Arama

İstiklal Marşı'nda geçen 9 kelime

Mehmet Akif Ersoy'un Taceddin Dergahı'nda "Kahraman Ordumuza" hitaben yazdığı şiir, 12 Mart 1921 tarihinde Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından İstiklal Marşı olarak kabul edilir. Hissettirdikleri, ifadeleri ve kullandığı kelimelerle Akif hem yüreğinde taşıdıklarını hem de o dönemi çok iyi özetler. İşte her bir kıtasını ezbere bildiğimiz İstiklal Marşı'nda geçen bazı kelimelerin anlamları...

🔷 Milli Mücadele döneminin en çetin günlerinde Erkan-ı Harbiye Başkanlığının isteği üzerine, Maarif Vekaleti milli marş yarışması düzenler. Açılan yarışmanın temel amacı, Türk ordusuna moral vermektir.

🔷 Yarışmaya gelen 700'den fazla şiirler arasında hiçbiri beğenilmez. Para ödülü sebebiyle yarışmaya katılmayan dönemin büyük şairi Mehmet Âkif'i arkadaşları ikna eder. Ödülün kaldırılabileceğinin belirtilmesi üzerine Âkif şiir yazmaya başlar.

Çok yönlü bir şair portresi: Mehmet Akif Ersoy

🔷 Taceddin Dergahı'nda yaşayan Mehmet Akif, milleti için gece gündüz çalışarak hissettiklerini kaleme alır. Konya Mebusu Hafız Bekir Efendi, Cemal Kutay'a Mehmet Akif'in İstiklal Marşı'nı nasıl yazdığını şöyle anlattı: "Âkif, bir gece birden uyanır, kâğıt arar, bulamayınca kurşun kalemiyle yer yatağının sağındaki duvara marşın "Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım" mısrasıyla başlayan kıtasını yazar."

🔷 Meclisin 12 Mart 1921 tarihli oturumunda, Akif'in kaleme aldığı şiir okunur. Çok beğenilen şiir, meclisin genel kabulüyle İstiklâl Marşı güftesi olarak kabul edilir.

🔷 Yarışmanın ödülü meclis kararı olduğu için kazanana verilmesi zaruri hale geldiğinden Mehmet Akif'e verilir. Âkif, parayı yoksul kadın ve çocuklara iş öğreten Dârü'l-mesâî adlı hayır cemiyetine bağışlar.

Mehmet Akif Ersoy İstiklal Marşı'nı nasıl yazdı?

Çatma, kurban olayım,
çehreni ey nazlı hilal!

🔷 "Hilal" kelimesi, Türk bayrağını temsil eder. Şair burada Türk milletine seslenerek daha sonrasında ona olan duygularını ifade etmeye başlar.

Hilal altında dört yıl: Osmanlı'nın Venezuelalı subayı

Hakkıdır, Hakk'a tapan,
milletimin istiklal.

🔷 Hakk ifadesi Allah Teala'dır. Dini İslam olan Türk milletinin, Allah'a (CC) inandığını vurgular. Bu kelime dilimizde "doğru, hakikat, İslam" manalarına da gelir.

Mehmet Akif'e göre ideal Müslüman nasıl olmalıdır?

Hakkıdır, Hakk'a tapan,
milletimin istiklal.

🔷 İstiklal kelimesi "başkalarına bağlı olmama, hür ve bağımsız olma" manalarına gelir.

Mehmet Akif'in bestelenen şiirleri

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN