Arama

Liderlik ve yöneticilik arasındaki farklar nelerdir?

Günümüzde her yönetici lidermiş gibi algılanır oysa liderlik ve yöneticilik arasında ayırt edici özellikler bulunur. Yönetici, insanları etkileme gücünü resmi yollarla elde ederken lider insanlarla kurduğu sosyal etkileşim ile bu durumu sağlayan kişidir. Lider, bir grubu yönetmek için resmi olarak atanabileceği gibi gayriresmi olarak da ortaya çıkabilir. Yönetici ise yalnız resmi yollarla atanan kişidir. Peki, lider ve yönetici arasındaki farklar nedir?

LİDERİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

◾ Liderler etki alanları yüksek ve kararlı kişilerdir. Ait oldukları grubun her manada yükselmesi için çaba gösterirler. Çevrelerinde bulunan bireyleri hitabet gücüyle ve sahip oldukları bilgi ve vizyon ile etkiler.

◾ Liderlerin pek çok özelliklerinin yanında başkalarını etkileyebilmeleri ise üç şekilde gerçekleşir. Bunlar; dürüstlük, kendine güven ve teknik yeteneklerdir.

Vizyon sahibi olmak ne demek?

İleri görüşlü olmayı, ayağı sağlam basan planlar ve hayaller kurmayı ifade eden bir tanımlamadır.

HEDEFE ZORUNLU YÜRÜYÜŞ: DİSİPLİN

Liderlik çeşitleri

Vizyoner lider:

➡ Geleceğe yeni bakış açılarıyla bakabilir, yüksek analiz ve sentez yeteneğine sahiptir.

Dönüşümcü lider:

➡ Yenilikçi yaklaşımla çalışanların öğrenmelerini kolaylaştırarak en yüksek performansı sağlayan liderlik türüdür.

Otoriter lider:

Ödüllendirme ve cezalandırma gücünü kullanan, yetkiyi merkezi hale getiren liderlik sınıfıdır.

Doğal lider:

➡ Herhangi bir otorite tarafından seçilmemiştir. Grup tarafından benimsenerek kabul edilmiş liderliktir.

Dağıtımcı lider:

➡ Görev ve sorumlulukların dağıtıldığı, bireysellikten uzaklaşıp takım başarısının önde tutulduğu liderlik tipidir.

Tam serbesti tanıyan lider:

Karar vermekten ve sorumluluktan kaçınan liderliktir.

Hizmetkar lider:

➡ Diğer insanlarla empati kurabilen, duygusal olarak onları anlayan, dinleyen ve destekleyen lidere verilen sıfattır.

İNSAN OLMANIN GEREĞİ

YÖNETİCİLİK

Yönetici, özel veya kamu kurumlarında iş faaliyetlerini yöneten, görev dağılımını yapan kişidir. Şirket veya organizasyonun amaçlarını gerçekleştirmeyi hedeflerken doğru takım arkadaşlarını kuran, şirket yönetiminden sorumlu idari kişidir.

◼ Sorumlu olduğu bölgenin işleyişini düzenlemekle görevli olan yönetici, sistemin en iyi şekilde ilerlemesi için elindeki kaynakları kullanır. Yöneticilerin, takım arkadaşlarıyla iyi iletişimlerinin olması ve çalışanların fikirlerini ciddiye almaları önemlidir. İyi bir yönetici, planlama, organizasyon, rehberlik gibi konularda yeterli donanıma sahip olmalı, tutarlı ve örnek davranış sergilemelidir.

YÖNETİCİLİK ÇEŞİTLERİ

◼ Bir idare biçimi olan yöneticilik ise kendisi arasında ilk kademe, orta kademe ve yüksek kademe olmak üzere üç ayrı yöneticili sınıfına ayrılır.

İlk kademe yöneticiler, birkaç kişilik insan gruplarını yöneten ve güncel işleri yapanlar, orta kademe yöneticiler, yüksek yöneticilerin saptadığı amaçları gerçekleştirmek için grubu yönetirler.

Yüksek yöneticiler ise amaç saptayan, yönetimin ilke ve standartlarını koyan, stratejik planlamanın yanında örgütlerinin genel yönetimini yapan kişilerdir.

İNSAN İLİŞKİLERİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN