Arama

Yalan söyleme hastalığı: Mitomani nedir?

Çoğu insan kimseyi üzmemek ya da durumu kurtarmak adına bazen yalan söyleyebiliyor. Yalan söyleme hastalığı, kişinin dikkat çekmek ve toplumda odak noktası haline gelmek için söylediği yalanlarla başlıyor. Yalan söyleyen kişiler çoğunlukla bu yaptıklarının hastalık derecesinde olduğunu düşünmezler. Bu sürekli olmuyorsa bir hastalık belirtisi değildir. Peki ya alışkanlık haline geldiyse?

  • 1
  • 10
MİTOMANİ NE DEMEK?
MİTOMANİ NE DEMEK?

Mitomani, yalan söyleme hastalığı olarak bilinir. Bu hastalığa yakalanmış kişilere mitoman adı verilir. Yalan söyleme hastalığı, kişinin dikkat çekmek ve toplumda odak noktası haline gelmek için söylediği yalanlarla başlar.

Yalan söylemeyi alışkanlık haline getirenler bir noktadan sonra kontrolü kaybederler. Öyle ki söyledikleri yalanlara artık kendileri dahi inanırlar.

En sık görülen psikolojik rahatsızlıklar

  • 2
  • 10
MİTOMANİYE YOL AÇAN SORUNLAR
MİTOMANİYE YOL AÇAN SORUNLAR

Mitomani hastalığının birçok nedeni olsa da asıl nedeni kişinin çocukluğunda şahit olduğu yalanlardır. Kişi çocukluk döneminde sürekli olarak ebeveynlerini izler ve onları doğrularıyla, yanlışlarıyla kendine model olarak alır.

Bu bakımdan çocukların ebeveynlerinin yalan söylemelerine şahit olması onların ileri yaşlarda yalan söylemesine ve yalan söylemeyi daha da ileriye taşıyarak yalan söyleme hastalığına yakalanmasına neden olabiliyor.

Erteleme hastalığı ne demek? Erteleme hastalığı belirtileri nelerdir?

Mitomanlar, günlük yaşamlarında gerçek dışı fikirlerle insanları yönlendiren, aynı zamanda belli bir amacı olmayan kişilerdir. Bunların dışındaki mitomani hastalığının başlıca nedenleri şunlardır:

  • Kişilik bozuklukları
  • Narsistik, histerik ve asosyal kişilik

Psikolojiye ilgi duyanları aydınlatacak terimler

  • 4
  • 10
EN SIK GENÇLERDE GÖRÜLÜYOR
EN SIK GENÇLERDE GÖRÜLÜYOR

Uzmanlar genel popülasyonda görülme sıklığının bilinmemesine karşın, 72 vaka üzerinden yapılan araştırmaya göre yalan söyleme davranışının başlama yaşı 16 farkına varılma yaşının ise 22 olduğunu belirtiyor.

Stres yaptığınızda vücudumuzda neler oluyor?

"Patolojik yalan" üzerine yapılan aynı araştırmada cinsiyet oranlarının eşit olduğu ancak sözel IQ'su yüksek olan bireylerde sayısal IQ 'ya oranla daha fazla yalan söyleme hastalığı görülüyor.

  • 5
  • 10
MİTOMANİ HASTALIĞININ TEDAVİSİ NEDİR?
MİTOMANİ HASTALIĞININ TEDAVİSİ NEDİR?

Yalan söyleyen kişiler çoğunlukla bu yaptıklarının hastalık derecesinde olduğunu düşünmezler. Bu nedenle tedavi ihtiyacı duymazlar. Kişi kendisinde bir problem olduğunu düşünmediği için hasta, yakınları tarafından tedaviye ikna edilmelidir.

Psikoterapi seçilebilecek en doğru tedavi yöntemidir. Dürtünün hasta için anlamının araştırılması, empati ile yaklaşılması, başa çıkma yollarına yönlendirilmesi ve anksiyeteli bireyler için de gevşeme teknikleri uygulanabilir.

Pomodoro tekniği nedir, ne işe yarar?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN