Arama

Fikriyat Özel

İbn Haldun düşüncesinde ihtiyaçlar ve boş zaman

İbn Haldun düşüncesinde ihtiyaçlar ve boş zaman

İbn Haldun, İslam medeniyetinin en parlak döneminin sonlarında yaşamış bir alimdi. Hayatının ilk 20 yılını Tunus'ta, 26 yılını Cezayir, Fas ve Endülüs'te, 4 yılını tekrar Tunus'ta ve son 24 yılını ise Kahire'de geçirdi. Bu coğrafyaların istilalardan ne şekilde etkilendiğini inceledi, devletlerin bekası konusuna değindi ve görüşlerini Mukaddime'de kaleme aldı. Ona göre insan, varlığını devam ettirebilmek için toplu halde yaşamak mecburiyetindeydi. Peki, İbn Haldun'un Maslow'dan 600 yıl önce ortaya koyduğu ihtiyaçlar hiyerarşisi nasıldı? İbn Haldun "boş zaman" kavramını nasıl görüyordu?

Çanakkale’de tarih yazan kahraman birlik; 57. Alay

Çanakkale'de tarih yazan kahraman birlik; 57. Alay

108 yıl öce "yedi düvele karşı mücadele veren" Osmanlı Devleti, kesin zafer elde ederek "Çanakkale" destanını tarihe altın harflerle yazdırdı. Osmanlılar her ne kadar Birinci Dünya Savaşı'nın kazananları arasında yer almasa da bu zafer, Türk milletine özgüven ve milli şuur kazandırdı. 19. Tümen'e bağlı 57. Alay, savaşın mihenk taşları arasında yer aldı.

13 maddede Çanakkale Zaferi

13 maddede Çanakkale Zaferi

Çanakkale Savaşı, Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlılar ile İtilaf Devletleri arasında gerçekleşen deniz ve kara savaşlarıdır. İtilaf Devletleri, hem Osmanlı'nın merkezi olan İstanbul'u ele geçirmek hem de müttefikleri olan Rusya'ya yardım götürebilmek amacıyla Çanakkale Boğazı'nı geçmeyi hedeflemişler, ancak Türk ordusu tarafından büyük bir hezimete uğramışlardır. Çanakkale Zaferi'nin 108. yıl dönümü vesilesiyle tarihi destan hakkında önemli bilgileri derledik.

Mehmet Akif Ersoy İstiklal Marşı’nı nasıl yazdı?

Mehmet Akif Ersoy İstiklal Marşı'nı nasıl yazdı?

Şair, öğretmen, vaiz, Kur'an tercümanı, İslam ve vatan aşığı… En önemlisi İstiklal Marşı'nın yazarı…Onu birçok unvan ve sıfatla anabiliriz… Mehmet Akif Ersoy’dan bahsediyoruz. Bir daha benzeri yazılamayacak, İstiklal Marşı'nın dizelerine imzasını attı. İstiklal ve istikbal mücadelemizin en çetin geçtiği dönemlerde milletimizin hissiyatına tercüman oldu. Mehmet Akif'in bıraktığı en büyük miras olan İstiklal Marşı'nın yazılış hikâyesiyle milli şairimizi rahmet ve minnetle anıyoruz.

Sabrın faziletleri: Kur’an-ı Kerim’de ve hadislerde sabır nasıl geçer?

Sabrın faziletleri: Kur’an-ı Kerim’de ve hadislerde sabır nasıl geçer?

Sabır, başa gelen bela ve musibetlere karşı en büyük kalkan; olumsuzluklar karşısında kişinin Allah katındaki derecesini yükselten en iyi davranıştır. Allah Resulü, hadis-i şeriflerinde sabrın imanın yarısı olduğunu bildirmiş ve Müslümanlara başlarına gelen belalar karşısında sabırlı davranmalarını öğütlemiş; özellikle de ilk anda gösterilen metanetin önemine değinmiştir. Resulullah, bu konuda nasıl dua edileceğine de işaret etmiş ve Hz. Ali'nin, "Allah'ım! Senden sabır diliyorum" dediğini duyduğunda "Bu sözünle Allah'tan ağır bir imtihan istemiş oldun; O'ndan âfiyet dile!" buyurmuştur. Peki, sabır nedir? Kur'an-ı Kerim'de ve hadislerde sabır nasıl geçer?

Ümitvar olmak ile ilgili ayet ve hadisler

Ümitvar olmak ile ilgili ayet ve hadisler

Allah'a iman; emniyettir, güvendir ve elbette ümittir. Allah'a teslim olan, onun merhametine sığınan, ümidini kaybetmez. Pek çok imtihanla karşılaştığımız bu dünyada, hayatın karşımıza çıkardığı zorluklar karşısında Allah'ın "Benim rahmetim gazabımdan fazladır" buyurduğunu hatırlamalı ve dua ederek bu zorlukların üstesinden gelmeliyiz. Çünkü ümit, imanın muhtevasına dahildir ve ümitvar olmak, imanın temel şartlarındandır. Kur'an-ı Kerim'de de buyurulduğu üzere "Çünkü Allah'ın rahmetinden ümidi sadece kâfirler güruhu keser." Ümitvar olmak ile ilgili ayet ve hadisleri derledik.

2023 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN