Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Tarih
  • Sultan Abdülhamid hangi fotoğrafçıya ödül verdi? Osmanlı'da fotoğrafçılık hakkında kısa bilgiler...

Sultan Abdülhamid hangi fotoğrafçıya ödül verdi? Osmanlı'da fotoğrafçılık hakkında kısa bilgiler...

19. yüzyılda Fransa'da ortaya çıkan fotoğraf sanatı, ilk önce Avrupa'yı daha sonra da tüm dünyayı etkiledi. Avrupa'da fotoğrafın keşfinden kısa bir süre sonra Osmanlı coğrafyasında da fotoğraf yaygınlaşmaya başladı. Osmanlı sultanları bu alandaki gelişmeleri sıkı sıkıya takip etti; fotoğrafı ve fotoğrafçılığı destekledi. Özellikle Sultan Abdülhamid'in fotoğrafa olan merakı sayesinde, bugün Yıldız Koleksiyonu olarak adlandırdığımız 800 albüm, 35 bin fotoğraf gibi paha biçilemez belgeler, günümüze ulaştı. Peki, Sultan Abdülhamid hangi fotoğrafçıyı ödüllendirmişti? Osmanlı'da fotoğrafçılık hakkında kısa bilgileri derledik.

  • 1
  • 15
Osmanlı sultanlarının fotoğraf sanatına ilgisi
Osmanlı sultanlarının fotoğraf sanatına ilgisi

19. yüzyılda Fransa'da hayat bulan fotoğraf sanatı, ilk önce Avrupa'yı daha sonra da tüm dünyayı etkiledi. Avrupa'da fotoğrafın keşfinden kısa bir süre sonra Osmanlı coğrafyasında da fotoğraf yaygınlaşmaya başladı. Osmanlı sultanları bu sırada fotoğraf alanındaki gelişmeleri sıkı sıkıya takip ediyorlardı. Niepce ve Daguerre'in buluşu olan fotoğraf teknolojisi seneler içinde gelişti.

SULTAN ABDÜLHAMİD'İN İLK KEZ SERGİLENEN ŞAHSİ EŞYALARI HAKKINDAKİ RÖPORTAJIMIZI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

  • 2
  • 15
Tarihte ilk fotoğraf
Tarihte ilk fotoğraf

Tarihte ilk fotoğrafı, Fransız mucit Joseph Nicephore Niepce çekti. 1826 yılında 8 saat pozlayarak elde ettiği bu bulanık görüntünün ardından, yine diğer bir mucit olan Louis Jacques Mande Daguerre ile 1829 yılında bir ortaklık içine girerek çalışmalarını sürdürdü. Daguerre çalışmalarına devam etti ve sonunda saatin altına düşen pozlandırma süresiyle bir görüntü elde etmeyi ve bu görüntünün tekrar ışığa çıktığında kararmamasını sağlayan sabitleme işlemini buldu. İnsanları etkisi altına alan bu önemli icat, Osmanlı'da yankı uyandırdı ve kısa sürede kabul gördü.

  • 3
  • 15
II. Abdülhamid'in fotoğrafa olan merakı
II. Abdülhamid’in fotoğrafa olan merakı

II. Mahmut'un öldüğü yıl ilan edilen fotoğrafın kabulü kısa sürede benimsendi. II. Mahmut'tan sonra tahta geçen padişahlar da fotoğrafı ve fotoğrafçılığı destekledi. Özellikle II. Abdülhamid'in fotoğrafa olan merakı sayesinde, bugün Yıldız Koleksiyonu olarak adlandırdığımız 800 albüm, 35 bin fotoğraf gibi paha biçilemez belgeler günümüze ulaşmıştır.

SULTAN ABDÜLHAMİD'İN TARİHE GEÇEN SÖZLERİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Her şeyden haberdar olmak isteyen Sultan Abdülhamid, bir kısmını ordu bünyesindeki subaylar arasından yetiştirdiği fotoğrafçıları aracılığıyla, hem Osmanlı İmparatorluğunda hem de dünyanın farklı coğrafyalarında olup bitenleri izlemişti.

Fotoğrafın keşfi, tüm dünyada duyurulmasından iki ay sonra, Osmanlı Devleti'nin resmi yayını olan Takvim-i Vekayi gazetesinde haber olarak yer aldı. 1841 yılına ait Ceride-i Havadis gazetesi ise Daguerre'in fotoğrafçılık üzerine yazmış olduğu kitabın Türkçeye çevrildiğinden söz eder. Osmanlı'da fotoğrafçılıkla ilk ilgilenen Müslümanlar asker kökenliydi. 1783 yılında açılan Mühendishane-i Bahr-i Hümayun gibi okullarda 1860'lı yıllarda resim derslerine ilave olarak verilmeye başlanan fotoğraf dersleri sayesinde pek çok fotoğrafçı yetişmiştir.

OSMANLI'NIN SANATKAR PADİŞAHLARINI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN