Bozkırın bilge kaleminden alıntılar
Türk dünyasının bilge kalemi Cengiz Aytmatov, halkının çektiği sıkıntıları kitapları aracılığıyla dünyaya duyurmuştur. Aytmatov, "Deve Gözü" adlı öyküsünü yazın serüveninin ilk dönemlerinde kaleme alır. Bu romanda yazar, Kırgızistan'ın Anarkay Çölü'ne, tarım faaliyeti için giden ekibin hikayesini konu edinmiştir. İşte, bozkır merkezli işlenen bu eserden sizler için alıntılar derledik.
◼
Nerde onda o ruh! O anlayış! At da çok çalışır, ama insan her şeyden önce bir insan olmalıdır. Ancak o zaman yaptığı işten mutluluk duyar, ancak o zaman yaptıklarının bir anlamı olur.
💠
Cengiz Aytmatov
◼
Ertesi gün şafakta uyandım, her zamankinden daha erken kalktım. Akşam yatağıma girdiğim zaman kesin bir karar almıştım: Gerekirse dörde bölünecek, kan ter içinde kalıncaya kadar çalışacak, ama kimsenin bana sataşmasına, bağırmasına, sövmesine izin vermeyecektim. Sonunda hiçbirinden aşağı kalır yanım olmadığını gösterecektim onlara.
Cengiz Aytmatov
◼
Hiç kimse bir başkasının düşünmesine, bir şey arzu etmesine ya da hayaller kurmasına engel olamaz. İnsanları hayvanlardan ayıran da işte bu düşünme, hayal etme özellikleri, düşünme yetileridir.
Cengiz Aytmatov
◼
Gökyüzü, bütün yıldızları kucaklayacak kadar geniş değildi. Bu yüzden ufuklardan taşıyor, yeryüzüne dökülüyorlardı sanki.
Cengiz Aytmatov