Arama

Türk Edebiyatı

Anladım ki tüm yolculuk, kendimden kendime imiş

Anladım ki tüm yolculuk, kendimden kendime imiş

Füsusu'l Hikem, Muhyiddin İbn Arabi'nin tüm fikirlerinin özeti sayılan temel bir eseridir. Füsusu'l Hikem, Arabî'nin öğrencisi Sadreddin Konevî'nin kullandığı anlamda bir metafizik kitabı olduğunu, Tanrı'nın varlığını, O'nun alemle ilişkisini konu edindiğini dile getirir. Eserin tam adı Fuṣûṣü'l-ḥikem ve ḫuṣûṣü'l-kilem'dir. Düşünsel ustalık ölçüsü sayılan bu kıymetli eserden bazı alıntılar derledik.

Fihi Ma Fih Mevlana’nın Sohbetleri

Fihi Ma Fih Mevlana’nın Sohbetleri

Yüzyıllardır öğretilerinde tüm insanlığa yol gösteren Mevlana'nın bir şaheser niteliğinde olan eseri Fîhi Mâ Fîh, çeşitli ortamlardaki sohbetlerinden ve kendisine sorulan sorulara verdiği cevaplardan oluşuyor. Fîhi Mâ Fîh, bir maneviyat ve irfan hazinesidir. Sayısızca çevirisi olmuş İngilizcesi, Almancası ve Fransızcasıyla Batılı düşünürleri derinden etkileyip birçok kişinin İslam'a ısınmasına vesile olmuştur. Bu etkileyici eserden bazı alıntılar derledik.

10 soruda hüznün şairi Turgut Uyar

10 soruda "hüznün" şairi Turgut Uyar

Hüznün ve sancılı şiirlerin ölümsüz şairi Turgut Uyar, "İkinci Yeni" şiir akımının öncülerinden biriydi. Geleneksel şiirin imkanlarından da yararlanarak dizelerini zenginleştiren şair, şiirlerinde insanın mekanik bir çağda mutluluk arayışını dile getirdi. Ünlü şair, çok sevilen "Göğe Bakma Durağı" ile bizlere neyi anlatmak istedi? Şairin doğum günü sebebiyle hayatına ve edebi kişiliğine dair detayları 10 soruda derledik…

Sait Faik Abasıyanık’ın Alemdağda Var Bir Yılan eserinden alıntılar

Sait Faik Abasıyanık'ın “Alemdağda Var Bir Yılan" eserinden alıntılar

Cemal Süreya'nın kendisine "o, en şair iki öykücüden biridir" dediği kişidir Sait Faik Abasıyanık. Türk edebiyatının öncü hikayecilerinden olan usta isim, yazılarında her zaman akıcı ve renkli bir üslup kullanır. Onun hikayelerinde İstanbul hep görülür. Sait Faik "Alemdağda Var Bir Yılan" eserinde ise milyonlar içindeki yalnızlığını anlatır. Sait Faik Abasıyanık'ın "Alemdağda Var Bir Yılan" kitabından alıntılar derledik.

Arif Nihat Asya’nın Kökler ve Dallar eserinden 20 alıntı

Arif Nihat Asya'nın "Kökler ve Dallar" eserinden 20 alıntı

Arif Nihat Asya, milli duyguları öne çıkaran şiirleriyle "bayrak şairi" olarak anılır. Cumhuriyet dönemi şiirinin önde gelen şairlerinden Arif Nihat Asya, "Fetih Marşı", "Bayrak", "Dua" ve "Naat" şiirleri ile tanınmaktadır. Asya, sanat yaşamı boyunca eski ve yeni arasında farklı bir bakış açısıyla sanat eseri üretimi içerisinde olmuştur. O, duygularını en açık biçimde dile getiren bir sanatçı olarak gönüllerde taht kurmuştur. Sizler için bayrak şairi Arif Nihat Asya'nın "Kökler ve Dallar" eserinden 20 alıntı derledik.

İstanbul’un ilk vakıf kütüphanesi

İstanbul'un ilk vakıf kütüphanesi

İstanbul'un fethinin ardından Fatih Sultan Mehmet Han, "büyük cihat" olarak nitelediği ilmi faaliyet sahasında eserler vermeye ve şehri imar etmeye önem verdi. Onun açtığı bu kutlu yolu takip eden devlet adamları, alimler ve zenginler İstanbul'un dört bir yanında kütüphaneler ve ilim kurumları kurarak şehri adeta nakış nakış işlediler. Sizler için İstanbul'un ilk vakıf kütüphanesini araştırdık.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN