Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Edebiyat
  • Aliya İzzetbegoviç’in “Özgürlüğe Kaçışım, Zindandan Notlar” eserinden alıntılar

Aliya İzzetbegoviç’in “Özgürlüğe Kaçışım, Zindandan Notlar” eserinden alıntılar

Aliya İzzetbegoviç, verdiği siyasi özgürlük mücadelesiyle tüm İslam aleminde bir örnek olarak görülür. O, ideali ve davası için 14 yıl hapis yatmak mecburiyetinde kalmasına rağmen hayalinden ve hedefinden asla vazgeçmez. Hapisteyken dahi faaliyetlerine devam eder. Sizler için Aliya İzzetbegoviç'in hapishanedeki notlarından derlediği "Özgürlüğe Kaçışım, Zindandan Notlar" kitabından alıntılar hazırladık.

🔸 İslam bana bütünü itibariyle, insanın bir melek olmaya çalışmaksızın -çünkü olamaz- ve kendisini hayvan seviyesine düşürmeksizin -çünkü bir hayvan olmamak zorundadır- kendi tabiatına bağlanması yönünde yapılmış bir talep gibi gelir.

Aliya İzzetbegoviç

Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç'ten hafızalara kazınan 25 söz

🔸 İslâm'ın ulus-aşırı oluşu, ulusçu dar kafalılık ve dışlamanınn reddi anlamına gelir. Bu, İslâm'ın tüm halkların hakiki değerlerine açık olmasını mümkün kılar. Bu açıklığın sınırları insanlığı kuşatır. Bu vakfa, İslâm'ın ilk asırlarında Arap aleminin, Helen ve Fars kültürlerinin tüm başarılarına yaklaşıp kabul ederken sahip olduğu açıklığı ve önyargısızlığı açıklar.

Aliya İzzetbegoviç

Aliya İzzetbegoviç'ten unutulmayacak 30 söz

🔸 İnsanların hacda giydikleri ihrarnları, iki düz beyaz bez parçasını düşünüyordum. Hayal edilebilecek en aşırı basitlik ve eşitlik. Başka bir alemden gelme, inanılmaz bir imaj. Hiçbir şey insanları elbiseler kadar ayırmamış ve aralarında ayrımcılık yapmamıştır. Elbiseler servet, sınıf, meslek ve ulus bakımından var olan tüm farklılıklarımızı en açık şekilde yansıtırlar.

Aliya İzzetbegoviç

🔸 Monarşi ilkesi, ideal insanın varolabileceği yanılsaması üzerine kuruludur. Böyle bir faraziye İslâm'a yabancıdır.

Aliya İzzetbegoviç

Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç'in hayatı ve sözleri

🔸 Kur'an'da birbirinden temelden farklı iki yol ve hedef vardır: "Gözlemle ve tefekkür et." Aralarındaki fark, fizik ile metafizik arasındaki farktır. "Gözlemle" her tür bilimin başlangıcıdır. Bu, Kur'an'ın pozitivizmidir. Aksine metafiziğin hedefi daima, alemdeki tüm çeşitliliği açıklayabilecek mutlak bir ilke keşfetmek olmuştur. Nesneler (fenomenler) arasındaki ilişkileri, söz konusu nesnelerin ve fenomenlerin özüne ulaşma iddiasında bulunmaksızın tesis etmek onun için yeterliydi. Bu, metafiziğin vazifesiydi ve tabiatıyla bunu başaramayacaktı.

Aliya İzzetbegoviç

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN