Arama

Psikoloji sözlüğü

Psikoloji, insanın zihinsel süreçleri, duygu ve düşüncelerinin davranışlarına yansıyışı ile bunların birbiriyle ilişkilerini inceleyen bir bilim dalıdır. Günümüz dünyasında, insanları anlama ya da bunun için hiç değilse çaba gösterme derdi olan pekçok kişinin ilgili olduğu bir alandır. Bu alanı daha yakından tanımak için alana özgü kavramların anlamlarını bilmek oldukça önemlidir. Bundan dolayı psikolojiye ilgisi olan okurlarımız için bir psikoloji sözlüğü hazırladık.

GEÇERLİK

🔹 Bir ölçme aracının ölçmeyi amaçladığı özellik ya da durumu ölçme gücünü ortaya koyan özelliktir. Test sahiden test etmesi gereken olguyu test ediyor mu? sorusunun cevabını arar.

🔹 Yapı, kriter ve içerik geçerliliği gibi geçerlik türleri vardır.

Psikolojide Bağlanma Stilleri

FİKSASYON

🔹 Kişinin, gelişim evrelerinden birinde ihtiyaçlarının eksik biçimde ya da gereğinden fazla karşılanması nedeniyle o evredeki bir nesne, hareket veya duyguya yaşamının sonuna kadar takılı kalmasıdır. Psikanalitik kuramda, aşırı savurganlık, cimrilik, dağınıklık, dürtüsellik ve mükemmelliyetçilik de fiksasyon ile ilişkilendirilir.

🔹 Örneğin; sütten erken kesilen bir çocuk, buradaki duyguya takılı kalarak ileriki dönemlerde tırnak yeme, sigara içme ve alkol bağımlılığı gibi bağımlılıklar geliştirebilir.

SEMPTOM

🔹 Bir bozukluğa veya hastalığa işaret eden vücut işlevlerinin ve hislerin normal işlevinden ayrılma belirtisidir.

Kişiler Arası İlişkilerde Kullanılan Bir Silah

İÇGÖRÜ

🔹 Kişinin kendi gücü, yeterlilikleri, güçlü ve zayıf yönleri konusunda sahip olduğu farkındalıktır.

🔹 Bireyin terapide, üzerinde çalışılan konu hakkında içgörüye sahip olup olmadığını anlamak ancak kişinin bunu davranışlarına yansıtmasıyla görülebilir.

ÇÖZÜLME

🔹 Kişinin düşünceleri, duyguları, anıları ve benliği arasında bir kopukluk yaşadığı ruhsal durumdur. Çözülme yaşayan kişi, kendisini uzaktan izliyormuş gibi hissedebilir. Zaman kavramından uzaklaşarak rüyadaymış hissine kapılabilir.

🔹 Bireylerde ruhsal çözülme (dissosiyasyon) travma sonrası stres bozukluğu ve sınırda kişilik bozukluğu gibi ruhsal sorunların semptomu olarak karşımıza çıkabilirken stres veya travmatik durumlarda da bir tepki olarak ortaya çıkabilir. Çözülme şiddetli hale gelir ve tekrar etmeye başlarsa kişiye "dissosiyatif kimlik bozukluğu" tanısı verilir.

Yaşamda Ölçülü ve Dengeli Olmanın Önemi

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN