Arama

İran'ın bugüne kalan ilk bahçesi: Fin

Safeviler döneminde İran'ın Kaşan şehrinde inşa edilen Fin Bahçesi, 2007 senesinde UNESCO Geçici Dünya Miras Listesi'ne, 2012'de ise UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alındı. Emir Kebir tarafından inşa edilen yapı birbirinden güzel işlemeler, harika bir köşk ve su kanalları ile İran'ın bugüne kalan ilk bahçesi olarak biliniyor.

EMİR KEBİR

◾ Halk arasında anlatılan hikayelere göre, İran'da Kaçarlar döneminde 19. yüzyılda yaşayan Emir Kebir, zeki ve çalışkanlığının yanı sıra yaptığı işlerden dolayı halk tarafından çokça seviliyor.

◾ Zamanla hem sarayda hem de halk arasında ismi ön plana çıkan, yaptığı işlerle gönüllerde yer edinen Emir Kebir'in bir süre sonra hanedanlığa karşı bir tehdit olarak görülmesi de kaçınılmaz oluyor.

Osmanlı'nın Kıbrıs'taki mührü: Büyük Han

◾ Rivayete göre, Nasıreddin Şah da bu zan ile Emir Kebir'in öldürülmesi fermanını veriyor. Böylece Emir Kebir, 1852 yılında Fin Bahçesi'nde bulunan hamamda öldürülüyor.

↪Tarihi hamam bugün ise her gün çok sayıda kişinin ziyaret ettiği bir cazibe merkezi olmuş durumda.

Medeniyet membaı şehir: Herat

◾ Emir Kebir'in öldürüldüğü hamam kurnasının bulunduğu bölüm küçük olduğu için, gelen ziyaretçilerin rahat görebileceği daha geniş bir bölümde öldürülüş anını betimleyen bal mumu heykeller konumlandırılmıştır.

↪Ziyaretçiler camekan arkasından heykellerin fotoğraflarını çekip tarihi olayın mizansenini kayıt altına alıyor.

Yüzlerce yıllık büyük gizem: Giza

KAŞAN ŞEHRİ

Kevir Çölü'nün kıyısında bulunan Kaşan şehri, bir stepin ortasına kurulmuş.

Kurak iklimi ve çıplak bitki örtüsüyle bir çölü andıran şehirdeki Fin Bahçesi, adeta çöldeki vahayı andırıyor. Bahçeden şehir merkezine uzanan caddenin kenarlarındaki ağaçlar ise bir merasim yolu izlenimi veriyor.

İlhamını Bakara Suresi'nden alan mabed: Hamidiye Camii

GÜNÜMÜZDE FİN BAHÇESİ

◾ Eskiden şehrin uzağında bir köy olan Fin, şimdilerde şehirle birleşmiş bir vaziyette ve yolun sağı ve solu bol ağaçlı ve çiçekli müstakil evlerle dolmuş.

◾ Fin Bahçesi'ndeki su kanalları, ağaç ve çiçekler tarihi yapılara farklı bir canlılık kazandırıyor.

Batı'nın yeni AVM'si: Retro pazarı

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN