Arama

Efendimizin dilinden tükenmeyen hazine: Kanaat

Kanaat Allah'ın takdirine razı olma halidir. Başkalarının sahip olduklarına ulaşma arzusu içinde olmamaktır. Bir nevi fani dünya hırslarından kendimizi soyutlamaktır. Allah Teala Hud suresi 6. ayette; "insanlar dahil yeryüzündeki bütün canlıların rızıklarını yaratmanın kendine ait bir iş olduğunu" bildirir bizlere... Bu kıymeti bilip ona göre yaşayan tüm müminler için "bağış ve büyük bir mükafat" vardır.

📖 Abdullah b. Amr'dan (RA) rivayet edildiğine göre Resulullah (SAV) şöyle buyurmuştur: "Müslüman olup da kendisine yetecek kadar rızık verilen ve Allah'ın kendisine verdiğine kanaat eden kimse, muhakkak kurtulmuştur."

(Müslim, Zekat 125)

➡ Sabır ve kanaat arasında görünmez bir köprü bulunur. Ayrıca Hak Teâlâ'ya götüren en güzel yollardan birisi de idare etme, kanaat etme yoludur. Rızık için haset etme gibi hareketler insanın huzurunu kaçırdığı gibi ahiretini de mahveder. Efendimiz (SAV) bu hadis-i şeriflerinde kanaat edenlerin kurtulacağına dair müjde verir.

Müslümanlar için hadis ilminin önemi

📖 İbn Ömer (RA) anlatıyor: "Resulullah (SAV) buyurdular ki: "Sizden biri dilenmeye devam ettiği takdirde yüzünde bir parça et kalmamış halde Allah'a kavuşur."

(Buhari, Zekât 52 / Müslim, Zekat 103 / Nesai, Zekât 83)

➡ Kanaat insana sabretmeyi ve gerçekleşen eylemler arkasındaki hikmeti kavramayı öğretir. Lakin herkes bu kanaat sınavından geçemez. Farklı yollara tevessül eder. Hadis-i şerifte Efendimiz farklı yollara rağbet eden, çalışmadan kazanmanın peşinde olanlara dair bir tanımlama yaparak, onları çağlar ötesinden uyarır.

Nesilleri ihya eden alimler

📖 Ebu Hüreyre (RA) anlatıyor: "Resulullah (SAV) buyurdular ki: "Sizden biri, mal ve yaratılışça kendisinden üstün olana bakınca, nazarını bir de kendisinden aşağıda olana çevirsin. Böyle yapmak, Allah'ın üzerinizdeki nimetini küçük görmemeniz için gereklidir."

(Buhari, Rikak 30 / Müslim, Zühd 8 / Tirmizi, Kıyamet 59)

➡ İnsanoğlu şükürsüzlüğe yatkın bir fıtrat üzeredir. İnsanlık tarih boyunca kıyaslama yolu ile bir yol tutma çabası içinde olmuştur. Peygamber Efendimiz (SAV) de bu hadis-i şerif ile insanların kendilerinden daha iyiye baktıklarında daha alttakilere bakarak bir şükür sebebi bulmalarını ister. Bu nihayette nimeti küçük görmemek ve Hak Teala'ya şükretmek esastır.

İslam mimarisinde şadırvan

📖 Fadale İbnu Ubeyd (RA) anlatıyor: "Resulullah (SAV) buyurdular ki: "İslam hidayeti nasip edilen ve yeterli miktarda maişeti olup, buna kanaat edene ne mutlu!"

(Tirmizi, Zühd 35)

➡ Nasiplerin en büyüğü, mutlulukların en zirve noktası her zaman iman, Allah Teâlâ'ya kul olmanın verdiği farkındalıktır. Genel itibariyle bakıldığında Batılılar dünyanın en zengin insanlarıdır. Ama intihar ve kişisel bıkkınlık oranlarında zirvededirler. Çünkü maddi zenginlik dünya içindir. Mühim olan ahiret tarlamızdır. Resul-i Ekrem Efendimiz hadisi ile bu noktaya dikkat çekerek müminleri uyarır.

Zikir hakkında ayetler

📖 "Zenginlik mal çokluğu değil, göz tokluğudur."

(Buhari, Rikak 15 / Müslim, Zekât 120)

➡ Zaman değiştikçe insanların anlayış biçimleri de değişir. Lakin din kaynaklı bir anlayış daima sabittir, değişmez. Resul-i Ekrem (SAV) zenginliğin tanımını hadis-i şerifler ile asırlar evvelinden yapmıştır. Bu öyle bir reçetedir ki zaman ve mekân fark etmeksizin her daim insanlığa şifadır. Unutmayalım bugün insanlık madden her şeye sahip manen ise fakirdir.

Gönüller yapan 40 hadis-i şerif

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN