Arama

Fikriyat Özel

Bir lügat savaşçısı: Şemseddin Sami’nin dil hakkında görüşleri

Bir lügat savaşçısı: Şemseddin Sami'nin dil hakkında görüşleri

Tanzimat döneminin en üretken yazarlarından biri olan Şemseddin Sami, Türk edebiyatının ilk kapsamlı sözlüğünün ve telif romanının sahibiydi. Elli dört yıl ömür süren Sami, bu kısa hayatına kırktan fazla eser sığdırdı. Çalışmaları ile dil alanında ortaya aşılmaz eserler çıkaran yazar, bugün dahi kitapları ile yaşamayı sürdürüyor. Vefatının 120. yılında Şemseddin Sami'nin filolojiye ve sözlükçülüğe dair kıymetli görüşlerinden alıntılar derledik.

Sahib-i Tarih: Muhyi-yi Gülşeni

Sahib-i Tarih: Muhyi-yi Gülşeni

Ünlü şeyhülislam ve alim Ebussuud Efendi'nin "sahib-i tarih" olarak tarif ettiği ünlü şair Muhyi, on altıncı yüzyıl içerisinde yaşamış önemli bir şair ve değerli bir alimdi. Keskin zekası ve nezaketi ile tanınan şair aynı zamanda Osmanlı topraklarını iyi bilir ve Mısır'da görev yapması hasebiyle "gezgin" vasfını kullanırdı. "Zahid bizi tan eyleme" şiirinden tanıdığımız Muhyi'yi biraz daha yakından inceleyelim.

Edebiyatın eskimeyen yüzü: Anne

Edebiyatın eskimeyen yüzü: Anne

Anne, dünyaya gözlerimizi açtığımız andan itibaren karşılaştığımız, yeryüzünde bulunmamıza vesile olan ve ne yaparsak yapalım hakkını ödeyemeyeceğimiz en güvenli limanlarımızdır. Hayatlarımızın merkezini teşkil eden annelerimiz elbette edebiyatçıların kalemine de yansımış ve her bir edebiyatçı kendine özgü "anne imgesi"ni oluşturmuştur. Peki edebiyatımızın eskimeyen yüzü anne, ünlü şairlerin dizelerine nasıl yansımıştır?

Padişah günlükleri ruznameler hakkında 10 bilgi

Padişah günlükleri ruznameler hakkında 10 bilgi

Gündelik çıkan gazete anlamına da gelen ruzname, özel olarak padişahların günlük faaliyetlerinin kaydedildiği tarihi kayıtlardır. Ruznamelerde, padişahların resmi ve özel hayatıyla ilgili pek çok detaya rastlamak mümkündür. Ayrıca İmparatorluk topraklarında cereyan eden günlük olaylardan haberdar olmak noktasında da önemli bir kaynaktır. Sır katipleri tarafından kaleme alınan ruznamelerde tarih teliflerinde dahi yer almayan özel bilgiler bulunur... Peki, hangi padişahların günlük hayatları kayda geçirilmiştir? İşte Osmanlı saray yaşantısına ayna tutan ruznameler hakkında 10 bilgi...

Osmanlı aliminden günümüze ışık tutacak terbiye kuralları

Osmanlı aliminden günümüze ışık tutacak terbiye kuralları

Osmanlı'nın önemli alimlerinden olan Erzurumlu İbrahim Hakkı, yetmişten fazla esere imza attı. "Arzda ve semada müşahede olunan bütün şekiller yuvarlaktır" diyen İbrahim Hakkı'nın bu görüşünü Einstein, ondan çok daha sonra matematiksel yollardan göstermişti. 400'den fazla kaynaktan yararlanarak yazdığı Marifetname'sinde tasavvuftan, edebiyata ve astronomiye kadar pek çok konuya yer veren Erzurumlu İbrahim Hakkı'dan günümüze ışık tutacak terbiye kurallarını derledik.

Abdülhamid Han’ın İstanbul’a miras bıraktığı üniversiteler

Abdülhamid Han'ın İstanbul'a miras bıraktığı üniversiteler

Şartlar ne olursa olsun eğitim meselesini asla ihmal etmeyen Sultan II. Abdülhamid, açtırdığı mekteplerle eğitim alanında zihinlerin dönüşümünü sağladı. Günümüzdeki köklü birçok üniversite onun döneminde inşa edildi. Bunlardan bazıları İstanbul Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Sabahattin Zaim Üniversitesi'ydi. Sizler için bu okulların masalsı öyküsünü derledik.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN