Arama

Türk Tarihi

Sokullu Mehmed Paşa’nın çobanlıktan başlayan serüveni

Sokullu Mehmed Paşa'nın çobanlıktan başlayan serüveni

Bir devre adını veren, Osmanlı'da padişahtan sonra en kudretli kişi olan Sokullu Mehmed Paşa, Avrupa'daki kralların seçiminde büyük rol oynamış, devrinde akla hayale sığmayacak projelere imza atmıştı. Bosna'da çobanlık yaparken devşirilen daha sonra da üç padişah döneminde 14 yıl Sadrazamlık yapan Sokullu Mehmed Paşa'nın bu serüveni nasıl başladı?

10 soruda İnebahtı Deniz Savaşı

10 soruda İnebahtı Deniz Savaşı

Osmanlı'nın Kıbrıs'a yönelik fetih hareketleri, Hristiyan dünyasını paniğe sevk etmişti. Venedik ve Papalığın öncülüğünde İspanya'nın da katılımıyla ittifak oluşturan Haçlı donanması, Osmanlı ordusuna karşı savaşmak için yola çıktı. Akdeniz'de yıllarca korsanlık yapmış, tecrübeli bir denizci olan Uluç Ali Reis'in "İnebahtı Boğazı'nın müstahkem bir yer olduğunu, buradan Haçlıların geçemeyeceğini" söylemesine karşın açık denizde savaşılmış; mağlubiyetin ardından Osmanlı donanması kısa sürede toparlanmıştı. Öyle ki Osmanlı veziri, Venedik elçisine tarihe geçen şu sözü söylemişti: "Kesilmiş bir kol yerine gelmez ama tıraş edilmiş sakal evvelkinden daha gür çıkar."

Hayvanları korumak için kurulan ilk dernek: Himaye-i Hayvanat Cemiyeti

Hayvanları korumak için kurulan ilk dernek: Himaye-i Hayvanat Cemiyeti

İslam dini rehberliğinde hayata bakış ve bir yönetim anlayışı geliştiren Osmanlı medeniyeti, bundan yüzyıllar öncesinde Peygamber Efendimizin hayvanların yaşama hakları konusunda verdiği mesajları çok önemsiyordu. Her gün milyonlarca hayvanın zulüm gördüğü, aç bırakıldığı ya da sokağa terk edildiği bir dünyada Osmanlı'nın hayvan hakları hususundaki hassasiyeti takdire şayandı. 4 Ekim 1912'de sokak hayvanlarını, bilhassa köpekleri korumak amacıyla İstanbul Himâye-i Hayvânât Cemiyeti kuruldu. Bu cemiyet hayvanları korumak için kurulan ilk dernekti. Peki, derneğin kuruluş amacında gözetilen bir diğer hassasiyet neydi?

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın dönüm noktaları

30 Ağustos Zafer Bayramı'nın dönüm noktaları

30 Ağustos, tarihte kazanılmış en kıymetli zaferlerimizden biridir. Türk ordusu 98 yıl önce bugün, dünyanın en büyük kahramanlık destanlarından birini yazdı. 26 Ağustos Malazgirt Zaferi'yle Anadolu'nun kapıları Türklere açıldı, 30 Ağustos Zaferi'yle de bir Türk yurdu olduğu tescillendi. Peygamber Efendimize komşu olan yiğitlerimize, vatanı için gözünü kırpmadan şehadete koşan Türk milletine Allah'tan rahmet, gazilerimize sağlıklı ömürler diliyoruz.

Osman Gazi kimdir? Osmanlı ne zaman kuruldu?

Osman Gazi kimdir? Osmanlı ne zaman kuruldu?

Diriliş Ertuğrul dizisinin devamı niteliğinde olan Kuruluş Osman, ilk bölümüyle bugün ATV ekranlarında seyirciyle buluşacak. Osman Gazi, babası Ertuğrul Gazi'nin ardından beyliğin başına geçerek 27 yıl boyunca beyliği yönetti ve koskoca bir imparatorluğun temellerini attı. Peki, Osmanlı Devleti ne zaman kuruldu? Osman Gazi kimdir? Osman Gazi, kardeşlerin en küçüğü olmasına rağmen beyliğin başına nasıl geçti? Osman Gazi'nin gerçek adı nedir? Osmanlı hangi sebeplerle imparatorluk haline geldi? Osman Gazi ilk olarak nereleri fethetti? İşte, Osman Gazi'ye dair merak edilenler...

Kazım Karabekir’in tarih-inceleme türündeki 10 kitabı

Kazım Karabekir’in tarih-inceleme türündeki 10 kitabı

Kumandanlığı ve devlet adamlığı ile tanıdığımız Kazım Karabekir, çok sayıda eser kaleme almış bir isim. Vatan savunması sırasında esir, cephede muzaffer bir kumandan, diplomat, yetimler babası, milletvekili, muhalif bir siyasetçi ve idamla yargılanan bir sanık… Tüm bu sıfatların sahibi olan Kazım Karabekir, 65 yıllık ömrüne 68 eser sığdırarak Türk tarihinin en çok eser veren generali oldu. Osmanlıca basılan Nutuk'un kenarlarına düştüğü notlardan 3 bin 975 sayfalık bir eser ortaya çıktı ve Karabekir, yakın tarihin gerçeklerine bir kez daha ışık tuttu. Kazım Karabekir'in tarih-inceleme türünde yazdığı 10 kitabını sizlerle buluşturuyoruz.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN