Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Tarih
  • Hukukun çözümsüz kaldığı yerde devreye giren yargı usulü: Düello

Hukukun çözümsüz kaldığı yerde devreye giren yargı usulü: Düello

Günlük hayatımızın birçok alanında kullanılan, her türlü karşılaşmada bir hesaplaşma ve meydan okuma ifadesi şeklinde karşımıza çıkan düellonun, ne olduğunu, tarihi kökenlerini ve ortaya çıkış serüvenini merak ettiniz mi? İşte hukukun çözümsüz kaldığı yerde devreye giren yargı usulü düello hakkında detaylar…

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 3
  • 12
YARGI ARACI OLARAK DÜELLO
YARGI ARACI OLARAK DÜELLO

📌Düellolar yargısal ve onursal düellolar olarak ikiye ayrılıyordu.

📌Hukukun çözüm üretemediği davalarda çözüm olarak yargısal düellolara başvuruluyordu.

📌Antik dönemlerde yapılan düellolarda ilahın önünde haklının yenilmeyeceğine inanılıyor ve bundan dolayı düelloya bir yargı aracı olarak bakılıyordu.

📌Yargısal düellolarda ilah da meseleye dahil ediliyordu. İlahın masum tarafa yardım ettiğine inanılıyordu.

Bu tür düellolar uzun zaman "İlahın Hükmü" olarak adlandırıldı. Orta Çağ'dan sonra düellolar, dini ve yargısal niteliklerinden sıyrılarak günümüze yakın bir hal almıştı.

  • 4
  • 12
DÜELLOLAR NEDEN YAPILIRDI?
DÜELLOLAR NEDEN YAPILIRDI?

📌Düello, 1500'lerin sonlarına doğru uygulanma açısından doruk noktasına, ardından da 1600'lü yılların başında ve ortasında belirli aralıklarla zirvelere ulaştı. Savaş öncesi ve savaş sonrası dönemlerde var olan sorunları çözmek için düello yönetimi oldukça sık kullanılırdı.

Düello yapılmasını gerektirecek beş ana neden şunlardı:

1. Kadınlarla ilgili meseleler
2. Aile içi miras sorunları
3. Kanıtı olmayan davalar
4. Klan ve guruplar arasında yaşanan sorunlar
5. Kamu görevlileri arasındaki problemler

  • 5
  • 12
MODERN ANLAMDA DÜEOLLONUN DOĞUŞU
MODERN ANLAMDA DÜEOLLONUN DOĞUŞU

Düellonun modern hali on altıncı ve on yedinci yüzyıllarda İtalya'da ortaya çıktı. Zamanla tüm Avrupa'ya yayılan düellonun modern formundaki başlıca sebebi onur meseleleriydi.

📌Avrupa ülkelerinde hızla yaygınlaşmaya başlayan düellolar, on yedinci yüzyılda daha ölümcül olmaya başladı. Bunun sebebi de ateşli silahların düelloya dahil edilmeye başlamasıydı. İngiltere, Fransa ve Amerika'da kayıt altına alınan birçok düello vakası meydana geldi.

📌İtalya'dan yayılan düello Fransa'da büyük bir yankı uyandırdı. Saygın ve köklü bir yer edinen düello, Fransa'da birçok işin çözümü için kullanılıyordu. Zamanla Fransız aristokrasisi mensupları için vazgeçilmez bir yöntem halini aldı.

🔍 Ünlü yazarların kaleminden alıntılarla Batı'ya dair eleştiriler

  • 6
  • 12
DÜELLO NASIL YAPILIRDI?
DÜELLO NASIL YAPILIRDI?

Düello, açık bir biçimde halk ve hakemler önünde gerçekleşirdi.

📌Seçilen alan genellikle karşılaşmanın rahat bir şekilde yapılabilmesi, hakemler ve seyircilerin düelloyu sorunsuz bir şekilde izleyebilmesi için açık avlu ve benzeri yerler tercih edilirdi.

📌Alan belirlendikten sonra yargı düellosu için duyuru yapılır ve düelloyu yapacak olan tarafların aile büyüklerinden (baba ya da büyükbaba) bir kişi ya da kendi belirledikleri biri sözcü olarak alanda hazır bulunması gerekirdi.

📌Yapılacak düellonun şartları, kullanılacak olan silahlar, varsa zırh ve benzeri ekipmanlar bu sözcüler tarafından kontrol edilirdi.

📌Genellikle düello bitişi, taraflardan birinin yaralanması, birinin ya da her iki tarafın ölmesi, ya da gün batımıyla birlikte sona erdirilirdi. Bununla birlikte taç sahibi kişi tarafından her hangi bir sonuç alınmasa bile düello durdurulabilirdi.

Düelloyu kaybeden ölmemişse, bu yolla suçu kanıtlanmış sayıldığı için cezalandırılırdı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN