Arama

Kış mevsimiyle bütünleşen tarihi mekanlar ❄

Erzurum'da etkili olan kar yağışı tarihi mekanları kar altında bıraktı, ortaya eşsiz manzaralar çıktı. Kar yağışının etkisiyle Erzurum Kalesi, Çifte Minareler gibi tarihi yerlerde kartpostallık görüntüler oluştu. Kar yağışını fırsat bilen vatandaşlar ise manzarayı kaçırmamak için bol bol fotoğraf çekti. Sizler için karla bütünleşen mekanların tarihine dair kısa bilgiler derledik.

  • 3
  • 10
EN BÜYÜK TÜRBE OLMA ÖZELLİĞİNE SAHİP
EN BÜYÜK TÜRBE OLMA ÖZELLİĞİNE SAHİP

📌 Medresenin zemin katında on dokuz, birinci katında ise on sekiz odası bulunmaktadır. Girişin batısındaki kare mekân, bir dönem mescid olarak kullanıldı. Güneyde ana altında Anadolu'da çağdaşları arasındaki en büyük türbe olma özelliğine sahiptir. Medresenin saçağı, süsleme şerit ve silmelerle bezenmiştir.

  • 4
  • 10
ZİYARET SAATLERİ
ZİYARET SAATLERİ

📌Haftanın her günü açık olan Çifte Minareli Medrese yaz döneminde saat 09:00-20:00 arası kış döneminde ise 08.00-17.30 arası ziyaret edilebilir.

  • 5
  • 10
ERZURUM KALESİ HAKKINDA BİLGİ
ERZURUM KALESİ HAKKINDA BİLGİ

📌 Erzurum'un, doğu ile batının kilit noktasında yer alması dolayısıyla Hattilere kadar giden bir geçmişe sahip olmasına rağmen günümüze kadar görkemiyle ayakta kalan en eski tarihi yapısı, Roma İmparatorluğu (Bizans) döneminde yapılan ve imparator Theodosius'un isminin verildiği 5. yüzyıla ait Erzurum Kalesi'dir.

📌Erzurum Kalesi M.Ö. 400'lü yıllarda Roma İmparatorluğu tarafından yapıldı. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Erzurum Kalesi, çeşitli dönemlerde onarım geçirdi. Son olarak 16'ncı yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman ve 19'ncu yüzyılda II. Mahmut tarafından iki defa onarıldı.

  • 6
  • 10
SURLARI BÜYÜK ÖLÇÜDE YIKIK HALDEDİR
SURLARI BÜYÜK ÖLÇÜDE YIKIK HALDEDİR

📌Erzurum Kalesi'nin surları büyük ölçüde yıkık haldedir. Yalnızca dört yöne açılan kapıların isimleri bilinir. Bunlar Tebriz Kapısı, Erzincan Kapısı, Gürcü Kapısı ile sonradan açılan İstanbul Kapısı ve Yeni Kapıdır.

Boğaz'ın nadide incisi: Şemsi Paşa Camii

📌 Erzincan Kapı; Günümüzde Cumhuriyet Caddesi üzerinde Erzincan Çarşı mevkiindeydi.
📌Gürcü Kapı; Şehrin kuzey kesiminde Gürcükapı Cami civarında İş Bankası ile Buğday Halinin bulunduğu yere açılıyordu.
📌Tebriz Kapı; Kale Kapısı şeklinde anılmaktaydı. Bu kapı Çifte Minareli Medrese ile Ebu İshak Kazuruni Türbesi arasında idi.
📌Yeni Kapı; Erzurum Kalesinin ikinci surunda açılan bu kapı, Eski Merkez Kumandanlığı ile kışla ve ambarların kapılarının açıldığı meydandaydı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN