Arama

Dünya Edebiyatı

Mimari terimler sözlüğü

Mimari terimler sözlüğü

Mimarlık, hayatımızın her alanını etkileyen, çeşitli disiplinlerle de birlikte ilerleyen bir bilim dalıdır. Günlük yaşantımızda hemen her yerde sık sık duyduğumuz fakat anlamlarını bilmediğimiz mimari terimleri tanımaya ne dersiniz?

Dünya edebiyatından 100 alıntı

Dünya edebiyatından 100 alıntı

Kitap okumak, klasikleri okumakla başlar. Çoğu insana okuma aşkını kazandıran da bu yapıtlardır. Klasik eserler, döneminin ve türünün tüm özelliklerini yansıtırken, onları en ileri noktaya taşır. Edebiyatın temel taşı olan bu yapıtlar, her okumada okuyucularına yeni ufuklar açar. Italo Calvino, klasik eserler için şöyle der: "Klasikler, insanların, hiçbir zaman "okuyorum" demedikleri, genellikle "yeniden okuyorum" dedikleri kitaplardır." Zamana meydan okuyan ve insanların aklından çıkmayan bu eserlerden alıntıları sizler için derledik.

Ünlü yazarların kaleminden alıntılarla ‘konuşmak’

Ünlü yazarların kaleminden alıntılarla ‘konuşmak’

Duygu ve düşüncelerimizi bir dilin sözcükleriyle dile getirdiğimiz, türlü ihtiyaçlarımızı karşıladığımız ve diğer insanlarla iletişim kurabilmek için en sık kullandığımız yöntem, konuşmak… Öyle bir eylem ki, konuşmanın varlığı kadar yokluğu da bir sembol taşır. Ünlü yazarların kaleminden konuşmaya dair alıntıları derledik.

Dostoyevski’nin Ezilenler romanından insana dair en çarpıcı alıntılar

Dostoyevski'nin Ezilenler romanından insana dair en çarpıcı alıntılar

Dostoyevski'nin 1861 yılında ilk baskısı yapılan romanı Ezilenler, ünlü edebiyatçının en başarılı eserleri arasında yer alıyor. Kitapta, insana ve onun doğal iyiliğine inancını sık sık belirten Dostoyevski, kurtuluşumuzun kendi elimizde olduğunu vurguluyor. "Ezilenler", her insanın ayrı bir dünya olduğunu gözler önüne seren bir şaheser… Dostoyevski'nin doğum yıl dönümü sebebiyle Ezilenler romanından insana dair en çarpıcı 20 alıntıyı derledik…

Kime göre, ne, nedir?

Kime göre, ne, nedir?

Sabahları yataktan çıkma konusunda aşırı zorlanma ve isteksizlik durumunun "dysania" olarak adlandırıldığını biliyor muydunuz? Ahmet Hamdi Tanpınar'ın sabrı "insanoğlunun tek kalesi" olarak tanımladığını? Ya da Gazali'nin belayı "ariflerin kandili, müridlerin uyarıcısı, müminlerin kurtuluşu ve gafillerin helak olma sebebi" olarak gördüğünü? Kime göre, ne, nedir sorularının cevaplarını derledik.

Ünlü yazarların mutluluk üzerine sözleri

Ünlü yazarların mutluluk üzerine sözleri

Mutluluk, TDK sözlüğünde "Bütün özlemlere eksiksiz ve sürekli olarak ulaşılmaktan duyulan kıvanç durumu, ongunluk, kut, saadet, bahtiyarlık, saadetlilik" olarak tanımlanır. Ancak herkes için mutluluğun tanımı farklıdır. Kimileri mutluluğun peşinden koşarken, kimileri ise mutluluğun tam olarak içinde yaşadığını onu kaybettikten sonra anlar. Şimdiye dek sayısız ve bir o kadar farklı tanımı yapılan mutluluk üzerine ünlü yazarların sözlerini derledik.

2023 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN