Arama

Türk Tarihi

Kazım Karabekir’in tarih-inceleme türündeki 10 kitabı

Kazım Karabekir’in tarih-inceleme türündeki 10 kitabı

Kumandanlığı ve devlet adamlığı ile tanıdığımız Kazım Karabekir, çok sayıda eser kaleme almış bir isim. Vatan savunması sırasında esir, cephede muzaffer bir kumandan, diplomat, yetimler babası, milletvekili, muhalif bir siyasetçi ve idamla yargılanan bir sanık… Tüm bu sıfatların sahibi olan Kazım Karabekir, 65 yıllık ömrüne 68 eser sığdırarak Türk tarihinin en çok eser veren generali oldu. Osmanlıca basılan Nutuk'un kenarlarına düştüğü notlardan 3 bin 975 sayfalık bir eser ortaya çıktı ve Karabekir, yakın tarihin gerçeklerine bir kez daha ışık tuttu. Kazım Karabekir'in tarih-inceleme türünde yazdığı 10 kitabını sizlerle buluşturuyoruz.

Zafer, fetih ve asalet müjdecisi atlar

Zafer, fetih ve asalet müjdecisi atlar

İnsanoğlunun var olduğu günden itibaren, hayatın her alanında önemini koruyan atlar insanların daima dostu oldular. Savaşlarda gösterdikleri etkin güçle sahiplerine zaferler kazandırmış, özgürlüğün simgesi olmuşlardır. Göçebe ve yerleşik hayatta binek olarak tercih edilen atların, soğuktan korunmak ve güçlenmek için sütünden de faydalanılmıştır. İnsan hayatına kattıklarıyla büyük değer gören atları daha yakından tanımaya hazır mısınız?

Bir eğitim yuvasının hazin öyküsü

Bir eğitim yuvasının hazin öyküsü

Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın kızı ve eski sadrazamlardan Yusuf Kamil Paşa'nın eşinin ismini taşıyan Zeynep Hanım Konağı, İstanbul'un ilk taş konaklarından biriydi. Bir süre 'Darülhayır' isimli bir okul tarafından kullanılan konak, 28 Şubat 1942'de çıkan yangında büyük hasar aldı. 1943'ün ortalarına kadar sadece dört duvarı ayakta kalan konak yıktırıldı ve yerine bugün Edebiyat Fakültesi olarak kullanılan bina inşa ettirildi. Gelin Zeynep Hanım Konağı'nın hüzünlü öyküsüne göz atalım.

13 maddede Çanakkale Zaferi

13 maddede Çanakkale Zaferi

Çanakkale Savaşı, Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlılar ile İtilaf Devletleri arasında gerçekleşen deniz ve kara savaşlarıdır. İtilaf Devletleri, hem Osmanlı'nın merkezi olan İstanbul'u ele geçirmek hem de müttefikleri olan Rusya'ya yardım götürebilmek amacıyla Çanakkale Boğazı'nı geçmeyi hedeflemişler, ancak Türk ordusu tarafından büyük bir hezimete uğramışlardır. Çanakkale Zaferi'nin 108. yıl dönümü vesilesiyle tarihi destan hakkında önemli bilgileri derledik.

Osmanlı’da kadın öğretmen yetiştiren kurum: “Darülmuallimat”

Osmanlı’da kadın öğretmen yetiştiren kurum: “Darülmuallimat”

Kız öğretmen okulları, Tanzimat devrinde kızlara ait mekteplerin faaliyete geçmesi üzerine bayan öğretmen yetiştirmek için açılmıştı.1870 yılında Osmanlı Devleti'nde açılan bu okullara 'Darülmuallimat' adı verildi. Peki, kız öğretmen okullarının açılma sebebi neydi? Bu kurumlar, dönemin eğitimcileri ve aydınları tarafından hangi noktalarda eleştirildi? İmparatorluk topraklarındaki ilk açılan Darülmuallimat hangisiydi, zamanla ne tür değişimlere uğradı? İşte ilk kadın öğretmenlerin yetiştirildiği Darülmuallimatlar...

Karacahmet Türbesi’ni tamir ettiren Kanuni’nin eşi Gülfem Hatun

Karacahmet Türbesi’ni tamir ettiren Kanuni’nin eşi Gülfem Hatun

1511 yılında Kanuni ile evlenen Gülfem Hatun, Sultan Süleyman'ın ikinci eşidir. Popüler kültür aracılığıyla aşina olduğumuz Gülfem Hatun'un hayatına ve ölümüne dair çeşitli rivayetler bulunur. Fakat göz ardı edilse de padişah eşlerinin en önemli özelliklerinden biri hayırda yarışan kimseler olmasıdır. Peki, Gülfem Hatun'un yaptığı hayır hizmetleri nelerdir?

2023 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN