Arama

Haçlıları durduran Sultan: I. Kılıç Arslan

Tarihin en önemli olaylarından birisi de Avrupalıların oluşturdukları büyük ordularla yaptıkları Haçlı Seferleri'dir. Papa'nın emriyle, dini bir motivasyonla kurulan bu orduların çok farklı amacı vardı. Kutsal mekan olarak kabul ettikleri Kudüs için Anadolu'dan geçmek zorunda olan Haçlılar, ilk olarak Müslüman Türk Sultanı I. Kılıç Arslan ile karşılaştılar. Bu karşılaşmayla birlikte büyük bir mücadele de başlamış oldu.

Haçlıları durduran Sultan: I. Kılıç Arslan

İlk Haçlı Akını

🔷 I. Kılıç Arslan, Bizans'ın Kumanlarla yaptığı savaşları fırsat bilerek İzmit körfezine akınlar düzenlediği sırada Haçlıların öncü birliği olan Keşiş Pierre I'Ermite idaresindeki orduyu karşılar.

🔷 İznik üzerine yürüyen ilk Haçlı ordusunu Drakon Vadisi'nde pusuya düşürür ve hemen hemen tamamını imha eder. Kolay alınan başarı Kılıç Arslan'ın Haçlıları hafife almasına neden olur.

🔸 Keşiş Pierre l'Ermite kimdir?

Hıristiyanları, Müslümanlara karşı savaşa sürükleyen Fransız bir vaizdir

Haçlıları durduran Sultan: I. Kılıç Arslan

Haçlı Seferlerinin amacı nedir?

🔷 Haçlı Seferlerinin amacıyla ilgili farklı yorumlar vardır. Kimi yoruma göre seferin tek amacı Kudüs'ü kurtarmaktır. Kimi yoruma göre Türkleri Anadolu'dan atmak başka bir yoruma göre ise Ortadoğu'yu Papa'nın ele geçirmek istemesidir.

🔷 Papa, dini kullanarak başlattığı bu seferlerin amacının "Kutsal toprakları kurtarmak" olarak açıklar ve ordu toplardı. Haçlıların en büyük motivasyon kaynağı din idi.

🔍 Kutsal topraklar denilen yer neresi?

Haçlılar Hz. İsa'nın (AS) burada doğmasından dolayı büyük önem verirler. Tarih boyunca Yahudi, Hristiyan ve Müslümanların egemenlik mücadelesi verdiği Kudüs, en refah dönemini Hz. Ömer ve Osmanlı döneminde yaşamıştır.

Edebiyatımızın sancılı direnişi: Kudüs

Haçlıları durduran Sultan: I. Kılıç Arslan

🔷 VAV TV'de ekranlara gelen, Prof. Dr. Haşim Şahin'in sunduğu Doğu'dan Batı'ya Tarih programının 61. bölümünde "Haçlılara karşı mücadele eden Türk-İslam kahramanları" konuşuldu. Programa konunun uzmanları olan Prof. Dr. Ebru Altan ve Prof. Dr. Aydın Usta konuk oldu.

🔷 Prof. Dr. Aydın Usta, Haçlı Seferlerinin amacını şöyle açıkladı: "Kendi iç siyasetlerini doğrultmak için, Batı'daki Papalığın veya diğer hâkimlerin olsun, bazı nüfusu askeri anlamda dışarıya sevk etmek ve kendi iç dünyasında rahatlamaktır temel amaç bana göre"

Haçlıları durduran Sultan: I. Kılıç Arslan

I. Haçlı Seferi

🔷 I. Kılıç Arslan Haçlılar ile bir kez değil tam üç kez savaşır. Müslüman Türkler ile Hristiyan Haçlıların ilk kez karşı karşıya geldiği I. Haçlı seferi, Pierre komutasında gerçekleşen ilk akının başarısız olmasının ardından daha büyük bir kuvvetle tam bir ordu halinde Anadolu'ya gelen Haçlılarla gerçekleşir.

🔷 Malatya kuşatmasında olduğu sırada büyük Haçlı ordularının Anadolu'ya geçtiklerini haber alan Kılıç Arslan, derhal kuşatmayı kaldırır. Haçlıları İznik kuşatmasında yakalayan Sultan, yetersiz kalır ve şehir kaybedilir.

İznik'teki kültür hazinesi tarihi eserler

Haçlıları durduran Sultan: I. Kılıç Arslan

🔷 Ordusuyla İznik'ten çekilmek durumunda kalan Kılıç Arslan, Haçlı tehlikesinin ne denli büyük olduğunun farkına varır ve Eskişehir'e doğru yola çıkan Haçlıların önünü kesmek için bölgeye gider. Haçlı karargâhını kuşatan Selçuklu ordusu, arkadan gelen II. Haçlı ordusu karşısında şaşırır ve Kılıç Arslan orduyu hızlıca geri çeker.

🔷 Kılıç Arslan, Haçlıların güçlü orduları karşısında strateji değiştirir. Doğrudan savaşmak yerine onları engellemenin daha iyi bir seçenek olduğuna karar vererek, Anadolu'da yürüyüşlerini zorlaştırmak için geçecekleri yollardaki bütün su kaynaklarını kullanılmaz hale getirir. Hatta her türlü yiyecek maddeleri de yok edilir. Eskişehir'i de zapt eden Haçlılar, Akşehir üzerinden Konya'ya yürürler. Bu sırada taktik gereği Türkler, bütün yol boyunca bulunan bölgedeki yerleşim yerlerini ve Konya'yı boşaltır.

Selçuklu tarihi hakkında bilinmesi gereken terimler

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN