Arama

Balkanlarda Osmanlı izi: Uzunköprü

Osmanlı Devleti, Anadolu ile Rumeli'yi bağlamak için sadece Bizans'a karşı mücadele vermiyordu. Ergene'nin doğal engelleri, kıyısına kadar gelinen başarılarda ayak bağı oluyordu. ll. Murad hem halkın ulaşımının kolaylıkla sağlaması hem de Rumeli fetihlerini hızlandırmak için tarihin en uzun kargir köprüsünü inşa ettirdi. Sizler için uzunköprüyü mimari olarak inceledik.

🔴 Yoğun yağışların coşturduğu Ergene Nehri üzerindeki köprüler, sert akıntı sebebiyle defalarca yıkılır. Ulaşımın büyük ölçüde aksadığı Ergene'de halk, dönemin padişahı ll. Murad'a durumu arz eder.

🔴 Sultan'ın, dönemin başmimarı Muslihiddin'e verdiği emir ile Ergene Nehri üzerinde daha öncekiler gibi kolay yıkılmayacak bir köprü projesi hazırlanır.

Mimar Sinan'ın baş mimar oluşu ve Hassa Mimarlar Ocağı

🔴 Eskiköy, Kuleliburgaz, Taşçıarnavut, Kestanbolu ve Süleymaniye köylerindeki ocaklardan getirilen taşlarla köprünün inşasına başlanır.

🔴 174 adet gözün bulunduğu köprünün yapımı on sekiz yıl süren çalışmayla ancak bitirilir. Malzemelerin taşınması, yeterli materyallerin toparlanması ve oldukça uzun bir gövdeye sahip olması ister istemez köprünün inşa sürecini uzatır.

Mimari eserlerin dayanıklılığını ve aydınlığını sağlayan tonozlar

🔴 Varna fethinden Edirne'ye dönen II. Murad, bu devasa köprünün açılışını vezirler, komutanlar, gaziler ve Şehzade Mehmet eşliğinde gerçekleştirir.

🔴 Zafer ve fener alaylarının düzenlendiği, mevlidlerin okunduğu bu açılışla tarih boyunca bölgede yaşanan çile son bulur. Uzunköprü, dünyanın en uzun köprüsü olarak Ergene'de kendisine yer bulur.

II. Murad kimdir? II. Murad tahtı niçin bıraktı?

🔴 Köprünün bulunduğu yer bataklık ve ormanlık iken II. Murad bölgeye ayrıca cami ve imaret yaptırarak Ergene kasabasını kurar. Öncelikle bölgeyi temizleten ll. Murad, pek çok cana mal olan yollarda keder dikenlerini kaldırmak için para sarf etmekten çekinmez.

İkinci Murad'ın Peygamberimize hürmetini gösteren vasiyeti

🔴 Köprü inşasının devam ettiği 18 senelik zaman zarfında cami, imaret ve medresenin inşası tamamlanır. Sultan ll. Murad, köprünün diğer ucuna da Yayalar Köyü'nü kurdurur.

📌 Bilgi Notu:
Yayalar Köyü ve Uzunköprü'nün ilk resmedildiği eser günümüzde Topkapı Sarayı Müzesi'nde bulunan Seyid Lokman'ın Türkçe eseri 1584 tarihli Hünername'dir. Köprü ve köprünün her iki yakası Velican tarafından karşılıklı iki sayfa halinde resmedilmiştir.

4 asırlık yönetim merkezi: Topkapı Sarayı'nın bölümleri

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN