Arama

Üniversiteler

İbn Haldun’a göre ideal eğitim 📚

İbn Haldun’a göre ideal eğitim 📚

İbn Haldun, İslam uygarlığının en parlak döneminin sonlarında yaşayan, medeniyetin kültür ve birikiminin mirası ile yetişen bir alimdi. Ömrünün ilk 20 yılını Tunus'ta, 26 yılını Cezayir, Fas ve Endülüs'te, 4 yılını yine Tunus'ta, son 24 yılını da Kahire'de geçiren İbn Haldun iyi bir eğitim gördü; küçük yaştan itibaren ilim ve fikir hayatına ilgi duydu. Farklı coğrafyalarda ve kurumlarda ilim öğrenmesi, onun eğitim anlayışını da etkiledi. Peki, İbn Haldun'a göre ideal eğitim nasıl olmalıydı?

Türkiye’nin en genç milletvekili Rümeysa Kadak’tan öğrencilere tavsiye: “Hata yapmaktan korkmayın”

Türkiye’nin en genç milletvekili Rümeysa Kadak’tan öğrencilere tavsiye: “Hata yapmaktan korkmayın”

Öğrencilerin memnuniyet oranını artırmak amacıyla faaliyete başlayan “Önce Öğrenci” projesi, bugün ilk etkinliğini gerçekleştirdi. 14 ve 15 Ağustos tarihlerinde de devam edecek olan etkinlik hakkında AK Parti Milletvekili Rümeysa Kadak ile konuştuk. Kadak, Fikriyat okurları için hem projenin önemini anlattı hem de kendi hayat tecrübesinden yola çıkarak öğrencilere üniversite süreçlerinde yardımcı olacak tavsiyeler verdi.

Balkanlarda ilim mayalayan eğitim kurumu: Medresetü’n Nüvvab

Balkanlarda ilim mayalayan eğitim kurumu: Medresetü'n Nüvvab

Medresetü'n Nüvvab, Osmanlı-Rus Savaşı’nın ardından 1908 yılında bağımsızlığını elde Bulgaristan’da, Müslümanların dini eğitim ve ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kurulan bir eğitim kurumuydu. Başta İslami ilimler olmak üzere pek çok alanda ders veren bu kurum, Türkiye’de mektep ve medreselerin kapatıldığı bir dönemde kurulmuş; pek çok alim yetiştirmiş ve İslami eğitim kurumları için önemli bir örnek teşkil etmişti. Süleymaniye medreselerinden sonra kurulmuş en yüksek dereceli okul olan Medresetü'n Nüvvab, koleksiyoner Enver Beşinci’nin kaleme aldığı “Osmanlı’dan Günümüze, İcazetten Diplomaya” adlı çalışmayla gündeme geldi. Beşinci, Medresetü'n-Nüvvâb’tan mezun olan bir kişiye ait olan icazetname üzerinden Osmanlı’daki mektep ve medrese eğitiminin nasıl sekteye uğratıldığı gözler önüne seriyor.

ALES’ten yüksek puan almanın ipuçları

ALES’ten yüksek puan almanın ipuçları

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ALES 2021 tarihleri açıklandı. 2020 ALES güz dönemi sınavı, Covid 19 virüsü çerçevesinde alınan önlemler sebebiyle ertelenmişti. Sınav bu nedenle 21 Şubat 2021'de gerçekleştirilecek. Pek çok adayın aklında ise "ALES sınavına nasıl hazırlanırım" sorusu var. ALES için, kısa sürede çok şey başarmanızı sağlayacak püf noktalarını sizlerle paylaşıyoruz. Peki, ALES'e nasıl çalışılır? ALES'e nasıl hazırlanmalı? ALES'ten yüksek puan almanın ipuçlarını derledik.

Osmanlı’nın veteriner yetiştirme okulu: Baytar Mektebi

Osmanlı'nın veteriner yetiştirme okulu: Baytar Mektebi

Osmanlı Devleti'nde hayvan hekimliği, at bakımı ön planda olarak gelişmişti. Ordunun hareket gücü atların bakımı, cinsleri ve soyları, büyük önem taşıyordu. Öte yandan hayvanların sık sık hastalanması, salgınlar nedeniyle çok sayıda hayvanın telef olması, Osmanlı coğrafyasında hayvancılığın gelişmesini engelliyordu. Bu nedenle sivil hayvancılığın gelişmesine katkı sağlayacak yetişmiş eğitimcilerin önemi büyüktü. Baytar Mektebi, bu amaçla kurulmuş; meslek edinmek ve çalışmak isteyenler için önemli bir kurum olmuştu. Öyle ki, ilk mezunları arasında Mehmet Akif de bulunuyordu…

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN