Arama

Kırgızların Boz Üyleri

Gelenek ve göreneklerimizi yansıtan çadırlar, tarih boyunca göçebe yaşam sürdüren Türklere yuva olmuştur. Kolayca taşınabilmesi, yazın serin, kışın ise sıcak kalması ile meşhurlardır. Kullanım açısından büyük kolaylık sağlaması, 21. yüzyılda bile tercih edilmesine neden olmuştur. Kırgız Türklerine ait olan Boz Üyler, Türklerin kullandığı çadırlardan sadece biridir. Peki, Boz Üyler hangi kısımlardan oluşuyor?

BOZ ÜY

Günümüzde Türkistan coğrafyasında kullanılan bu çadır türünün kullanımı oldukça yaygındır. Otağların yanı sıra yerleşik evleri de bulunan insanlar, kış mevsimi geldiğinde yaylalardaki çadırlarından şehirlerdeki evlerine göç etmektedirler.

Türkistan coğrafyasının kuzeybatısında varlıklarını sürdüren Kırgızların "Boz Üy" adını verdikleri çadır, varlığını günümüze kadar korumuştur.

Depremzedelere yuva: Boz Üyler ve Yurtlar

  • 2
  • 17
BOZ ÜY ÇADIRININ BÖLÜMLERİ
BOZ ÜY ÇADIRININ BÖLÜMLERİ

ER CAK

◾ Boz Üylerin iç kısımları itina ile düşünülüp, yapılmıştır. Oturma yerleri Er Cak, Tör ve Epçi Çak olmak üzere 3 bölüme ayrılmıştır.

◾ Çadırın girişinin sol tarafında erkeklerin oturma yeri olan ve bu anlama gelen Er Cak bölümü bulunmaktadır. Burası küçük ve orta yaştaki erkeklerin yeridir ve onlara ait eşyalar yer almaktadır.

TÖR

◾ Üylerin kapısının tam karşısında bulunan saygın insanların oturduğu yer anlamına gelir.

◾ Burada misafirler ve aile büyükleri ağırlanmaktadır. Ailenin kullandığı giyim eşyalarıyla dolu "cük" adında sandıklar yine burada yer almaktadır.

Türk dünyası tek yürek

EPÇİ ÇAK

Boz Üy'ün kadınlar için ayrılan oturma alanıdır. Epçi Cak girişte sağ tarafta bulunmaktadır. Burada hasır perdenin arkasında Boz Üy'ün kileri de vardır.

BOZ ÜYLERİN KISIMLARI

◾ Boz Üyler genel olarak ahşap malzemelerden inşa edilmektedir. Ağaç malzemeler ile oluşturulan iskeletin üzerine keçe, hasır ve nadir olsa da hayvan derileri ile kaplanır.

◾ Boz Üylerin üzerine kapladıkları bu malzemeler, çok sert geçen kış şartlarına karşı oldukça dayanıklıdır. Kışın ısıtırken yazın serin tutmaktadır.

Türk dünyasında "birlik"

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN