zamanla tek başına kalan, hikâye satacak kimsesi kalmayan, mektup gönderecek hiçbir adresi bulunmayan ana kahramanın geldiği son noktayı işleyen öykü, ilk bakışta kafkaesk etkiler hissettiren garip bir öyküymüş gibi görünür. Fakat esasında dönemin edebiyat ortamına yapılmış alegorik bir eleştiridir.

10 soruda hüznün şairi Turgut Uyar

10 soruda "hüznün" şairi Turgut Uyar

Hüznün ve sancılı şiirlerin ölümsüz şairi Turgut Uyar, "İkinci Yeni" şiir akımının öncülerinden biriydi. Geleneksel şiirin imkanlarından da yararlanarak dizelerini zenginleştirdi. Şiirlerinde insanın mutluluk arayışını dile getiren ünlü şair, çok sevilen "Göğe Bakma Durağı" ile bizlere neyi anlatmak istedi? Edebiyatımızın unutulmaz kalemlerinden Uyar, 1985'te bugün aramızdan ayrıldı. Şairin ölüm yıl dönümü sebebiyle hayatına ve edebi kişiliğine dair detayları 10 soruda derledik…

Edebiyatçıların kaleminden Ayasofya

Edebiyatçıların kaleminden Ayasofya

Asırlar boyu dimdik ayakta kalan, ihtişamını nesilden nesile aktaran Ayasofya için yıllar öncesinden söylenen sözler, kaleme alınan satırlar cevap veriyordu bugünlere. İşte Necip Fazıl'dan, Sezai Karakoç'a kadar bu davaya önderlik eden isimlerin tarihe not ettikleri satırlar…

Edebiyatımızın başyapıtlarından Saatleri Ayarlama Enstitüsü hakkında 10 bilgi

Edebiyatımızın başyapıtlarından Saatleri Ayarlama Enstitüsü hakkında 10 bilgi

Ahmet Hamdi Tanpınar, zaman kavramı hakkında en çok düşünen ve eserlerinde motif olarak işleyen yazarların başında gelir. İlk defa Yeni İstanbul gazetesinde tefrika olunarak yayımlanan Saatleri Ayarlama Enstitüsü adlı romanında da "zaman" gerek sembol, gerek hayat manzarası olarak ön plânda bir yer işgal ediyor. Fakat zaman bu romanda diğer eserlerinden farklı olarak karikatür, hiciv ve ironilerle örülü bir biçimde işlenmiştir. "Hakikat şu ki Saatleri Ayarlama Enstitüsü muazzam bir karikatür oldu." cümlesini günlüklerine not eden Tanpınar'ın bu eseri, Doğu ve Batı arasında sıkışıp kalmış Türk toplumunun ve Cumhuriyet sistemindeki yeni açılan kurumların ironik bir eleştirisidir. Saatleri Ayarlama Enstitüsü hakkında en çarpıcı 10 bilgiyi derledik.

Hüznün ve sevincin hakim olduğu 10 bayram şiiri

Hüznün ve sevincin hakim olduğu 10 bayram şiiri

Bayramı bir armağan bilen ve neşeyle karşılayan Müslümanlar için, Kurban Bayramı bereketiyle birlikte hoş geldi. Bu bayramda da çocuklar sevindirilecek, kimsesizlerin yardımına koşulacak. Biz de sizler için bayramın sevinç ve coşkusunun yanı sıra hüznünü de dizelerinde işlemiş şairlerden 10 bayram şiirini listeledik.

Aşk ile Anı Seyretmek kitabından ruhumuza doğru yolculuğa çıkaracak 20 alıntı

Aşk ile Anı Seyretmek kitabından ruhumuza doğru yolculuğa çıkaracak 20 alıntı

Sadettin Ökten ve Kemal Sayar'ın şiirin kanatlarına tutunarak gerçekleştirdikleri uzun soluklu sohbetlerinin ikinci cildi olan Aşk ile Anı Seyretmek, Dünyaya Geldim Gitmeye'den sonra bizleri bir kez daha sevginin, saygının ve bilgeliğin eşlik ettiği yepyeni bir dünyaya davet ediyor. Hem de büyük bir belirsizliğin ruhu çaresiz bıraktığı böylesi günlerde… Sadettin Ökten ve Kemal Sayar'ın söyleşi kitabı Aşk İle Anı Seyretmek'ten ruhumuza doğru yolculuğa çıkaracak 20 alıntıyı derledik.

2023 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN