Arama

Osmanlı ekonomisine dair kavramlar

Osmanlı Devleti, 623 sene süren cihan hükümranlığını; tesis ettiği adalet mekanizmasının yanında ekonomi sistemine de borçludur. Devlete dayalı bir ekonomik sistem uygulayan Osmanlılar, halkın faydasını gözeten bir model ile memnuniyet ve üretimi artırma peşinde olmuşlardır. Sizler için Osmanlı ekonomisinde öne çıkan kavramları bir araya getirdik.

  • 3
  • 15
Tâcir nedir?
Tâcir nedir?

◾ Tüccar anlamına gelen kelime, Osmanlı ekonomisi için çok önemlidir. Osmanlılar her milletten tacirlere limanlarını açarak ülkenin coğrafi artılarından faydalanmaya çalışmışlardır.

Doğu ile Batı arasındaki köprü görevine önem veren Osmanlı padişahları tacirleri koruyup kollayarak geniş bir coğrafyada ekonomik faaliyetleri canlı tutmaya ihtimam göstermişlerdir.

Müslüman Âlimlerin Uzay Çalışmaları

  • 4
  • 15
Mukâtaa nedir?
Mukâtaa nedir?

◾ Osmanlılarda vergi gelirlerine verilen genel isimdir. Devlet arazilerinin özel şahıslara kiralanması anlamına gelen mukâtaa zaman içerisinde değişime uğrar.

◾ Hazineye bağlı bir kurum haline gelen mukâtaa zaman içerisinde vergi gelirlerinin tamamını ifade etmek maksadıyla kullanılan genel ve kapsayıcı bir ifadeye dönüşür.

II. Abdülhamid'in fotoğrafları ile Osmanlı Sarayları

  • 5
  • 15
Darphane nedir?
Darphane nedir?

◾ Osmanlı'nın tedavüldeki tüm madeni paraları Topkapı Sarayı'nın içinde bulunan Darphane-i Hümayun'da basılmıştır. Tanzimat Fermanı'nın ilanından evvel Osmanlı Devleti'nin kâğıt parası yoktur. Madeni paralar üç kısma ayrılır. Bunlar;

➡ Altın

➡ Gümüş

➡ Bakır

Osmanlı Saray Törenleri

  • 6
  • 15
Kapalıçarşı ne zaman yapıldı?
Kapalıçarşı ne zaman yapıldı?

Dünyanın en büyük çarşısıdır. 1460 yılında Fatih Sultan Mehmet'in yaptırdığı yapı ile başlayan çarşı bugün dahi önem kaybetmeden varlığını sürdürür.

◾ Kapalıçarşı, Osmanlıların ekonomik kimliğinin ve ekonomisinin canlı kalmasını sağlayan dev bir mekanizma olarak tanımlanmış, düzenlenmiş, inşa edilmiş, gelişmiş ve günümüze kadar gelmiştir.

15 Maddede Kapalıçarşı

  • 7
  • 15
Kapitülasyon ne demek?
Kapitülasyon ne demek?

◾ Osmanlı İmparatorluğu gerek ülkesinin maddi menfaati gerekse de siyasi çıkarları için çeşitli ülkelere kapitülasyon adı verilen, ticari imtiyazlar verdi. Bu kapitülasyonlar yabancı tacirlerin ülkemizde daha rahat iş yapma hakkına sahip olması demekti.

◾ Ancak bu ahidnameler iki taraf arasında yapılmış bir antlaşma statüsünde olmayıp tek taraflıydı. Bu tür ticari imtiyazlar ancak 1718'de Avusturya ile yapılan Pasarofça Antlaşması'ndan sonra iki taraflı olmuştur.

İlk matbaamız hakkında detaylı bilgi almak için tıklayın

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN