Arama

Orta Asya'nın kadim şehri Türkistan'daki tarihi yerler

Kazakistan'ın güneyindeki Türkistan kenti, Orta Asya'nın kadim şehirlerindendir. Eski zamanlarda köşkler, bahçeler, havuzlarla süslü olan bu şehir, Dünya Mirası Kentleri Örgütü'ne üyedir. Türkistan'da birçok tarihi eser bulunsa da içlerinde en önemlisi Hak yolunun eşiği olarak tanımlanan Hoca Ahmet Yesevi Türbesi'dir. Türkistan'da yer alan tarihi eserlere daha yakından bakalım.

  • 3
  • 18
AHMET YESEVİ’NİN PEYGAMBER EFENDİMİZE HÜRMETİ
AHMET YESEVİ’NİN PEYGAMBER EFENDİMİZE HÜRMETİ

📌 Hoca Ahmet Yesevi 60 yaşına geldiğinde, "Artık bizim için yerin altı, yerin üstünden daha hayırlıdır" diyerek tekkesinin yanına kazdırdığı yaklaşık 2 metre uzunluğundaki çilehanesine çekildi. Bunu Allah Resulü'ne (sav) olan saygısından yaptı. Çünkü Peygamber Efendimizin (sav) ömrünü tamamladığı zamandan daha fazla yeryüzünde bulunmayı doğru bulmadı.

▶ Vefatına kadar ibadet ve riyazetle meşgul olarak yeryüzüne çıkmadı. Divan-ı Hikmet'i de burada kaleme aldı.

Fikriyat sözlük 🔍
Riyazet: Nefsin isteklerini kırma

📘 Ahmet Yesevi'den hikmetler

  • 4
  • 18
İMAN BİRLİĞİ OLUŞTURAN ESERİ
İMAN BİRLİĞİ OLUŞTURAN ESERİ

📌 Hoca Ahmed Yesevî'nin söylediği "hikmet" adlı şiirlerin bir araya getirilmesiyle oluşturulan Divan-ı Hikmet, tasavvuf edebiyatımızın bilinen en eski örneklerini içerir.

▶ Kur'an-ı Kerim ve sünnetleri kaynak alarak söylediği şiirleri sayesinde, Orta Asya'da İslam'ın iman, amel ve ahlaka yönelik hükümlerinin benimsenmesinde etkili oldu.

▶ Hoca Ahmed Yesevi'den asırlar sonrasında bile insanlara ulaşan bu hikmetler, İslam etrafında örgütlenen bir iman birliğinin teşekkül etmesinde çok önemli bir yere sahiptir.

📌 Hoca Ahmed Yesevi, miladî 1166 yılında vefat ettiğinde dergâhının 100 metre uzağına defnedildi. Basit bir kabir ve türbeden oluşan bu yer, Müslümanların önemli ziyaretgahı oldu. Fakat sonraki devirlerde meydana gelen Moğol istilasından olumsuz etkilendi.

▶ 14. yüzyılda Timur, Ahmet Yesevi'nin kabrini ziyaret etti. Buraya büyük türbe yapılmasını emrederek Türkistan'ın önemli mimarlarından Hoca Hüseyin Şîrâzî'yi görevlendirdi. Birkaç yıl içerisinde türbe, cami ve dergâhla beraber bir külliye oluşturdu. Zamanla aşevi, kütüphane, mescid ve derviş hücreleri de inşa edilerek bir eğitim merkezi haline geldi.

📘 Anadolu'yu yurt yapan 19 alim 7 teşkilat

  • 6
  • 18
HOCA AHMET YESEVİ TÜRBESİNİN ÖZELLİKLERİ
HOCA AHMET YESEVİ TÜRBESİNİN ÖZELLİKLERİ

Hoca Ahmet Yesevi Türbesi, Kazakistan'ın güneyindeki Türkistan şehrinde yer alır.

▶ Türbe, Kazakistan ve Orta Asya'da benzerine az rastlanır tarihi eserlerden biridir. Asırlar boyunca şekillenmiş bozkır mimarisinin izlerini taşır.

▶ Hoca Ahmet Yesevi Türbesi, toplam 35 odadan oluşur. Yapının merkezi cemaat yeri olarak da adlandırılan odadır. Odanın ortasında büyük bir kazan yer alır.

2 metrelik "Tay Kazan", 1399 Karlak şehrinde 7 değerli metalin karışımından yapıldı. Kazanın iç ve dışına kufi yazısıyla Kur'an-ı Kerim'den ayetler yazıldı. Önceleri birliğin sembolü olan bu kazana, hafifçe tatlandırılmış su konularak Cuma namazından sonra ziyaretçilere ikram edilirdi.

  • 7
  • 18
TÜRK AHŞAP İŞLEMECİLİĞİNİN ŞAHESERİ
TÜRK AHŞAP İŞLEMECİLİĞİNİN ŞAHESERİ

📌Merkez bölümün yanındaki kapı, Ahmed Yesevi'nin mezarının bulunduğu odaya açılır. Kapının yanında ise Orta Asya'da evliya türbelerinin sembolü olan, ucunda at kuyruğu kılları, sancak ve alemden oluşan tuğ yer alır.

Tüm külliyenin en önemli bölümü, kabrin bulunduğu yerdir. Burada Hoca Ahmet Yesevi için mezar taşı konmuştur.

▶ Türk ahşap işlemeciliğinin şaheserlerinden biri olan kabrin kapısı hala muhafaza edilir. Kubbeli türbe mimarisini, yerel gelenek ve örf ve adetleri iyi bilen mahir Fars ustalar tarafından yapılmıştır.

📘 Tarihin eşsiz güzelliklerini barındıran ahşap camiler

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN