İsrail'in yok ettiği tarih: Meğaribe
1967 yılından itibaren İsrail işgaline uğrayan Kudüs, bu süreçte pek çok insani, tarihi ve kültürel katliama uğradı. Kudüs-ü Şerif'in işgalinin ardından terör devletinin yaptığı ilk icraatlardan biri Burak Duvarı'na bitişik olan 780 yıllık Meğaribe Mahallesi'nin yok edilmesiydi. Bu olay Mescid-i Aksa'yı savunmasız bırakmak için atılan ilk adımdı.
➡ Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa'yı barındıran Kudüs'ün Selahaddin Eyyubi tarafından 1187 yılında fethedilmesinde İslam ümmetinin pek çok kavminin katkısı oldu.
➡ Bu topluluklardan birisi de Mağriplilerdi. Mübarek fethin ardından bir kısmı ülkesine dönse de Mağriplilerin azımsanmayacak bir bölümü Kudüs-ü Şerif'e yerleşti.
➡ Muzaffer Komutan Selahaddin Eyyubi tarafından Mescid-i Aksa'nın batı tarafı, Burak Duvarı'nın hemen yanına yerleştirilen Mağripliler, burada bir mahalle kurdular.
➡ Sadece bir mahalle, yerleşim yeri olmayan yerleşim aynı zamanda medreseler, zaviyeler gibi toplumsal kurumlarıyla bir ilim meclisi hüviyetindeydi.
➡ "Meğaribe Mahallesi"nin Burak Duvarı'na bitişik şekilde yapılması ise hem stratejik hem de manevi bir meseleydi. Böylece Mescid adeta çevrelenmiş oldu.
➡ Mescid-i Aksa'nın yamacında kurulan bu mahalle Müslümanların Mescid-i Aksa'ya duydukları yakınlığın en güzel göstergelerinden biriydi.
➡ Mahalle içinde Meğaribe Vakfı, Meğaribe Zaviyesi, Meğaribe Camii, Burak Duvarı, Efdaliyye Medresesi, Fahriyye Medresesi, Fahriyye Hangahı gibi kurucu müesseseler vardı.
➡ Dımaşk Valisi Melik Efdal tarafından tesis edilen vakfın vakfiyesinde bölgenin sadece Mağripli Müslümanlar için tesis edildiği vurgulanmaktadır.
➡ Kudüs'ün Müslüman kimliğinin en önemli nişanelerinden olan Meğaribe, içerisindeki sosyal kurumlar ile şehirdeki bereket havasını her daim taze tutan bir nefesti.
➡ Lakin Osmanlıların Kudüs'ten çekilmesi ve yeni kurulan İngiliz yönetiminin Yahudi göçünü desteklemesiyle beraber şehrin en önemli simgelerinden olan yapının hayatiyeti tehlikeye girdi.