Arama

Bizans’a karşı zafer kazandıran taktik

Türkleri diğer kavimlerden ayıran ve tarih boyunca öne çıkmalarını sağlayan pek çok amil vardır. Bunlardan birisi de savaşlarda kullandıkları taktiklerdir. Kurt kapanı, hilal ve turan taktiği olarak bilinen savaş tekniği Türklerin asırlar boyunca düşmanlarını alt etmek için icra ettikleri bir harp düşüncesidir. Sizler için başta Malazgirt olmak üzere milletimizi pek çok savaşta zafere taşıyan bu tekniği inceledik.

BÜYÜK SELÇUKLU'YU ZAFERE GÖTÜREN TAKTİK

🔹 Tarih 26 Ağustos 1071'i gösterdiğinde Büyük Selçuklu ordusu ile Bizans, Muş'un Malazgirt Ovası'nda karşı karşıya gelirler. Bu önemli günde, Anadolu'nun kapıları Türklere açılır ve Türk tarihinin seyrini değiştiren Malazgirt Meydan Muharebesi gerçekleşir.

🔹 Bizans ordusu, Sultan Alparslan'ın ordusundan dört kat daha büyüktür fakat bu durum onları mağlubiyete uğratmaz. Aksine Komutan Alparslan'ın turan taktiğini devreye sokmasıyla birlikte Büyük Selçuklu zafer kazanır.

↪ Peki, Bizans'ı bozguna uğratan Turan Taktiği nedir, nasıl ortaya çıkmıştır? gelin birlikte inceleyelim.

Türklerin tarihi başkenti Ötüken

SAVAŞÇI KİMLİĞE SAHİP TÜRKLER

🔹 Her milletin geçmişten günümüze ulaşan belli başlı ve özlerine has yaşayış biçimleri vardır. Bunlar; yemek kültürleri, yaşayış şekilleri gibi maddi kültür ögeleridir. Fakat Türkleri diğer milletlerden ayıran, kedilerine özgü farklı değerleri bulunur.

🔹 Akıllara evvela Türklerin özgürlüklerine düşkün bir millet olması hasebiyle savaş taktikleri gelir. İlk Türk devletlerinden itibaren göçebe bir yaşama gözlerini açan ve savaşçı bir kimliğe sahip bireyler olarak yetiştirilen Türklerin düşmanlarına karşı uyguladığı birtakım yöntemler vardır.

TÜRKLERDE BOZKIR YAŞAMI

🔹 Tarihte sayısız başarılara imza atan Türk milletinin, savaşlarda sayısız zafer elde etmesinin en büyük sebebi hiç şüphesiz bozkırda yaşamalarıdır.

🔹 Bozkır yaşamının sert iklim şartlarında yaşamak için verdikleri amansız mücadele, her türlü hayvan ve insan saldırılarına açık - korunaksız yurtlar onları en imkansız savaşlarda galip gelmelerini sağlar.

Eski Türkçeden Anadolu ağızlarına geçen kelimeler

BOZKIRIN SÜSÜ: ATLAR

🔹 Bozkır yaşamının vermiş olduğu en büyük avantaj, doğa ve doğaya dair olan her türlü canlı ile bir bağ kurulmasıdır. Böylece bozkırın süsü olan atlar ile göçebe Türkler arasında güçlü bağlar kurulur. Bu da tarihte saygı ile anılacak devletlerin temellerinin atılmasına vesile olur.

🔹 Türklerin yetiştirdiği atların, sağa ve sola hızlı dönüş kabiliyetleri sayesinde pek çok millete karşı üstünlük kazandırır. Aynı zamanda Türklerin en yakın savaş arkadaşlarının atlar olduğunu da tarihi kaynaklarda geçer.

🔹 Hatta tarihin ilk ve en önemli leksikograflarından biri Kaşgarlı Mahmud'un "At Türk'ün kanadıdır" söylemi Türkler ve atların ayrılmaz bir bütün olarak anıldığının bir göstergesidir.

Zafer, fetih ve asalet müjdecisi atlar

SAVAŞ TAKTİKLERİNİN BAŞARILI OLMASI

🔹 Türklere has savaş taktiklerinin rahatça uygulanmasının iki önemli nedeni vardır. Bunlardan biri atların hızlı manevra kabiliyetlerinin olması ikincisi ise önemli bir ham madde olan demirin, Türklerin çoğunlukta yaşadığı bölge olan Altaylardan çıkarılmasıdır.

🔹 Demirden; kama, kılıç, mızrak, ok ucu, zırf, miğfer, kalkan, üzengi, nal, gem, eyere gibi at ve savaşta kullanılan araç - gereçler yapılır. Sosyal hayatta da kullanılan demir sayesinde Türkler, diğer devletlere göre savaşa bir adım önde başlarlar.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN