Arama

Kösem Sultan’ın İstanbul’da yaptırdığı hayır işleri

Kösem Sultan, Osmanlı tarihinde en etkili olan, devlet yönetiminde etkin rol oynayan sultanlardan biriydi. Kösem Sultan, Osmanlı padişahı I. Ahmed'in eşi olması ile haseki sultan; padişah IV. Murad ve I. İbrahim'in annesi olması vesilesiyle de valide sultandı. Osmanlı tarihinin en güçlü kadın sultanlarından birisi olan Kösem Sultan, aynı zamanda büyük bir servetin de sahibiydi. Peki, Kösem Sultan kimdir? Hem yaşamıyla hem de Osmanlı sarayında benzeri yaşanmamış trajik ölümüyle adından sıkça söz edilen Kösem Sultan'ın İstanbul'da yaptırdığı hayır işlerini derledik.

  • 1
  • 10
MAHPEYKER KÖSEM SULTAN KİMDİR?
MAHPEYKER KÖSEM SULTAN KİMDİR?

Mahpeyker Kösem Sultan, Sultan I. Ahmed'in eşidir. Sultan İbrahim ve IV. Murad'ın ise annesidir.

I. Ahmed'in hasekisi olarak büyük statü kazanmış, ardından 25 yıl boyunca oğulları döneminde kudretli bir Valide Sultan olmuştur.

  • 2
  • 10
TAHT DEĞİŞİKLİĞİNE ONAY VERECEK DÜZEYDE GÜÇ SAHİBİYDİ
TAHT DEĞİŞİKLİĞİNE ONAY VERECEK DÜZEYDE GÜÇ SAHİBİYDİ

1648'de torunu IV. Mehmed 7 yaşındayken babası İbrahim'in yerine tahta geçtiğinde "valide-i muazzama" olarak sarayda kalmış ve üçüncü kez saltanat naibesi olmuştur.

Mahpeyker Kösem Sultan, Osmanlı tarihinin bilinen en önemli ve hayırsever kadınlarından biridir. Hanedan kadınları arasında "naibe" sıfatı ile yönetim erkini taht değişikliğine onay verecek düzeyde kullanmıştır.

  • 3
  • 10
SARAYDA BENZERİ YAŞANMAYAN ŞEKİLDE ÖLDÜRÜLDÜ
SARAYDA BENZERİ YAŞANMAYAN ŞEKİLDE ÖLDÜRÜLDÜ

Kösem Sultan'ın saray hareminde bir benzeri yaşanmamış trajik ölümünü Tarihçi Naima ayrıntıları ile anlatmıştır.

Kapıkulu Ocaklarından destek alan Valide Sultan'a suikast düzenleyenler Hasodalılar ve Zülüflü Baltacılar gibi saray görevlileridir. Kösem Sultan, eşi Sultan I. Ahmed'in türbesine gömülmüştür.

KÖSEM SULTAN NASIL ÖLDÜRÜLDÜ?

  • 4
  • 10
KÖSEM SULTAN BÜYÜK BİR SERVETE SAHİPTİ
KÖSEM SULTAN BÜYÜK BİR SERVETE SAHİPTİ

Büyük bir servete sahip olan Kösem Sultan, Kıbrıs, Midilli, Eğriboz, Zile, Menemen, Gazze, Kilis ve Ezdin'deki paşmaklık ve emlakından yıllık 250 bin riyal veya 20 milyon akçeden fazla gelire sahiptir. İskenderun da has olarak Valide Sultan'a verilmiş, gümrük ve liman vergileri ile çarşıdaki vergiler gelirlerinin bir bölümünü oluşturmuştur.

  • 5
  • 10
ÖNCEKİ VALİDE SULTANLARIN HEPSİNDEN FAZLA GELİRİ VARDI
ÖNCEKİ VALİDE SULTANLARIN HEPSİNDEN FAZLA GELİRİ VARDI

Bu rakam, 1648'lere gelindiğinde dönemin uleması Karaçelebizade Abdülaziz Efendi tarafından yılda 300 bin kuruş ya da 24 milyon akçeye ulaşmıştır.

Kösem Sultan, kendinden önceki valide sultanların hepsinden fazla has gelirine sahiptir. Öldüğünde yağmalanmış serveti dışında 20 sandık dolusu filorin (altın para) hazineye aktarılmış ve o sıradaki para darlığı giderilmiştir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN