Arama

İstanbul’u küle çeviren afet: 1756 yangını

Deprem ve yangınlar, denizin, toprağın, göğün ve insanın müthiş ahenginden hoş bir koku olan İstanbul'u tarihin hiçbir döneminde rahat bırakmadı. Sinesinden tarih yükselen şehir, kızgın alevler yüzünden gözünden sakındığı binlerce mamur yapısını kaybetti. İstanbul'u küle çeviren yangınlardan birisi de elim neticelere sebebiyet veren 1756 yangınıydı.

🔴 Sokakları geleneksel ve genellikle dar, binaları ahşap ve birbirine bitişik yapıdaki İstanbul'da küçük bir yangın bir büyük mahalleyi yutacak büyüklüğe ulaşmakta zorlanmıyordu.

🔴 Tarihler 6 Temmuz 1756'yı gösterdiğinde Haliç'te, Cibali'de başlayan bir yangın Marmara sahiline kadar uzandı ve İstanbul'un üçte birisini yok etti.

🔴 Unkapanı, Zeyrek, Vefa, Şehzadebaşı, Fatih, Saraçhane, Aksaray, Laleli, Cerrahpaşa, Atik Ali, Yenikapı ve Nişanca gibi semtler bu yangından etkilenen ilçelerin sadece bazılarıydı.

📌 Bir Bilgi
Kayıtlara 1756 yangını olarak geçen büyük felaket, 18. yüzyılda gerçekleşen ilk büyük yangındı.

Asırlık tarihin şahidi: Beyazıt Yangın Kulesi

🔴 Gerçekleştiği zamana kadar İstanbul'da meydana gelen yangınların en büyüğü olarak kabul edilen yangın "Edirne sudan; İstanbul ateşten batacak!" sözünü doğrular nitelikteydi. Çıktığı yer olan Cibali semti nedeniyle bu yangın "1169 Cibali Harîki" olarak da bilinir.

🔴 Dönemin vakanüvislerinden Fındıklılı Şemdanizade Süleyman Efendi bu yangını, İstanbul'un fethinden sonra II. Selim zamanında gerçekleşen yangının ardından en çok eser hasar oluşturan afet olarak kayda almıştı.

İstanbul'u kül eden Beyoğlu yangınında İngiliz elçinin tarihi yanılgısı

🔴 Süleyman Efendi 'Mür'i't-tevârîh' isimli eserinde ayrıca 1756'ya kadar olan yangınlardan daha dehşetli olan bu yangının, İstanbul'un daha önce 18. yüzyıldaki kadar mamur olmamasına bağlar.

"Lâkin mukaddem olan harîk vaktinde İstanbul böyle mamur değil; bu defa olan zarar evvelki hasârete gâlibdir. Harîk yerleri sahralar ve beller olup, bir iki adam yalınız geçemez oldu"

(Fındıklılı Şemdanizade Süleyman Efendi, 1978: 9-10)

Selahaddin Minberi'ni küle çeviren o yangın ve bir rivayet

🔴 1756 yılında gerçekleşen bu büyük yangın, İstanbul halkını derinden etkiledi. Yangın 18. yüzyılın ikinci yarısında meydana gelirken payitahtın nüfusu yaklaşık 500.000 idi.

🔴 Avrupa'da nüfus olarak Londra ve Paris'le birlikte en büyük üç şehirden birisi olan İstanbul'da halk, bu elim felaketten ciddi bir şekilde etkilendi.

Mimar Sinan'ın yangında kül olan mescidi

  • 6
  • 10
Yangın nasıl çıktı?
Yangın nasıl çıktı?

🔴 Osmanlı'nın resmi tarihçilerinden Vakanüvis Hakim Efendi "Tarih" adlı eserinde yangının, 8 Şevval yani 6 Temmuz Pazartesi gecesi saat 02.00 sularında İstanbul surunun dışında Cibali'de, Yahudi evlerinden çıktığını belirtir.

🔴 Yine Hakim Efendi'nin belirttiğine göre yangın Cibali Kapısı'na gelinceye kadar bazı ev, mahzen ve dükkanları küle çevirerek şehrin içerisine kadar girer. Buradaki evler de alevlere teslim olur ve yangın, rüzgarın da etkisiyle şiddetini artırarak kol kol ilerler.

İstanbul'un kurtuluşu nasıl gerçekleşti?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN