Tataristan'ın sembol camileri
Müslümanlar dini ve dünyevi hayatlarını Allah Teala'nın emirlerine uygun olarak tanzim etmeye çalışırlar. Bunun güzel bir yansıması olarak tarih boyunca İslam'ın ulaştığı diyarlar mamur oldu. Asya'nın en güzel beldelerinden olan Tataristan da farklı tarihlerde birbirinden güzel camiler inşa edildi. Binlerce Müslüman bu harikulade ibadethanelerde Hak Teala'ya yöneldi. Tataristan'ın sembol camilerini araştırdık.
TÜRK-İSLAM MERKEZLERİNDEN BİRİ: TATARİSTAN
🔹 Günümüzde Rusya sınırları içinde özerk bir cumhuriyet olarak var olan Tataristan, tarih boyunca büyük mücadelelerin merkezinde yer almıştır.
🔹 Daha çok Tatar, Başkurt Türkleri ve birçok Rus'un yaşadığı bölgede; Çuvaş, Mari, Udmurt gibi topluluklarda yaşam sürer. İslam'ın yaygın olduğu bu topraklarda birbirinden güzel sembol camiler de vardır. Bunlardan biri de Tübenkama eyaletindeki, Tübenkama Camii'dir.
Tübenkama nerede?
Nijnekamsk olarak da adlandırılan Tübenkama, Rusya'ya bağlı özerk bir cumhuriyet olan Tataristan Cumhuriyeti'nin şehridir. 1966 yılında kurulan ve Avrupa'nın en büyük kimya fabrikasından biri olan Nijnekamskneftehim adlı fabrika, Tübenkama ilinde yer alır.
📍TÜBENKAMA CAMİİ
🔹 Tübenkama Camii, Tataristan'da yaşayan Müslümanlar için bir kompleks olarak görülür. İçinde; medrese, kütüphane, otel ve helal market gibi temel ihtiyaçların giderilmesini sağlayacak yerler bulunur.
🔹 Cami, 1989 ile 1996 yılları arasında inşa edilmiş ve şehrin kuruluşunun 30. yılında hizmete açılmıştır. Yapının tasarımını Sabitov isimli tasarımcı yapmıştır, mimarı ise Makuev'dir.
📍 BEYAZ CAMİİ
🔹 Tataristan'a bağlı Bolgar kentinin simgesi olan Beyaz Camii, 21.yüzyılın başlarında inşa edilir. Ak Camii, mimari olarak Taç Mahal'e benzemektedir.
🔹 Beyaz mermerden inşa edilen kompleks, İtalya'dan 1200 ton taş getirilerek tamamlanır. İslam'da insan ve hayvan simgelerinin yasak olduğundan duvarlar geleneksel oryantal desenlerle ve Kur'an-ı Kerim'den ayetlerle bezelidir.
Bolgar nerede?
Bolgar şehri, Divân-ı Lügati't-Türk'te; "Bulgar" olarak geçer. Manası, "herkesçe tanınmış olan bir Türk şehri" olarak tanımlanmıştır.
🔹 Ak Camii, Tataristan'da İslamî motiflerin net olarak gözlemlendiği bir yapı olması bakımından önemlidir. 1905 yılında Orenburg başimamı, hac vazifesini yerine getirmek için yola çıkar.
🔹 Dönüş yolunda Osmanlı Sultanı II. Abdülhamid, başimamı İstanbul'a davet eder ve sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed'in (SAV) sakalından bir kısmını, Rusya'daki Müslümanların görmesi adına başimama verir. Sakal-ı şerif günümüzde Beyaz Camii'de yer almaktadır.
📍KUL ŞERİF CAMİİ
🔹 Tataristan'ın Kazan şehrinde yer alan cami, Kazan Kremlin Sarayı'nın içerisindedir. Adını Korkunç İvan'ın Kazan'a saldırısı sırasında hanlığı savunurken hayatını kaybeden Kazan Hanlığı'nın imamı Kul Şerif'ten alır. Bu cami, ülkede İslam'ın ve devletin yeniden doğuşunun bir sembolüdür.
🔹 Orijinali 16. yüzyılda inşa edilen bugünkü hali ise 2005'te tamamlanan cami, üst ve alt olmak üzere iki platform üzerinde bulunur. Üstü dini törenler, altı ise müze olarak kullanılmaktadır.