Arama

Sultan II. Abdülhamid döneminde eğitim veren 5 yüksekokul

Sultan II. Abdülhamid, buhranlı bir dönemde tahta çıksa da Osmanlı Devleti'nin yükselmesi için eğitim, bilim, sanat, sanayi ve teknoloji alanlarında pek çok atılımda bulunmuş bir padişah. Kurumlarda modernleşmeyi sağlayan, sayısız eser yaptıran Abdülhamid, eğitime büyük önem verirdi. İhya ettiği yüksekokullar ile modern eğitimin temellerini attı. Sultan II. Abdülhamid döneminde eğitim veren 5 yüksekokulu derledik.

II. Abdülhamid döneminde Mekteb-i Mülkiye-i Şahane'ye yabancı öğrenciler de kabul edildi. Talebeleri çalışmaya teşvik etmek için, Mekteb-i Mülkiyeyi birincilikle bitirenler saraya kâtip olarak alındı.

Abdülhamid'in hayatı hakkında 34 ilginç gerçek

1900 yılında Dârülfünun'un dört şubesi Mülkiye'nin çatısı altında (İlâhiyat, Edebiyat, Riyaziyat, Tabakat) toplandı. Mülkiye Mektebi bu düzenlemelerle Darülfünun'un bir fakültesi durumuna gelerek, Dârülfünun'un diğer şubeleri ile beraber Beyazıt'ta "Zeynep Hanım Konağı"na taşındı.

Okul, II. Meşrutiyet'te İttihatçıların aldığı bir kararla kapatıldı, I. Dünya Savaşı'nın üç yılında kapalı kaldı. Adı "Mekteb-i Mülkiye" olarak değiştirilen Okul Talat Paşa'nın çabalarıyla tekrar açıldı. Kurtuluş Savaşı sonrasında Cumhuriyetin memurlarını yetiştirme görevini üstlenen Mektebin adı, 76. kuruluş yıl dönümünde Siyasal Bilgiler Okulu oldu.

Mekteb-i Mülkiye-i Şahane 1912 yılında Cağaloğlu semtindeki Hasan Fehmi Paşa Konağı'na taşındı. Bu konak, okulun ilk müstakil binasıydı. Osmanlı Devleti'nde ilk Mülkiye Mektebi; İstanbul Fatih'te resmi adı "Mekteb-i Fünun-u Mülkiye" adıyla açıldı. Mektepte ilk açıldığında kültür ve meslek dersleri (kanunlar ve iktisat dersleri) verilmekteydi. Okutulan dersler arasında bulunan Ekonomi Politik, İdare Hukuku, Devletler Hukuku ve Ceza Hukuku; o zamana kadar hiçbir Osmanlı mektebinde okutulmamış ve ilk defa mülkiye mektebinin programına konulmuş derslerdi.

Sultan Abdülhamid'in ülkeyi ihya eden 3 okulu

İki yıllık eğitim süresinin yeterli olmadığı görülerek, 1867 yılında üç yıllık, 1868 yılında dört yıllık olarak düzenlendi. 1877 yılında hazırlanan "Mekteb-i Mülkiye Nizamnamesi" ile mektep 3 yıl İdâdî (lise), iki yıl âli (yüksek) olmak üzere beş yıllık bir okul haline getirildi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN