Arama

Dünya Tarihi

Filistin’in işgaline sebep olan işgal politikası: Siyonizm

Filistin’in işgaline sebep olan işgal politikası: Siyonizm

Üç semavi din için de mukaddes sayılan Kudüs'ü çevreleyen Filistin topraklarında, tarih boyunca kan ve gözyaşı hiç durmadı. Filistin toprakları, 1896 yılında Theodor Herzl öncülüğünde Siyonizm'in hedefi oldu. O tarihten itibaren planlı ve aşamalı bir biçimde işgale uğradı. Peki, Siyonizm nasıl ortaya çıktı? Yahudiler, siyasi bilinçle kalıcı olarak yerleşmek için Filistin'e kaç farklı göç dalgası ile akın ettiler? Filistin topraklarının işgali nasıl meşru kılındı? Hibbat Siyon, Aliyah, Nekbe ve Postsiyonizm ne anlama geliyor?

Mezarı açılan hükümdar: Timur

Mezarı açılan hükümdar: Timur

Dünya tarihinin şahitlik ettiği ilginç olaylardan biri de Timur'un mezarının açılmasıdır. Halkın rejimle olan bağını güçlendirmek amacıyla birtakım girişimler başlatan Sovyetler Birliği, Timur hanedanı mensuplarının ebedi istiratgahı olan Semerkant'taki Gur-Emir türbesini de restore etti. Türbedeki tamirat sırasında Sovyet bilim adamları mezarları açılarak kemikleri inceledi. Yapılan incelemelerde tarihi pek çok iddiayı doğrulayacak nitelikte kanıtlar elde edilirken, bazı rivayetlerin ise uydurma olduğu ortaya çıktı. Sizler için bu tarihi anları ve Timur'un mezarından çıkan sonuçları derledik.

Libya’da düşman işgaline direnişin sembolü: Ömer Muhtar

Libya’da düşman işgaline direnişin sembolü: Ömer Muhtar

Ömer Muhtar, Libya'da işgalci İtalyan güçlerine karşı sergilediği destansı direnişle tarihe geçen bir isim. Coğrafi şartlara dair bilgisi ve uyguladığı stratejik savaş taktikleri ile İtalyanları büyük hezimete uğrattı; muharebelerde gösterdiği başarıları nedeniyle "Çöl Aslanı" lakabıyla anıldı. Onun 22 yıl süren mücadelesi, düşmanın bile takdir ettiği bir destana dönüşmüştü. Pusuya düşürülerek İtalyan güçleri tarafından yakalanan Ömer muhtar, 89 yıl önce idam edildi.

Batı’nın karanlık sureti

Batı’nın karanlık sureti

Görkemli şehirleri, tıkanmayan demokrasileri, güllük gülistanlık yaşantıları ile öne çıkar Batı. Sanki dünyanın tüm mutluluk rezervleri Batılıların elindedir. Oturmuş bir sistemleri, anlayışlı bir yönetimleri vardır. Peki, gerçekten öyle mi? Size Batı’nın köklerinin barbarlık, vahşet, hainliğe dayandığını söylesek şaşırır mısınız? Gelin birlikte tarihin kanlı sayfalarına ufak bir seyahat yapalım.

Leonardo da Vinci’nin uçmaya dair fikirleri

Leonardo da Vinci'nin uçmaya dair fikirleri

Leonardo da Vinci, pek çoğumuz tarafından ressam kimliği ve tarihe geçen ünlü resimleri ile tanınsa da aynı zamanda çok yönlü bir bilim insanı ve iyi bir mühendisti. İnsan gücü yerine kullanılacak makineler tasarlamış, mekanik icatların benzersiz eskizlerini çizmişti. Uçmaya dair fikirlerini ise canlıların anatomisini inceleyerek; vücut fonksiyonlarını bir makine gibi düşünerek çizimlerine yansıtmıştı. Onun bu çalışmaları, kendinden sonra gelen bilim insanları için öncü oldu.

Akdeniz’de bir Türk adası: Girit

Akdeniz’de bir Türk adası: Girit

Dünya tarihi için önemli bir noktada bulunan Akdeniz, tarihin her döneminde dünyanın siyasi, ticari ve iktisadi gelişmelerine yön verecek kadar derinlikli bir konuma sahiptir. Bu büyük denizde bulunan önemli stratejik nokta Girit, Osmanlı'nın fethinden sonra büyük bir değişime uğrayarak Türk-İslam medeniyetinin izlerini taşıyan bir ada haline gelir. Gelin, tarihte birçok devletin istilasına ve akınına uğrayan bu adanın tarihine birlikte bakalım.

2023 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN