Rusya'da İslam'ın ilk meşalesi: Galiye Medresesi
Türk dünyasında birbirinden kıymetli pek çok medrese kurulmuştur. Bunlardan biri de Ufa'daki Galiye Medresesi... Burada yetişen Müslüman aydınlar; şair, yazar ve o yüzyılın politikacılar, Türk- İslam düşüncesine uygun olarak kural ve kaidelerine göre kendi millet ve halklarını en güçlü şekilde kalemleri ile savunurlar.
RUSYA'NIN İLK İSLAM MEDRESESİ: GALİYE
🔸 Geçmişten günümüze kadar Türkler farklı coğrafyalara yayılır ve birbirinden değişik bölgelerde devletler kurarlar. Devlet sahibi olamayanlar ise kendi gelenek ve göreneklerini bir şekilde sürdürmeye devam ederler.
🔸 İşte, kültürel mirasın aktarılmaya çalışıldığı bu süreçte eğitim ve öğretim ihmal edilmez ve gerekli teçhizat sağlandıktan sonra ilim yuvaları birer birer açılır, büyük bir heyecanla öğrenciler yetiştirilir.
RUSYA İÇİNDEKİ TÜRK TOPLULUKLARI
🔸 Zaman ile Türk devlet ve topluluklarının pek çoğu Rusya sınırları içinde kalır. Kendi mimari tarzlarını yansıtan farklı stillerde binalar ve kurumlar inşa ederler.
🔸 Düşmanlar karşısında yekvücut duran Türk devlet ve toplulukları, bu eğitim kurumlarında birbirinden kıymetli ve bilgili kişilerin yetişmesinde büyük rol oynar.
UFA'DA BİR MEDRESE
🔸 Rusya sınırları içinde kalan kurumlarından biri, iç işlerinde özgür bir cumhuriyet olan Başkurdistan'ın başkenti Ufa'da yer almaktadır.
🔸 Dünyamızın en kuzeyinde Tataristan Cumhuriyeti'ne komşu Başkurdistan, tüm engellere rağmen ilim yuvasını kurar ve dünyaca ünlü bilim insanlarını yetiştirir.
RUSYA'NIN İLK İSLAM MEDRESESİ
🔸 Ufa'daki bu medrese; Kazak Türkü Mağcan Cumabayoğlu, Kırgız Türkü İşenali, Tatar Türkü Ziyaeddin gibi İslam ve Türk birliği için önemli alimlerin yetişmesini sağlar.
🔸 Galiye ya da Galiya olarak bilinen bu medrese, günümüze kadar ulaşır ve "Rusya'nın içindeki ilk İslam Medresesi" olma şerefine erişir.
21. YÜZYIL MEDRESELERİ
🔸 Rusya'da Galiye Medresesi dışında Hüseyniye, Rasuliyye, Muhammediye gibi medreseler, 21. yüzyılda adından çokça söz ettirir ve döneme damga vurur.
🔸 Müslüman aydınlar; şair, yazar ve o yüzyılın siyasetçileri, Türk- İslam düşüncesine uygun olarak kural ve kaidelerine göre kendi millet ve halklarını en güçlü şekilde kalemleri ile savunurlar.