Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Edebiyat
  • Mim Kemal Öke’nin ‘Kutsal Topraklarda Casuslar Savaşı’ eserinden alıntılar

Mim Kemal Öke’nin ‘Kutsal Topraklarda Casuslar Savaşı’ eserinden alıntılar

Mim Kemal Öke ve kalemdaşların ele aldığı 'Kutsal Topraklarda Casuslar Savaşı', Osmanlı İmparatorluğu'nun son zamanlarında hükmettiği toprakları elinden almak ve bu cihan devletine son vermek için, sömürge devletlerinin ve bunların Osmanlı içerisindeki işbirlikçilerinin devlet içerisinde yürütmüş oldukları operasyonları ele alan, dikkatle okunması ve üzerine düşünülmesi gereken önemli bir özelliğe sahip. Başta İngiltere olmak üzere yabancı ülkelerin casuslarının, bu koca çınarı içten içe nasıl çürüttüklerini gün yüzüne çıkaran bu nadide eser, tarih şuurunun tazelenmesinde de önemli bir yer tutmakta...

Mim Kemal Öke’nin ‘Kutsal Topraklarda Casuslar Savaşı’ eserinden alıntılar

🔸 Bir siyaset bilimi profesörü olan Mim Kemal Öke, 1955 yılında İstanbul'da doğar. 1973 yılında Robert Kolejinden mezun olduktan sonra eğitiminin geri kalanını İngiltere'de tamamlar ve İngiltere'de iktisat ve tarih alanında ihtisas yapar.

🔸 35 yaşında profesörlük ünvanını kazanarak Türkiye'nin en genç profesörü olma başarısını elde eden Öke; tarihe, bilime ve diğer pek çok alana dair yazdığı eserleriyle Türk toplumunun saygısını kazanır.

Fikriyat editörleri ne okuyor? Kitap tavsiye listesi...

Mim Kemal Öke’nin ‘Kutsal Topraklarda Casuslar Savaşı’ eserinden alıntılar

🔸 Bir tarihçi ve uluslararası ilişkiler uzmanı olarak da tanınan Öke, Musul, Irak, Filistin ve Ermeni sorunları ile Türkiye ve Türk kimliği üzerine yazdığı kitaplarla da adından söz ettirir.

🔸 Son zamanlarda akademisyenliğin yanı sıra tasavvufa olan merakıyla gündeme gelen yazar, bazı kitaplarında tasavvufi meseleler üzerinde derin incelemelerde bulunur.

Filistin'in işgaline sebep olan işgal politikası: Siyonizm

"Londra için Ortadoğu'da kilidi, Arap İsyanı açabilecektir. Ancak, başarı; isyana bütün Osmanlı Arap nüfusunun katılması ile ingilizler'in Mısır'dan hareketla, Emir Hüseyin'e lojistik destek vermelerine bağlıdır. Oysa ki, teşebbüsleri akim kalsa da Türkler, kanal taaruzlarıyla, İngilizler'i Mısır'a hapsetmişlerdir.

Ümit, Londra için, yok gibidir. Ta ki, Aaronsohn diye biri Filistin'deki Siyonistleri İngilizlerin savaş alanlarına katılmaya çağırıncaya kadar!.."

Mim Kemal Öke

Asırlık kültür Londra'da görücüye çıkacak

"Osmanlı Ortadoğusu'nu işgal edecek İngiliz gücü, Siyonist ajanların sayesinde Türk tahkimatını bilmekteydi. Kendisine "Boğa" denen Gn. Allenby, Türklere karşı bir "şaşırtma" tuzağı da hazırlayacaktı.

İngiliz taarruzunun planlarını ihtiva eden kurmay çantasının Türklerin eline geçmesi tezgahlandı. Tabii ki, bu dosya muharebe taktiklerini, en önemli ayrıntıları değiştirilerek, ihtiva edecek ve Türkler yanıltılacaktı."

Mim Kemal Öke

Katip Çelebi'nin başyapıtı: Mizanü'l Hak

"Osmanlı'nın kahramanca direnişine rağmen sürpriz unsurunun da yardımıyla Allenby, güney Filistin'i işgal etti. Kudüs'e girdiğinde ilk sözü;

"İşte, Haçlı Seferleri bugün bitti." olacaktır.

Allenby için İngilizler öyle propaganda yapmışlardı ki, onun ismini "El Nebi" diye Arapçalaştırarak, Londra'da Malta Şövalyeliği ile takdis edilecek bu Hıristiyan generalini nerede ise "Mehdi" dir diyerek urbanı inandırmaya çalışacaklardı. Kaldı ki, ilginçtir, Almanya ve Avusturya Osmanlı'nın müttefiği olmalarına rağmen bu ülkelerdeki kiliseler, Kudüs'ün Osmanlı Müslüman Türkünden alınmasını kutlamaktan çekinmeyeceklerdi."

Mim Kemal Öke

Teoman Duralı'nın Çağdaş Küresel Medeniyet eserinden alıntılar

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN