Arama

Türk Edebiyatı

İskender Pala’nın Bülbülün Kırk Şarkısı’ndan 20 alıntı

İskender Pala’nın Bülbülün Kırk Şarkısı’ndan 20 alıntı

Pek çoğumuz, birçok farklı kalemden siyer kitabı okumuş, Peygamber Efendimizin (SAV) yaşamına tanıklık etme, onun yaşamını kendi yolumuza rehber etme isteğimizi bu kitaplar aracılığıyla pekiştirmişizdir. Peygamberimizin  (SAV) hayatını hiç İskender Pala'nın kaleminden okudunuz mu? İskender Pala, geleneğimizdeki en önemli unsurlardan olan gül ve bülbülün birlikteliğinden yola çıkarak kaleme almıştır Bülbülün Kırk Şarkısı'nı. Dikkat çekici bir üsluba sahip, edebiyatla harmanlanan bu muhteşem siyer kitabından 20 alıntıyı derledik.

Mehmet Emin Yurdakul’un Küçük Vatandaşları: Çocuklar

Mehmet Emin Yurdakul’un Küçük Vatandaşları: Çocuklar

Servet-i Fünun şiirinin zirve dönemlerinde halkın içinden bir ses doğdu. Cephedeki askerler tarafından şiirleri okunan, gençlere millet olmanın gereklerini anlattığı eserleriyle yıllar sonra da yaşayan bu ses Mehmet Emin Yurdakul'du. O, şiirini sanat için değil milletine hizmet için yazdı ve başarılı da oldu. Muhatapları yalnızca gençler ve yetişkinler değildi. Usta kalem, çocukları da unutmamış, onlar için "Küçük Vatandaşlarım'a" ithaflı şiirler yazmıştı.

Uçurumda Açan: Cemal Süreya

Uçurumda Açan: Cemal Süreya

Ne diyor Cemal Süreya "Şiirim tamamlanmış bir şiir değildir ve sanıyorum bu şiir hiçbir zaman tamamlanamaz." Çünkü Süreya yalnızca yazmaz, yaşar. Dünyaya şairane bir bakışla bakan İkinci Yeni'nin usta ismi, edebiyat çevresinde yalnızca şairliği ile değil yayıncılığı, çevirmenliği ve denemeleri ile de bilinir.1990 yılının soğuk bir ocak gününde dünyaya veda eden Cemal Süreya, şiir gibi yaşamıyla hala okunmayı beklemektedir. Süreya'nın yaşam hikayesini, kendi kaleminden beraber okuyalım.

Cesur ve İsyankar Bir Nida: Süleyman Nazif

Cesur ve İsyankar Bir Nida: Süleyman Nazif

Mehmet Akif'in yakın arkadaşı, Cemil Meriç'in hayranlık duyduğu, Servet-i Fünun'un unutulmuş sesi Süleyman Nazif... Sanatın ve edebiyatın kıymetini bilerek yetiştişmiş; edebiyat ve ilim meclislerinde bulunmuş olan Nazif, yazdığı yazı yüzünden sürgüne gönderilse bile gittiği her yerde kalemini bilemiş, Türk yurduna ve Türk varlığına karşı olan herkese haddini bildirmiştir. Verdiği sözü tutmak için ölümü pahasına yollara düşen bu cesur nidanın bugün ölüm yıl dönümü... Süleyman Nazif hakkında Cemil Meriç, Ahmet Haşim,Orhan Seyfi Orhon gibi isimlerin hatıralarını sizler için derledik.

Şiire Düşen Ak: Kış Mevsimi

Şiire Düşen Ak: Kış Mevsimi

Her mevsim başka bir ruha açılır. İnsan kendini değişen her mevsimde yeniler ve dönüştürür. Şairler ise bu dönüşümü mevsimler üzerinden örnekleyerek anlatırlar. Bahar sevincin ve aşkın ayı iken sonbahar hüznü çağrıştırır. Kış ise ayrılığn ve acının katmerlendiği, yüreklerin üşüdüğü bir mevsim olarak şiirlerde karşımıza çıkar. Hazır mevsimindeyken ünlü şairlerimizin yazdığı kış dizelerini sizler için derledik.

Ediplerin Gözünden Mehmet Akif

Ediplerin Gözünden Mehmet Akif

Mehmet Akif... Yalnızca yazdıklarıyla değil, yaşamı ve duruşuyla örnek bir şahsiyet... Antolojilerin sıradan bir şair deyip geçemeyeceği kadar büyük şiirlerin şairi... İstiklal Marşı, Çanakkale Şehitlerine, Bülbül ve daha nicesi... Yazdığı manzum ve mensur eserlerle, çıkardığı yayınlarla, edebiyatı bâtıl ve yanlışa karşı bir kılıç olarak kullanmış, doğrularından dönmemiştir. Bir aralık günü dünyaya gelen şair, yine bir aralık günü Hakk'a yürümüştür. Ölümünün 86. yılında ediplerin Milli Şair için yazdıklarını sizler için derledik.

2023 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN