Arama

Kariye Camii 450 yıllık hüviyetine kavuştu

Kariye Camii'nin ibadete açılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Kariye, Bizans döneminin en önemli manastırlarından biriydi. Fetih'ten sonra bir süre boş kalan yapı, Sultan II. Bayezid döneminde camiye dönüştürüldü ve asırlar boyu Müslümanlara ev sahipliği yaptı. 1940'lı yıllardan itibaren müze ve depo olarak hizmet veren Kariye, 450 yıllık cami hüviyetine yeniden kavuşacak. Peki, Kariye Camii nerede? Kariye Camii ne zaman yapıldı? Kariye ne zaman cami oldu? Kariye ne zaman müze oldu? İşte Kariye Camii'nin tarihi…

  • 3
  • 13
KARİYE NE DEMEKTİR?
KARİYE NE DEMEKTİR?

Önemli bir Bizans yapısı olan Kariye, geçmişte "Khora" ismiyle bilinen, İsa'ya adanmış bir kilisedir. Tarihçesi ve ilk yapısı hakkındaki pek çok bilgi olsa da bunlar gerçeklikle örtüşmemektedir.

Khora kelime olarak bir yerleşim yerinin dışını, taşrayı ifade eder. Türkçede "köy" anlamındaki karyeden gelen kariye de bir bakıma bunun tercümesidir.

Beş ayrı yapım dönemi geçiren Kariye Camii ibadete açıldı!

  • 4
  • 13
SINIRSIZLIĞI İFADE EDEN BİR SEMBOLDÜR
SINIRSIZLIĞI İFADE EDEN BİR SEMBOLDÜR

4'üncü yüzyıl başlarında Konstantinos tarafından yaptırılan surların dışında kaldığından manastıra bu adın verildiği ileri sürülürse de bu görüş pek inandırıcı değildir. Fakat kilisenin içinde Îsâ ve Meryem'i tasvir eden mozaiklerde her ikisinin de adları ile birlikte Khora kelimesinin yazılmış olması bunun mistik bir anlamı olduğunu gösterir.

Bazı eski filozofların Tanrı'nın sınırsızlığını ifade eden tarifleri, Geç Bizans devrinde İsa ile Meryem'e de yakıştırılmıştır. Böylece Khora sıfatı her türlü çerçeveyi aşan bir âlemi belirtir.

  • 5
  • 13
KARİYE CAMİİ KAÇ YILINDA YAPILDI?
KARİYE CAMİİ KAÇ YILINDA YAPILDI?

Khora Manastırı'nın 6. yüzyılda inşa edildiği söylenir ancak 9. yüzyılda doğruluğu bilinen bir kaynak bu efsanenin gerçek olmadığını kanıtlar niteliktedir. Manastır ilk defa, 742 yıllarında isyan edip kendisini imparator ilan eden bir valinin çocukları ile birlikte buraya kapatılması dolayısıyla zikredilir.

İlerleyen yüzyıllarda pek çok restorasyon yapılmış, genişletilmiş, mozaik ve fresklerle bezenmiştir. Bu resimlerden birçoğu günümüze ulaşmayı başarmıştır.

  • 6
  • 13
KARİYE NE ZAMAN CAMİ OLDU?
KARİYE NE ZAMAN CAMİ OLDU?

Fetih'te ilk ele geçirilen yapılardan olan Khora Manastırı bir süre boş kalmış, şehrin içindeki bazı kilise ve harabeler bilhassa Sultan II. Bayezid döneminde camiye dönüştürüldüğünde Sadrazam Atik Ali Paşa tarafından camiye çevrilmiştir.

1546 tarihli İstanbul Vakıfları Tahrir Defteri'nde "Kenîse (kilise) Camii" adıyla zikredilen mabedin paşanın Çemberlitaş'taki evkafına bağlı olduğu kayıtlıdır. Türk döneminde Kahriye Camii olarak da adlandırılmıştır.

Yeni hüviyetleriyle kiliseden çevrilmiş camiler

  • 7
  • 13
MİMAR SİNAN, KARİYE MEDRESESİNİ İNŞA ETMİŞTİ
MİMAR SİNAN, KARİYE MEDRESESİNİ İNŞA ETMİŞTİ

İstanbul'daki sahabe mezarlarından Ebû Saîd el-Hudrî'nin makam-kabrinin de burada olduğu kabul edilir. Mimar Sinan'ın eserlerinin adlarını bildiren listelerden Tezkiretü'l-bünyân ve Tezkiretü'l-ebniye'den Mimar Sinan'ın Kariye Camii'ne yakın bir medrese inşa etmiş olduğu öğrenilir.

İstanbul medreseleri hakkında 2 Eylül 1914 yazılan bir raporda, dört odalı ahşap bir yapı olan Kariye Medresesi'nin son derece harap bir durumda olduğu belirtilir. Anlaşıldığına göre bu yıllarda medrese küçültülmüş ve daha sonra tamamen ortadan kaldırılmıştır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN