Arama

Psikoloji

Afet sonrası toplumu bilinçlendirmenin önemi

Afet sonrası toplumu bilinçlendirmenin önemi

Asrın felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerin sonrasında, yaşanabilecek afetlere karşı bilinçli olunması gerektiği gerçeği, bir kez daha gün yüzüne çıktı. Yaşadığımız bu derin acı aslında toplumsal bilinçteki eksikleri göstermesi bakımından da ders niteliği taşır. Peki, afet sonrası toplumsal bilinç nasıl sağlanır?

Depremin açtığı yara: İkincil travma

Depremin açtığı yara: İkincil travma

Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve asrın felaketi olarak adlandırılan depremler, tüm ülkeyi derinden sarstı. Gerek medyadan takip ederek gerekse bizzat afet bölgesinde bulunarak milyonlarca insan yaşananlara şahitlik etti. Görülenler, duyulanlar yediden yetmişe herkeste acı bir iz bıraktı. Bu durum ikincil travmaya sebebiyet verdi. Peki, ikincil travma nedir?

Deprem çocuklara nasıl anlatılmalı?

Deprem çocuklara nasıl anlatılmalı?

Deprem ülkemizin bir gerçeği 6 Şubat'da merkezi Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan depremlerde çok sayıda vatandaşımız hayatını kaybetti ya da yaralandı. Deprem birçok insanın yüreğinde derin yaralara yol açtı. Yaşanan afet, yalnızca depreme bizzat şahit olanları değil, tüm Türkiye'yi derinden sarsarak yasa boğdu. Bu durum çocukların hafızalarında da yer etti. Bu noktadan hareketle sizin için deprem gerçeğinin çocuklar üzerindeki etkilerini araştırdık.

Deprem sonrası psikolojik travmalar

Deprem sonrası psikolojik travmalar

Yüzyılın depremi olarak tanımlanan 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde gerçekleşen iki Kahramanmaraş depremi on ilde, derin yaralar açtı. Yaşanan bu afet, tüm ülkeyi yasa boğarken afet bölgesinden gelen haberler herkesi derinden sarstı. Yaşanan afet insanların psikolojisini olumsuz yönde etkiledi ve travmalara sebep oldu. Peki, bu durumla nasıl baş edebiliriz?

Deprem sonrasında psikolojik destek nasıl sağlanır?

Deprem sonrasında psikolojik destek nasıl sağlanır?

Ani şekilde maddi ve manevi kayıplara sebebiyet veren afetlerden birisi olan deprem, ülkemizin acı bir gerçeğidir. Sık sık yaşanan depremlerle canlarımız yitirilirken, depremler yitirilen canların yakınlarında ve buna şahit olan herkesin yüreğinde büyük yaralar açıyor. Bu travmalar, kimilerinde kalıcı izler bırakıyor. Bu yüzden deprem sonrasında psikolojik desteğin sağlanması oldukça önemli bir ihtiyaçtır. Peki psikolojik ilk yardım nedir? Sizler için hazırladık...

Zihnimizin bize oynadığı oyun: Varsayımlarımız

Zihnimizin bize oynadığı oyun: Varsayımlarımız

Gerçekler, bazen bizim algıladığımızdan ve gördüğümüzden daha farklı olabilir. Bu farklılığın en önemli nedenlerinden biri varsayımlarımızdır. Varsayımlarımız bizim açımızdan olumlu bir durumu, olumsuz algılamamıza neden olabilirken tam tersine de sebep olabilirler. Temel olarak anne karnında başlayan varsayımlar, çevresel faktörler ve ebeveynlerin tutumuyla şekillenir ve benlik algımızı oluştururlar. Sizin için varsayımlarımızın oluşum sürecini ve yanlış varsayımlardan korunma yöntemlerini araştırdık.

2023 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN