Arama

Felsefe

İnsanın ruhundan yükselen şiddetli mana: Ebediyet

İnsanın ruhundan yükselen şiddetli mana: Ebediyet

Cenab-ı Hakk'ın kainata halife olarak tayin ettiği insan, çekirdeğinde maddenin, mananın, ruhun ve bunun gibi binbir esasın filizlendiği varlıktır. Sadece kısacık dünya hayatına hizmet edecek manevi cihazlar ile değil, ebedi bir yaşama da vazife görecek duygularla mücehhezdir. Diğer canlıların fevkinde hassalara sahip insanın ruhunda en şiddetli arzusu ebediyettir.

Doğru bilgiye ulaşmak mümkün mü? Epistemolojik bir arayış

Doğru bilgiye ulaşmak mümkün mü? Epistemolojik bir arayış

Felsefe tarihinde cevabı en çok merak edilen sorulardan biri: Mutlak bilgeye ulaşmak mümkün mü? Tarih boyunca düşünürler, bilginin sınırlarını aşarak onun özü üzerine kafa yormuşlardır. Bilginin kaynakları, bilgiye ulaşma yöntemleri, insanın neyi ne kadar bilebileceği gibi sorular üzerine sorgulamalarda bulundular. Bu sorgu, algılarımızın sınırlamalarına, gerçekliğin öznelliğine ve kesinliğin anlaşılması zor doğasına dair bir araştırmanın yolunu açmıştır. Descartes'ın temel şüpheciliğinden Kant'ın aşkın idealizmine kadar, mutlak hakikat arayışına dair anlamlı bir anlayış içine girmişlerdir. Bu yazıda, bilgi felsefesi alanında, bilgi edinmenin ve doğru bilgeliğe ulaşmanın adımlarını irdeleyen epistemolojik bir çabanın izini sürdük.

Yapay Zeka’nın yapamadığı

Yapay Zeka'nın yapamadığı

İnsansız bir insanlık tarihi yazmak isteyen zihniyetin modern bir yansıması olan "yapay zeka"nın kökenleri esasında Sanayi Devrimi'ne kadar uzanıyor. II. Dünya Savaşı'nın ardından çift kutuplu dünyadaki teknoloji savaşlarının bir sonucu olarak gelişen bu konformist yapı, zamanla gelişerek günümüzdeki şeklini alır. Özellikle öğrencilerin sıklıkla kullandıkları "yapayzeka" uygulamaların arkasında aslında ne var sorusunun izini takip ettik.

Felsefe neden önemlidir?

Felsefe neden önemlidir?

Genellikle "bilgelik sevgisi" olarak anılan felsefe, yüzyıllardır insanoğlunun ilgisini çeken zamansız bir uğraştır. Felsefeye başlamak, kendini keşfetmenin ve entelektüel bir keşif yolculuğuna çıkmanın ilk adımı olarak görülür. Bu yolculuğa adım attığınızda, felsefi soruların sıklıkla karmaşık ve derin olduğu baştan bilinmelidir. Felsefe bir arayıştır ve bu arayış, kendi başına değerli bir öğrenme deneyimidir.

Kapitalizm klasik üretebilir mi?

Kapitalizm klasik üretebilir mi?

Bir klasik içerisinde bulunduğu tarihi dönem ve olaylarla elenmiş, bir müşterek zihni yapının emeği neticesinde ortaya çıkmış ve dikkatle damıtılmış bir tecrübedir. Klasiklerin her daim güncel kalması uğraştıkları alan ile alakadardır. Klasikler bir bakımdan da güzel sanatlara dair bir estetik seviye ölçümü olarak görülmektedir. Bu hususta eserin, toplumun ciddi bir kesiminin beğenisini kazanmış olması esastır. Peki, Kapitalizm klasik üretebilir mi?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN