Arama

Dünden bugüne Türkiye’nin uydu serüveni

Türkiye'de uydu ile ilgili yapılan çalışmalar yaklaşık yarım asırlık bir geçmişe uzanıyor. Uzayda uydu sahibi 30 ülkeden biri olan Türkiye'nin 3'ü haberleşme, 3'ü gözlem olmak üzere 6 aktif uydusu bulunuyor. Bugün sabah saatlerinde başarılı bir şekilde fırlatılan TÜRKSAT 5A uydusu ile bu sayı 7'ye yükselecek. Böylece Türkiye, yeni Ku Bandını kullanan öncü ülkelerden birisi olarak çok geniş bir coğrafyada, TV yayıncılığı ve veri haberleşme hizmeti sağlayabilecek.

  • 3
  • 11
TÜRKİYE’NİN İLK UYDU DENEMESİ
TÜRKİYE’NİN İLK UYDU DENEMESİ

Böylece Türkiye'nin uydu serüveni, milli bir hale gelmiş ve ilk uydumuza giden yolun yapıtaşları oluşturulmaya başlanmıştı.

Nitekim 1994 yılında Türkiye'nin ilk iletişim uydusu denemesi olan TÜRKSAT 1A, 24 Ocak 1994'te uzaya fırlatıldı ancak fırlatıcı rokette meydana gelen arıza nedeniyle 12 dakika 12 saniye sonra okyanusa düştü.

  • 4
  • 11
İLK UYDUMUZ: TÜRKSAT 1B
İLK UYDUMUZ: TÜRKSAT 1B

Türkiye'nin ilk uydusu TÜRKSAT 1B, 2005 yılına kadar televizyon yayıncılığı ve veri haberleşmesi sağladı.

Ardından 1996 yılında TÜRKSAT 1C uydusu fırlatıldı ve 2010 yılına kadar hizmet verdi. TÜRKSAT 2A ise 10 Ocak 2001 yılında yörüngeye yerleşti; 2016 yılına dek yayıncılık ve veri haberleşmesi sağladı. Bu uydular, Türkiye'nin öncü haberleşme uyduları oldu.

📌 Türkiye'nin hala haberleşme uydusu olarak hizmet veren aktif uydularından TÜRKSAT 3A 2008, TÜRKSAT 4A 2014, TÜRKSAT 4B ise 2015 yılında uzaya fırlatıldı.

  • 5
  • 11
TÜRKİYE'DE ÜRETİLEN İLK GÖZLEM UYDUSU: RASAT
TÜRKİYE’DE ÜRETİLEN İLK GÖZLEM UYDUSU: RASAT

RASAT uydusu, tasarım ömrü 3 yıl olmasına rağmen 17 Ağustos 2020 itibarıyla, yörüngede 9'uncu yılını başarıyla tamamladı.

Söz konusu uydu, güneşe eş zamanlı dairesel yörüngede, 700 kilometre irtifada bulunuyor. Yeniden ziyaret zamanı ortalama 4 gün olan RASAT, 3 eksende kontrol edilebiliyor.

📌 Her bir çerçeve görüntüsünün boyutları 30x30 kilometre olan uydudan, 960 kilometre uzunluğuna kadar şerit görüntü alınabiliyor.

  • 6
  • 11
TSK İSTİHBARATINA YÖNELİK UYDU: GÖKTÜRK-1
TSK İSTİHBARATINA YÖNELİK UYDU: GÖKTÜRK-1

Alçak irtifa dünya yörüngesine oturan uydu, kamu kurum ve kuruluşları için çevre ve yapılaşmanın izlenmesi, tarımsal rekolte tespiti, belediyecilik uygulamaları, sınır kontrolü ve kadastro faaliyetleri gibi birçok alanda uzaktan algılama görevleri yapılabiliyor.

Coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyadaki herhangi bir yerde keşif yapmak için tasarlanan 0,50 metre çözünürlüklü uydunun ömrünün 7 yıl olması öngörülüyor.

Uzay Baronları'ndan alıntılar

  • 7
  • 11
İLK YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ UYDU: GÖKTÜRK-2
İLK YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ UYDU: GÖKTÜRK-2

GÖKTÜRK-2, Milli Savunma Bakanlığı, TÜBİTAK Başkanlığı ve TÜBİTAK UZAY-TUSAŞ iş ortaklığı tarafından imzalanan sözleşme kapsamında üretildi. Uyduyla Türk Silahlı Kuvvetleri ve özel olarak Hava Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaç duyduğu hedef istihbaratı ile sayısal ve coğrafi veri üretimi sağlanıyor. Ayrıca diğer kamu kurum/kuruluşları ile üniversite ve araştırma kurumlarının uydu görüntüsü istekleri karşılanıyor.

Yüksek yerlilik oranıyla üretilen ve 2,5 metre çözünürlüğe sahip gözlem uydusu, Türkiye'nin savunma, çevre, şehircilik, tarım ve ormancılık alanlarında önemli ihtiyaçlarına cevap veriyor.

📌 Söz konusu uydu, yaklaşık 640 kilometrelik bir şeridin görüntüsünü tek geçişte indirebilecek kadar yüksek hızlı bir veri haberleşmesine sahip bulunuyor. Dünyanın her yerinden görüntü alma ve iletişim konisi içinde aktarma kabiliyetine sahip olan uydu, dünya etrafındaki bir turunu yaklaşık 98 dakikada tamamlıyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN