Arama

Türk kahvesi çeşitleri hakkında bilgiler

Türk kahvesi kültürü ve geleneği; kahvenin İstanbul'da kahvehanelerde servis edilmeye başlandığı tarih olan 16. yüzyıla kadar uzanır. Kahve hazırlamada kullanılan geleneksel yöntemler, sanatsal değeri olan, cezve, fincan, havanlar gibi özel araçların ve gümüş takımlarının gelişimini sağlamış; Türk toplumunun her kesimden bireyleri arasında güçlü bir sosyal etkileşim oluşturmuştur. Edebiyat üzerinde dahi önemli etkisi olan Türk kahvesi sebebiyle, sayısız şiir ve şarkı yazılmıştır. Peki asırlık lezzet Türk kahvesinin yapılışı nasıldır? Türk kahvesi çeşitleri nelerdir? Kırk yıllık hatırın sembolü Türk kahvesi hakkında bilgileri derledik.

  • 1
  • 16
Türk kahvesi çeşitleri nelerdir?
Türk kahvesi çeşitleri nelerdir?

Türk kahvesi kültürü ve geleneği, kahvenin İstanbul'da kahvehanelerde servis edilmeye başlandığı 16. yüzyıla kadar uzanır. Geleneğin, tadını eşsiz yapan ve sosyalleşmeye katkıda bulunan, iki ünlü yönü vardır.

TÜRK KAHVESİNİN ASIRLAR AŞAN ÖYKÜSÜNÜ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Türk kahvesi çeşitleri hakkında bilgiler

Bir içecek türü olarak, Türk kahvesinin, özel hazırlama teknikleri vardır ve yıllar öncesine dayanan bu teknikler günümüzde hala kullanılır. Kahve hazırlamada kullanılan geleneksel yöntemler, sanatsal değeri olan, cezve, fincan, havanlar gibi özel araçların ve gümüş takımlarının gelişimine yol açmış; zaman gerektiren hazırlama teknikleri sayesinde, Türk kahvesi lezzeti damaklardaki tadını ve tazeliğini uzun süre korumuştur. Diğer çeşit kahvelerden daha yumuşak, aromalı ve yoğundur. Türk kahvesini, kendine özgü olan aroması, telvesi ve köpüğüyle diğer kahvelerden ayırmak oldukça kolaydır.

OSMANLI KAHVEHANELERİ HAKKINDA BİLGİLERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

  • 3
  • 16
Türk kahvesi yapımı nasıldır?
Türk kahvesi yapımı nasıldır?

Kahvenin asıl hazırlanma şekli birçok ve oldukça detaylı adım ve yetenek gerektirir. Öncelikle, taze kavrulmuş kaliteli kahve çekirdekleri (isteğe göre) toz haline gelen kadar, havan veya öğütücü içinde öğütülür. Sonra, isteğe bağlı olarak, kahve, soğuk su ve şeker cezveye koyulur. Kahve ocağın üzerine yerleştirilip, yüzeyde köpük oluşacak şekilde pişirilir. Son olarak, bir bardak su ve lokumla servis edilir.

Güzel bir tada ulaşmak, kahvenin kavrulma şekli ve derecesi gibi bazı yetenekler gerektirir. Bütün kahve çekirdeklerini eşit bir şekilde kavurup biraz beklemek çok önemlidir.

  • 4
  • 16
Menengiç kahvesi nasıl yapılır?
Menengiç kahvesi nasıl yapılır?

Gastronomi alanında UNESCO'nun "Yaratıcı Şehirler Ağı"nda yer alan Gaziantep, yemekleri kadar ünlü "menengiç kahvesi"yle de damakları tatlandırıyor. Gaziantep mutfağının vazgeçilmezleri arasında bulunan bu lezzet, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde dağlık alanlarda ekimi yapılmaksızın doğal olarak yetişen menengiç ağaçlarından elde ediliyor. Tadı Antep fıstığını andıran ve sonbaharda ağaçlardan toplanan menengiç taneleri önce kurutuluyor, ardından kavrularak öğütülüyor.

Kafein içermeyen ve antiseptik özelliği bulunan kahve, halk arasında "çitlembik", "çedene" ve "çıtlık" gibi isimlerle de anılıyor. Doğal olduğu için sağlığa da faydalı olan kahve, boğaz ağrısına, midedeki ülsere de iyi geliyor. Çocuklar, hamile kadınlar için de tavsiye ediliyor. Yoğun aroması sebebiyle sütle hazırlanan lezzet, 2 farklı şekilde yapıldığı bilinir. Biri, dediğimiz gibi tıpkı klasik Türk kahvesi pişirir gibi su kullanılarak hazırlanır, diğer yöntemde su yerine süt kullanılır.

  • 5
  • 16
Dibek kahvesi nasıl yapılır?
Dibek kahvesi nasıl yapılır?

Zeytinli köyünün damak tatlarından dibek kahvesi, taşa oyulmuş bir çukurda kahve çekirdeklerinin 10 kilogramlık demirle ezilerek elekten geçirilmesiyle yapılıyor. Kahve taze taze günlük olarak hazırlanıyor. Rutubetsiz ortamda saklanan kahve çekirdekleri taş dibek içine atılıp burada eziliyor.

Yaklaşık 45 dakika elle ezilen kahve çekirdekleri daha sonra elekten geçirilip pişirebilir hale getiriliyor. Sade, az şekerli, şekerli ve orta şekerli olarak servis edilen kahve, taze çekim lezzetini de bu sayede kazanıyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN