Türk dünyasında "birlik"
Türk devletleri ve toplulukları, geçmişten günümüze kadar tüm tehdit, tehlike durumlarında birlik olmuş ve bunun önemini vurgulamışlardır. Ülkece yaşadığımız deprem afetinde de yanımızda olup bize, varlıklarıyla güç veren Kazak, Kırgız, Özbek, Azerbaycan, Tatar Türkleri olmuştur. İşte, Türk lehçelerinde "birlik, birlikte ve beraberlik" manasını karşılayan o güzide kelimeler...
ESKİ TÜRKÇE
Birlikte/Birlik- Birge
🔻 Türklerin geçmişten günümüze en önemli özelliklerinden biri, şüphesiz karşılaşılan her tehlikede birlik-beraberlik içerisinde olmalarıdır.
🔻 Türkiye Türkçesi dahil olmak üzere tüm lehçelerin temelini oluşturan Eski Türkçede, "birlikte, beraber ve birlik" kelimelerini "birge" sözcüğü karşılamaktadır.
AZERBAYCAN TÜRKÇESİ
Birlikte/Birlik- Birlik
🔻 "Bir millet, iki devlet" sloganlarını attığımız Azerbaycan Türkleri, Türkiye'nin her daim yanında olmuş ve yanında olmaya da devam etmektedir.
🔻 Bu minvalde, Oğuz grubunun temsilcisi olan Azerbaycan Türkçesinde "birlik, beraberlik ve birlikte" kelimeleri aynen korunmuştur.
GAGAVUZ TÜRKÇESİ
Birlikte/Birlik- Birlik
🔻 Gagavuzya, bugün Türk topraklarına çok yakın olmayan bir devlet olsa da varlıklarını en az Azerbaycan Türkleri kadar Türkiye Türklerine hissettirmektedirler.
🔻 Gagavuz Türkçesi, Oğuz sınıfından bir lehçe olduğu için Eski Türkçenin özelliklerini bünyesinde barındırmış, "birlikte, birlik ve beraber" gibi sözcükler korunmuştur.
TÜRKMEN TÜRKÇESİ
Birlikte/Birlik- Birlik
🔻 Türkmenistan, Türkiye'nin yaşadığı kötü günlerde, Türk halkının yanında olduğunu ve olmaya devam edeceğini söylemiştir.
🔻 Türkmen Türkçesi Oğuz grubuna dahil olan bir lehçe olduğu için "birlikte, beraber ve birlik" kelimelerini karşılayan "birlik" sözcüğü kullanılmaktadır.
UYGUR TÜRKÇESİ
Birlikte/Birlik- Birle
🔻 Uygurların yaşadığı Doğu Türkistan topraklarındaki halk, her ne kadar kendi acıları ve dertleriyle meşgul olsa da Türkiye Türklerinin kötü gününde yanında olmuştur.
🔻 Güneydoğu grubunun temsilcisi olan Uygur Türkçesinde "birlikte, beraber ve birlik" kelimelerini "birle" sözcüğü karşılamaktadır.