Arama

Beyşehir Eşrefoğlu Camii hakkında 10 bilgi

Anadolu'da inşa edilen ve günümüze kadar gelebilen ahşap direkli, en büyük ve orijinal cami olan Eşrefoğlu Camisi, içindeki süslemelerle de emsali olmayan bir örnektir. Sadece ahşap değil; taş, tuğla, alçı süslemeleri ile de sanatımızda kullanılan dekorasyonların hepsini bir arada Eşrefoğlu Camii'nde görmek mümkündür. Ahşap ve çini işçiliğiyle Selçuklu mimarisinin en güzel örneklerinden olan Eşrefoğlu Camii'ni 10 maddede işledik.

  • 3
  • 12
BİRÇOK SÜSLEME SANATINI BİR ARADA BULUNDURUR
BİRÇOK SÜSLEME SANATINI BİR ARADA BULUNDURUR

7 asırlık cami, taş, tuğla, çini ve renkli boyama gibi birçok süsleme sanatının bir arada ve yoğun olarak kullanıldığı tek ahşap cami olması nedeniyle Türk mimarlık tarihinde özel bir yeri vardır. İlk girişte insanı etkileyen anıtsal taç kapısı, üstün ahşap ve çini işçiliğiyle Selçuklu mimarisinin en güzel örneklerinden Eşrefoğlu Camii, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağında yer alıyor. Çivi ve tutkal kullanılmadan yapılmış eşsiz minberi, tamamı çini kaplama mihrabı ile dikkati çeken cami, ziyarete gelenlerde hayranlık uyandırıyor.

Selçuklu döneminin önemli 3 edebi şahsiyeti

  • 4
  • 12
7 ASIR ÇÜRÜMEDEN AYAKTA KALABİLDİ
7 ASIR ÇÜRÜMEDEN AYAKTA KALABİLDİ

Eşrefoğlu Süleyman Bey tarafından 1297-1299 yılları arasında yaptırılan Eşrefoğlu Camii, ahşap direkler üzerine oturtulan düz tavanlı camilerin en büyüğü olarak biliniyor. Caminin ahşap olmasına rağmen 7 asır çürümeden ayakta kalabilmesinin sırrının bugün bile bilinmediği caminin önemli özelliklerinden biri de, ortasında bulunan, 4-5 metre derinliğindeki "karlık" denilen kuyudur.

Karlığın, caminin çürümesini önlemek amacıyla yapıldığı ve karlığa dolan karın yavaş yavaş erimesiyle, nemin, caminin içindeki ağaçların ömrünü uzattığı sanılır. Yüzyıllar boyu kış aylarında caminin damındaki karlar, çatının ortasındaki boşluktan ortadaki havuza atılmış ve ortamı nemlendirerek yakılan sobalardan ötürü ahşap sütunların çatlayıp kurumasını engellemiştir. 1965 yılında karlığın üstü camla kapatılmış ve işlevini yitirmiştir.

Selçuklu ve Osmanlı'da hizmet veren ünlü hekimler

  • 6
  • 12
ANADOLU'DAKİ AHŞAP DİREKLİ CAMİLERİN EN BÜYÜĞÜDÜR
ANADOLU’DAKİ AHŞAP DİREKLİ CAMİLERİN EN BÜYÜĞÜDÜR

Beyşehir ilçesi İçerişehir Mahallesi'nde bulunan, Orta Asya'da Semerkant, Buhara gibi eski Türkistan şehirlerinde yer alan ağaç direkli camilerin ülkemizdeki eşsiz bir örneği olan Beyşehir Eşrefoğlu Camisi, Anadolu'daki ahşap direkli camilerin en büyüğü ve orijinalidir.

  • 7
  • 12
MİHRABININ TÜMÜ ÇİNİ MOZAİKLE KAPLIDIR
MİHRABININ TÜMÜ ÇİNİ MOZAİKLE KAPLIDIR

Anıtsal taç kapısı, eşsiz mihrap ve minberi, üstün ağaç ve çini işçiliği yönünden ağaç cami müzesi gibidir. Mihrabının tümü çini mozaikle kaplı olup, 4.58 metre eni, 6.17 metre yüksekliği ile Konya çevresindeki bütün çinili mihraplardan daha büyüktür. Minberi, tamamen ceviz ağacından üstün bir işçilik ve zengin bir süsleme ile oymalı, çatmalı ve tutkalsız olarak yapılmıştır. Ağırlıklı olarak turkuaz ve patlıcan moru iki renk kullanılmıştır. Bu renkleri günümüz teknolojisiyle bile elde etmek oldukça güçtür. Kubbe de tuğlalarla çevrili çini kaplamadır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN