Arama

Hagia Sophia’nın Ayasofya Camii'ne dönüşümü

Müslümanlar fethettikleri topraklardaki önemli ve simgesel yapıları camilere çevirdi. İslam'ın hakimiyetine ve varlığına işaret eden bu gelenek, dinimizin izzetini muhafaza etmede önemli bir yere sahip. Ayrıca bu dönüşümü yaparken belli kurallara ve hususlara dikkat edilir ve bir saygı çerçevesinde gerçekleştirirlerdi. Bu ahlakı, Bizans'ın Hagia Sophia'sının, Osmanlı'nın Ayasofya'sına dönüşümü üzerinden inceleyelim.

💠 Osmanlı medeniyeti kiliseleri camilere çevirirken daima bir üslubu ve ahlakı takip ederdi.

💠 Osmanlı, bir kiliseyi camiye çevirirken fiziki olarak asgari müdahaleler gerçekleştirirdi.

Avrupa'nın 'Gotik' eserlerine ilham veren İslam mimarisi

💠 Esasında Osmanlı'nın bir kiliseyi camiye çevirmedeki hassasiyeti, Fatih'in 1453 yılında Konstantinopol'e girmesinin ardından Ayasofya'yı camiye çevirmesinde bütün netliği ile okunur.

💠 Öyle ki Ayasofya çok büyük bir simge olmasına rağmen Fatih Sultan Mehmet, kiliseyi camiye dönüştürürken Ayasofya'nın ismini dahi değiştirmez. Camiye fiziki müdahaleyi, minimum düzeylerde tutar.

💠 Bir dönem kilise olduğu bilgisini tamamen akıldan silecek tahribatlar yapmak yerine Osmanlı hikmeti ve ahlakı Ayasofya'yı, mihrap ve minareyle, kutsal topraklardan getirdiği emanetler gibi ek parçalarla tebdil etmeyi tercih eder.

İslam uygarlığında mimari eserlerin ağırlığını taşıyan kemerler

  • 5
  • 10
Fetih’ten önce Ayasofya’nın tarihi
Fetih’ten önce Ayasofya’nın tarihi

💠 Ayasofya'nın ilk yapımı, Fatih'in İstanbul'u fethetmesinin asırlar öncesinde Hıristiyanlığın yeni yayıldığı sürece uzanır.

💠 Bazilikal plana sahip bu ilk Ayasofya, ahşap çatılı yapısı nedeniyle bir ayaklanma sonundaki yangında yanarak yok olur ve bugüne herhangi bir parçası ulaşamaz.

Bazilikal plan: Özellikle kilise mimarisinde sıkça karşılaşılan, haç formunu andıran plan tipi

Mağrib mimarisine özgü İslami eserler

  • 6
  • 10
Ayasofya’nın ikinci yapılış ve ikinci yıkılışı
Ayasofya’nın ikinci yapılış ve ikinci yıkılışı

💠 Bizans İmparatoru II. Theodosius Ayasofya`yı ilk yıkılanın aynı yerinde ikinci defa tekrar yaptırır ve bu ikinci Ayasofya 415`te ibadete açılır. İkinci Ayasofya da ilkine benzer bir akıbetle 532'de çıkan ihtilalde yanarak yok olur.

💠 İlk Ayasofya'dan olmasa da ikinci Ayasofya'dan mabede girişi gösteren basamaklar, sütunlar, başlıkların bulunduğu bazı kalıntılar yapılan araştırmalar sonucunda sonradan ortaya çıkar.

Kubbetü'l İslam şehirleri

  • 7
  • 10
Fetihten önceki son imar
Fetihten önceki son imar

💠 İkinci Ayasofya'nın da hazin akıbetinden sonra l. Justinianus, 6. yüzyılda çağın ünlü mimarlarına öncekilerden daha da büyük bir kilise yapmaları talimatı verir ve günümüze ulaşacak olan Ayasofya'nın en temel biçimi ortaya çıkar.

💠6. yüzyıl teknolojisiyle Ayasofya'nın yapımı 6 yıl sürer.

Geçmişten günümüze İslam dünyasının kadim şehirleri

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN