Arama

Ramazan'da Osmanlı saray sofralarını süsleyen tatlı

Osmanlı saray mutfağı, vakti zamanında en leziz yemek ve tatlıların merkezi olmuştur. Bilhassa Ramazan ayında sofraları süsleyen güllaç, bu lezzetli tatlardan yalnızca biridir. Peki, yüzyıllara meydan okuyan tarifiyle günümüze kadar ulaşmayı başaran bu sütlü tatlı Osmanlı sarayına nasıl ve ne zaman girdi?

OSMANLI MUTFAĞINDA TATLI

🔸 Osmanlı döneminde misafire gösterilen iltizam, günümüzdekinden katbekat daha fazla olmuştur. Bilhassa Ramazan ayında misafir ağırlama hususunda muhtelif çorbalar, yemekler ve tatlılar sofraları çeşitlendirmiş ve farklı geleneklerin de doğmasına vesile olmuştur.

🔸 Osmanlı topraklarında keşfedilen lezzetler ise saray mutfağında pişirilmiş ve geleceğin en somut mirası olarak günümüze kadar ulaşmıştır.

Ramazan rotaları: Eyüpsultan

RAMAZAN AYINA HAS BİR TATLI

🔸 Köklü bir tarihe sahip olan Osmanlı Devleti'nin saray mutfağı; zerde, ballı derviş lokması, vişneli ekmek kadayıfı, revani, saray kadayıfı, sütlaç, ayva tatlısı, şekerpare ve güllaç gibi tatlılar ile süslenirken rahmet ayı Ramazan'a has bir tatlı olan güllaç öne çıkar.

🔸 Güllaç günümüzde de sofralarımızı süslemeye devam etmektedir. Peki ya bu tatlı yüzyıllara meydan okuyan ve farklı milletlere ev sahipliği yapan Osmanlı sarayına nasıl girdi?

GÜLLÜ AŞ "GÜLLAÇ"

🔸 Farsça kökenli "güllaç" kelimesi, "nişastadan yapılan incecik kuru yufka" anlamına gelmektedir. Bu yufkadan imal edilen tatlıya ise aynı ismin verilmesi uygun görülmüştür.

🔸 Osmanlı sarayında bilhassa Ramazan ayında yapılan geleneksel Türk tatlısı olan güllaç, gül ve aş sözcüklerinin birleşmesi sonucu "güllaç" şeklini almıştır. Nasıl ki sütlaç ismi "sütlü aş"tan geliyorsa, güllaç tatlısı da "gül suyu eklendiği" için bu adı almıştır.

Bir oruç hediyesi: Tuhfetü's- Sa'imin

GÜLLACIN SARAYA GELİŞİ

🔸 13. yüzyıl içinde saray mutfağına dahil olan güllaç, zamanla mutfağın gözde tatlısı haline gelir. Ramazan geldiğinde akıllara düşen bu tatlı, günümüze ulaşana kadar birtakım değişikliklere uğrar.

🔸 Güllaç, saray mutfağına ilk kez 1489 yılından itibaren girer. Hikaye şudur ki Kastamonulu Ali Usta adında bir zat, saray görevlilerinin memleketini ziyareti esnasında elinde olan yufkaları şekerli sütle ıslatıp tatlı halinde sunar.

GÜLLACIN KAŞİFİ: KASTAMONULU ALİ USTA

🔸 Saray yetkililerinin tattıkları bu harikulade lezzetin saray mutfağında yer almasını isterler ve böylece tatlının kaşifi olan Ali Usta saray mutfağına, tatlıcıbaşı olarak göreve başlar.

🔸 Osmanlı sarayında sofraları süsleyen güllaç yaprakları, varak olarak isimlendirilir. Zamanla sarayda çok sevilen bir tatlı haline gelen güllü aş, 1573-74 yılları arasında 19740 varak; 1642-54 yılları arasında 10300 varak olarak saray mutfağı kayıtlarında görülür.

Müslüman Ülkelerde Ramazan Gelenekleri: Kırgızistan

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN