Yeni nesil kütüphaneler
Dünya üzerindeki zihin yapısının değişmesinden kütüphanelerde etkilendi. Öyle ki eskiden yasaklı olarak görülen şeyler yeni nesil kütüphanelerin tam merkezinde yer alıyor. Sosyallik ve eğlence gibi ögelerin öne çıktığı bu yeni nesil kütüphaneler artık toplumun her kesimine hitap eden bir yaşam merkezi olma iddiasında. Yeni nesil kütüphaneleri ve dünya üzerindeki örneklerini araştırdık.
💠 Yeni nesil kütüphaneler geleneksel kütüphane sisteminden bazı yönlerden ayrılıyor. Artık fiziki yapıdan ziyade teknik imkanların öne çıktığı bir sistem mevcut.
💠 Artık sosyallik, konser salonları, oditoryumlar, müzik alanları, toplantı salonları gibi eskiden yüksek sesli olarak algılanan şeyler yeni nesil kütüphanelerin içinde. Dünya üzerindeki en bilinen yeni nesil kütüphaneler.
💠 2017'de İran'ın Abbasabad kentine açılan Tahran Kitap Bahçesi yaklaşık 110 dönümlük bir arazi üzerine kurulur. Dünyanın en büyük kitabevini de içinde barındıran kompleksin hedefi kitap okumayı sevdirmek.
Abbasabad neresi?
İran'ın Mazenderan Eyaleti'ne bağlı bir şehirdir. Hazar Gölü'ne kıyısı bulunmaktadır.
💠 İçerisinde kitapçılar, kütüphane, tiyatro salonları, sinema salonları, gölet bulunan Tahran Kitap Bahçesi, İranlıların okumaya teşviğini amaçladığını iddia ediyor.
💠 Bir zamanlar İpek Yolu'nun önemli duraklarından olan Haiko'da inşa edilen Wormhole Kütüphanesi, solucan deliği formunda bir mimariye sahip olan kütüphane.
💠 İki parçadan meydana gelen Wormhole Kütüphanesi, okuma salonu alternatifleri ile öne çıkıyor. Okuma salonu, teras ve kafe ile ziyaretçiler üç farklı alanda okuma gerçekleştirebiliyor.
💠 Barındırdığı arşiv ve materyalleri dijital sahaya en iyi entegre eden kütüphanelerden birisi olan Singapur Milli Kütüphanesi, iki blok ve ortasında açık sokak olan bir yapı.
💠 Herkese açık olan kütüphane, arşivciliğin yanında yenilenebilirliği de önceliyor. Akıllı sistemlerle donatılan yapı yoğun bir ilgi seline maruz kalıyor.
💠 Yeni nesil kütüphanelerinin en çok beğenilen ve öne çıkanlarından olan Katar Milli Kütüphanesi bir kütüphanenin ötesinde "bir yaşam merkezi" iddiası taşıyor.
💠 Hollandalı bir mimarlık ofisi olan OMA'nın tasarladığı kütüphane, dışarıdan bakıldığında bir elmas görünümünde. 42 bin metrekarelik alana yayılan kütüphane Qatar Foundation'a ait.