Arama

Divan şairlerine göre şiirdeki gaye nedir?

Modern edebiyatta olduğu gibi şairler poetika eserleri ortaya koymasa da divan edebiyatında şiire dair düşünceler türlü şekillerle ifadesini buldu. Genellikle şairler dibacelerde (ön söz) veya kendilerini övdüğü bölüm olan fahriyelerde şiiri neden yazdıklarına dair düşüncelerini teşbih yoluyla dile getirdiler. Peki, Fuzuli, Baki, Hayali ve Taşlıca Yahya gibi klasik edebiyatımızın en önemli isimlerinin şiir yazmaktaki gayesi neydi?

  • 3
  • 12
DİVAN ŞİİRLERİ BU DÜŞÜNCELERİ NASIL DİLE GETİRDİ?
DİVAN ŞİİRLERİ BU DÜŞÜNCELERİ NASIL DİLE GETİRDİ?

📌Divan şairleri bu yola girişmese de konusu şiir ve şiire dair düşünceler olan beyitler kaleme aldı. Tasvir ve teşbih yoluyla ortaya koydukları bu düşünceleri satır aralarından çıkarılması mümkündü.

Divan edebiyatını daha iyi anlamanızı sağlayacak 21 mazmun

  • 4
  • 12
ŞİİR SEVGİLİDEN SÖZ ETMEDE BİR VASITAYDI
ŞİİR SEVGİLİDEN SÖZ ETMEDE BİR VASITAYDI

📌Divan şairleri, gayelerinin büyüklüğü nispetinde şiirlerinin değerlerini ölçerlerdi.

📌Yüce amaçlar uğruna yazılan şiirler onlara göre yapılan en hayırlı işlerden biriydi. Bu şairler şiir yoluyla sevgililerini bir nebze de olsa anlattıklarını düşünür, sevgiliden söz etme imkanını şiir vasıtasıyla bulurdu.

Divan edebiyatından beyitler ve anlamları

📌Divan edebiyatında çoğunlukla bahsedilen sevgi; beşeri değil ilahi bir düzlemdeydi. Beşeri düzlemdeki sevgi anılsa bile varılan tüm kapılar ilahı aşka çıkıyordu.

📌Mutlak'ı bulmakla ve onu her daim zikretmekle kendisini var eden klasik şair, bu yolla büyük bir yakınlık kazanacağının bilincindeydi.

Divan edebiyatı şairlerinin birbirinden farklı meslekleri

📌Divan edebiyatının sanat çerçevesine genel hatlarıyla bakıldığında bu durum gözlemlenir. Peki, divan şairlerinin şiirden beklentileri nelerdi? Şairler neden şiir yazmak için kaleme sarıldı?

Sosyal hayatın divan şiirine yansıdığı beyitler

  • 7
  • 12
ÖRNEK BEYİTLER ÜZERİNDEN ŞAİRLERİN ŞİİRDEKİ GAYESİ
ÖRNEK BEYİTLER ÜZERİNDEN ŞAİRLERİN ŞİİRDEKİ GAYESİ

"Etmezse ger halâvet-i nazmım sana eser
Nefsime ben de lokma-i şi'ri edem harâm"

Nev'i

Eğer şiirim sevgiliden bahsetmezse, sevgiliyi merhamete davet etmezse; ben de nefsime şiirimin lokmasını haram edeyim

📌16. yüzyıl şairlerinden Nev'i şiirlerin mutlak sonuçta sevgiliden bahsedilmesi gerektiğini eğer böyle olmazsa hiçbir değerinin kalmayacağını belirtir. Şiir aşığın halini sevgiliye arz etmede mükemmel bir araçtır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN