Arama

Tolunoğulları'nın Mısır'daki nişanesi

Müslüman Türklerin kurduğu ilk devlet Tolunoğulları ya da bilinen adıyla "el Tuluniyyun", Mısır ve Suriye'de hüküm sürdü. Arap coğrafyasında mukim olan bu devlet, tarihi olarak beş hükümdara sahip olsa da arkasında pek çok mühim eser bıraktı. Bu değerli mimari yapılardan birisi de Tolunoğlu Ahmet Camii... Farklı bir mimari ve minaresi ile dikkat çeken mabed, 12 asırdır tüm görkemi ile ayakta...

Güzelliği ile göz kamaştıran yapıya ait önemli bir kitabe bulunuyor. Söz konusu kitabede yapının hicri takvime göre 265 yılında yani miladi olarak 879'da tamamlandığı bildiriliyor.

Memlük Sultanı Laçin döneminde restorasyon geçiren külliye bu restore hareketleri sayesinde bugün varlığını sürdürüyor.

Yıkıcı Batı kurucu Doğu

Memlük Sultanı Laçin döneminde aslına uygun olarak restore edilen Tolunoğlu Ahmet Camii, mimari yapısı ve ziynetleriyle Abbasi geleneğini, özellikle Samarra üslubunu devam ettiren bir eser olarak tebarüz ediyor.

Memlük Sultanı Laçin kimdir?

Memlüklerin on birinci hükümdarı olan Sultanm Laçin, 1296 - 1299 yılları arasında hüküm sürdü.

Orta Asya'nın kalbi: Buhara

◾ Kûfe planlı cami, ortada kare formlu üç kenarı revaklarla çevrili bir avlu ve bu avluyu kuşatan sahınlardan oluşuyor.

◾ Dış avluya 19 kapıdan girilen külliyenin iç avlusuna da başka 19 kapıdan geçiliyor ve buradan harime giriş sağlanıyor.

Harim ne demek?

Mahrem olan yer manasına gelir?

Modern çağdan çıkış mümkün mü?

◾ Cami, ziyaretçi gözü ile izlendiğinde birbirini tamamlayan, muntazam olduğu kadar estetik bir görüntüyü de içerisinde ve üstünde barındırır.

Dünyadaki ilk gıda standardı: Kanunname-i İhtisab-ı Bursa

◾ Camiyi Mısır'da bulunan diğer İslami eserlerden ayıran ve müstesna bir mevkiye taşıyan en önemli özelliği minaresi. 1296'da Memlük Sultanı Laçin'in talimatıyla yapılan onarım sırasında düzgün kesme taşla orijinal şekline yakın bir formda yenilenmiş.

◾ Caminin kuzeybatı köşesinde yer alan minare, orijinalde tuğla malzemeden ve spiral şekilde inşa edilmiş.

İran'ın bugüne kalan ilk bahçesi: Fin

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN