Arama

Sahnenin Dışındakiler romanı hakkında 10 soru 10 cevap

Tanpınar'ın en sade biçimde kaleme aldığı Sahnenin Dışındakiler romanı, yazarın ölümünden 11 yıl sonra 1973'te yayımlandı. Milli Mücadele yıllarının anlatıldığı romanda baş kahramanın hatıralarından yola çıkılarak o dönemin İstanbul'undan portreler sunuldu. Peki, roman neden Sahnenin Dışındakiler ismini aldı? Bu romanın Tanpınar'ın diğer eserleri arasındaki önemi neydi? İşte Tanpınar'ın ölümsüz eseri Sahnenin Dışındakiler hakkında ilginizi en çok çekecek 10 soru ve 10 cevap…

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 3
  • 10
Roman ne zaman yayımlanmıştır?
Roman ne zaman yayımlanmıştır?

📚Sahnenin Dışındakiler romanı 1950 yılında tefrika edildi. Tefrikanın kitap haline gelmesi ancak Tanpınar'ın ölümünden 11 sene sonra yani 1973'te mümkün olacaktı. Tanpınar'ın tamamlayadığı romanlar arasında yer alır.

📚Romanda Anadolu'da süren Kurtuluş Savaşı ve İstanbul'daki aydınlarla birlikte halkın değişik kesimlerinden insanların farklılaşan hayatları ve bu mücadeleye dahil oluşları işlenir.

"Herkes bütün hayatı kendiliğinden yükleniyordu. Bilmek veya bilmemek, işi pek az değişiyordu."

Tanpınar'ın Sahnenin Dışındakiler romanından etkileyici 22 alıntı

  • 4
  • 10
Romana neden Sahnenin Dışındakiler adı verilmiştir?
Romana neden Sahnenin Dışındakiler adı verilmiştir?

📚'Sahnenin Dışındakiler', Milli Mücadele döneminde İstanbul'da yaşanan olayları, siyasi meseleleri ortaya koymayı amaçlar. Eserin adı olan sahnenin dışı İstanbul; sahnenin içi ise Kurtuluş Savaşı'nın gerçekleştiği Anadolu'dur. İstanbul işgal yıllarında asıl olayların yaşandığı Anadolu'nun bir nebze de olsa uzağında olduğu için sahnenin dışındadır.

"Orada (Anadolu'da) mücadele var, muharebe var. Mukadderatımız orada halledilecek! Asıl sahne orası. Biz burada maalesef sadece seyirciyiz. Sahnenin dışındayız."

Zamanı aşan yazar Ahmet Hamdi Tanpınar

  • 5
  • 10
Romanda kahramanlar hangi düzlemde verilmiştir?
Romanda kahramanlar hangi düzlemde verilmiştir?

📚Huzur ve Mahur Beste romanlarından kopuk olmayan Sahnenin Dışındakiler'in şahıs kadroları, Meşrutiyet-Cumhuriyet dönemlerini yaşayan kişiler, aile bağları, geniş akraba ilişkileri, kendilerini geçmişe bağlayan olaylarla adeta bir organik bağ içinde aktarılır.

📚Roman baş kahraman olan Cemal'in hatıraları şeklinde kaleme alınmıştır. Kahramanlar toplumsal niteliklerinden ziyade bireysel çıkmazlarıyla romanda yer edinirler.

"Daima dikkat ettim; İnsan dediğimiz mahlûk her şeyden evvel "çehre ve tavırdır.."

"Bir huzursuzluğun romanı: Huzur"

  • 6
  • 10
Romandaki kültürel arka plan nasıl işlenmiştir?
Romandaki kültürel arka plan nasıl işlenmiştir?

📚Tanpınar'ın diğer eserlerinde olduğu gibi Sahnenin Dışındakiler romanı da Türk tarihi ve kültürüne dair derin izler taşır. Romandaki ana mekan İstanbul'dur.

📚İstanbul'un mimarisi, gündelik toplumsal yaşantısı, musikisi ve daha pek çok niteliği romanda yerini alır. Tanpınar bu romanda İstanbul'u sadece Osmanlı İmparatorluğu'nun merkezi olarak değil, ihtiyar şarkın bir varisi olarak göstermiştir.

"Coğrafya, kültür, herşey bizden bir terkip bekliyor"

Ahmet Hamdi Tanpınar romanlarının gizli kahramanı: Zaman

  • 7
  • 10
Medeniyetimizin yaşadığı değişim ve dönüşüm romanda nasıl yer alır?
Medeniyetimizin yaşadığı değişim ve dönüşüm romanda nasıl yer alır?

📚Tanzimat'tan itibaren yaşanılan değişim ve dönüşüm İstanbul'un genel silüetinden ve roman kahramanlarının sosyal yaşantıları üzerinden verilmiştir.

📚Bu romanı kıymetli yapan hususlardan biri de insana ve hayata dair bakış açısının derin bir şekilde gözler önüne serilmiş olmasıdır.

"Bundan otuz kırk sene evvel insanlar, sadece iş veya eğlence için bir araya gelmezlerdi. Hattâ asıl birleştirici olan şey, ibâdetti. İman dediğimiz duyguyu içinde duysun veya duymasın, herkes evinden çıkarken onun kisvesine bürünürdü. İman sadece bizi A llah'a bağlayan bağ değil, müşterek kıyafet, yüz ifâdesi, muaşeret şekli, hülasa, Cemiyet hayatında nezâket ve merasim dediğimiz şeylerin, yani karşılıklı münasebetlerin tek kaynağı idi"

Edebiyatımızın başyapıtlarından Saatleri Ayarlama Enstitüsü hakkında 10 bilgi

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN