Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Tarih
  • Karacaahmet Türbesi’ni tamir ettiren Kanuni’nin eşi Gülfem Hatun

Karacaahmet Türbesi’ni tamir ettiren Kanuni’nin eşi Gülfem Hatun

1511 yılında Kanuni Sultan Süleyman ile evlenen Gülfem Hatun, Sultan'ın ikinci eşidir. Popüler kültür aracılığıyla aşina olduğumuz Gülfem Hatun'un hayatına ve ölümüne dair çeşitli rivayetler bulunur. Fakat göz ardı edilse de padişah eşlerinin en önemli özelliklerinden biri hayırda yarışan kimseler olmasıdır. Peki, Gülfem Hatun'un yaptığı hayır hizmetleri nelerdir?

GÜLFEM HATUN KİMDİR?

🔹 Kanuni Sultan Süleyman'ın eşi olan Gülfem Hatun, İstanbul Vakıfları Tahrir Defteri'nde Abdurrahman kızı Gülfem Hatun olarak adı geçer. Baba adı, Gülfem'in yabancı asıllı bir Müslüman olduğunu göstermektedir.

🔹 1521'de Şehzade Mehmet ile aynı sene dünyaya gelen oğlu yine aynı yıl 12 Ekim 1521'de çiçek hastalığından vefat eden Şehzade Murad'ın annesinin de Gülfem Hatun olduğunu belirtilir. Onun mezar taşındaki "şehide" sözcüğü, ölümü ile ilgili değişik rivayetlerin oluşmasına neden olmuştur.

Osmanlı'nın hayırsever hanım sultanları

MEZAR TAŞINDA NE YAZIYOR?

🔹 Gülfem Hatun'un bir salgın hastalık veya kaza ile ölmüş olabileceği de ihtimaller dahilindedir. Onun mezarı ise günümüzde minaresiz ve sade bir çatıyla örtülü olan caminin bahçesinde yer almaktadır.

Yaşamı hakkında bilgilerin azlığına karşın, arşiv kaynaklarında Gülfem Hatun'un vakıflarına ilişkin ayrıntılı bilgiler mevcuttur.

GÜLFEM HATUN'UN VAKIFLARINA İLİŞKİN BİLGİLER

🔹 Üsküdar Kadı Sicilleri'nde Gülfem Hatun'un 1539 yılında mektep, tabhane ve imaret yapmak üzere çeşitli emlak satın aldığı kayıtlıdır. Ebussuud Efendi'nin imzasını taşıyan vakfiyesi 1542 tarihlidir.

➡ 1542 tarihli İstanbul Vakıfları Tahrir Defteri'ndeki kayıtta cami, mektep ve imaret için ayrılmış gelir kaynağı oldukça fazla emlak ve nakitten oluşmuştur.

Osmanlı'nın şair sultanları

GÜLFEM HATUN'UN YAPTIRDIĞI HAYIR HİZMETLERİ

🔹 Yapımı 1561'de tamamlanan ve tamamen kendi birikimleriyle yaptırdığı Üsküdar'daki Gülfem Hatun Camii ile mektep ve türbesine; ve 34 oda, 11 ev, 6 dükkân, 1 bahçe ve fırın vakfetmiştir. Ancak 1930'daki yol yapım çalışmalarında türbe ve mektep yıkılmıştır.

GÜLFEM HATUN CAMİİ

🔹 Gülfem Hatun'un Üsküdar'da yaptırdığı eserlerden günümüze sadece küçük bir cami ulaşmıştır. Üsküdar'da çarşı içinde Doğancılar Yokuşu'nun alt tarafında, meydanın sağ yanında yer alır.

🔹 Kanûnî Sultan Süleyman zamanında yapılmıştır. Mimar Sinan'ın eserlerini tanıtan tezkirelerde aynı adı taşıyan medreseye rastlanırsa da camiye dair bilgi yoktur.

Sultan Süleyman'dan Sultanlar Sultanı'na

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN