Arama

Ölüleriyle yaşayan medeniyet: Osmanlı

Osmanlı İmparatorluğu'nda mezarlıklar şehirlerin içerisinde inşa edilir, vefat eden kimseler büyük bir özen gösterilerek kabristana defnedilirdi. Önemli bir kültür olarak tarihi dokunun merkezinde yer tutan bu öğeler, sık sık bakım ve onarımlardan geçirilerek günlük hayatta canlı kılınırdı. Osmanlı, dirisine olduğu kadar ölüsüne de saygı duyan bir anlayışa sahipti. Peki Osmanlı'da mezarlık kültürü nasıldı?

🔹 Bu anlayış çerçevesinde oluşan Osmanlı mezar kültürü, şehirlerin tarihi dokusunun oluşmasında en etkili unsurlardan biri olur.

🔹 Günümüzde sarih bir şekilde gözlemleyebildiğimiz türbeler, büyük mezarlıklar ve mezar taşları nesli muhafaza etmekle birlikte, şehri imar ve ihya eden önemli kültürel öğelere dönüşür.

Fatih Sultan Mehmet'in türbesindeki sırlar

🔹 Ölümden sonra hayatın olması, insanın sadece bedenden ibaret bir varlık değil, ruh, his ve duygularıyla da var olduğu gerçeği, Osmanlı'yı mezar kültüründe önemli bir noktaya taşır.

🔹 Osmanlı hanedan mensupları, devlet adamları, ulema sınıfı gibi önemli zatlar, vefat etmelerinin ardından da şehirlerin maneviyatını tesis eder, vefatlarıyla dahi yaşayan kullara ders verirler.

Zamanın şahidi ve temsilcisi Osmanlı mezar taşları

🔹 Anadolu topraklarında seyahat eden pek çok yabancı seyyah Osmanlı'nın eşsiz mezar kültürüne hayran olup, bu kültürü eserleriyle tasvir ve tabire çalışırlar.

🔹 Bu çalışmalar, mezar kültürünün Osmanlı medeniyetinde nasıl bir yere sahip olduğunu, medeniyet inşasında ne denli önemli bir özellik taşıdığına işaret eder niteliktedir.

Osmanlı sarayı hakkında bilgi veren ilk Batılı seyyah; Ottaviano Bon kimdir?

🔹 Osmanlı'nın mezar kültürünün şehirlerde nasıl tezahür ettiğine bakılacak olunursa, göze çarpan ilk parametre Osmanlı mezarlarının genellikle şehrin içerisinde yer almasıdır.

🔹 Mezarlığı şehrin içerisine inşa etme geleneği, "Tüm lezzetleri yok edip acılaştıran ölümü çokça hatırlayın!" hadis-i şerifinin hayata dökülmüş halidir.

*(Tirmizi, Zühd, 4)

Cennet meyveleri mezar taşı motiflerine nasıl yansıdı?

🔹 Osmanlı mezar kültürünün bir diğer önemli parçası, Osmanlı hanedan mensupları, devlet adamları, din büyüklerinin genellikle kendi yaptırdıkları veya adlarına inşa edilen camilerin, tekkelerin bahçesine veya müstakil yerlere defnedilmesidir.

🔹 Vefatının ardından anılmak, hayırlara vesile olmak ve sadaka-i cariye bırakabilmek amaçları taşıyan bu eylem, türbe ve mezarlık mimarisinin oluşmasını sağlar.

Sadaka ile ilgili hadisler: Sadaka nasıl verilir?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN