Arama

Fikriyat ile ne görelim, ne okuyalım, nereye gidelim?

Hafta içinin yoğun iş koşuşturmasından sıyrılıp hafta sonunda ne yapacağınızı mı düşünüyorsunuz? Pek çok kişi, hafta sonlarını dinlenme günü olarak değerlendirir. "Fikriyat ile ne görelim, ne okuyalım, nereye gidelim?" başlığı altında birbirinden değerli hafta sonu tavsiyelerini sizlerle buluşturuyoruz. Kitap okuyarak günün karmaşasından kurtulabilir, tarihi bir anekdotu öğrenerek bilinçlenebilirsiniz. Ya da güneşli bir pazar gününün tadını çıkartarak yeşillikler arasındaki tarihi eserleri ziyaret edebilirsiniz. Gelin sizler için hazırladığımız bir tavsiye listesine daha yakından bakalım.

  • 1
  • 12
NE OKUYALIM?
NE OKUYALIM?

Sadettin Ökten ve Kemal Sayar'ın kaleminden Aşk ile Ânı Seyretmek

Evden ayrılalı bir hayli vakit geçti, geriye dönmek için çok mu geç oldu? Dönmeye niyet etsek acaba yolu bulabilecek miyiz? "Sakin, mütevekkil ve munis bir inanmışlığın insan yüreğini genişlettiği bir yaşayış ve düşünüş tarzı bu mübarek topraklarda, ne zaman kayıp gidecek olsak elimizden tutuyor. O yüzden, 'Bizi bize bırakma,' diye niyaz ediyoruz, 'Ne olur, tut demeden, tut elimizi.' Bu sohbetlerde, kaybettiğimiz bir âlemi bugüne ekleyen hatıraların kutsi saati var."

Kemal Sayar'dan alıntılar

Sadettin Ökten ve Kemal Sayar'ın şiirin kanatlarına tutunarak gerçekleştirdikleri uzun soluklu sohbetlerinin ikinci cildi olan Aşk ile Ânı Seyretmek, bizleri bir kez daha sevginin, saygının ve bilgeliğin eşlik ettiği bir yolculuğa çıkarıyor. Hem de tam koronavirüs salgınının dünyayı, insandaki manasız büyüklenmeyi hizaya çektiği, radikal bir belirsizliğin ruhları yaygın bir endişeye düçar ettiği günlerde… Bugün bizim için neyin değerli olduğunu anlama zamanı…

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın

  • 2
  • 12
NEREYE GİDELİM?
NEREYE GİDELİM?

Osmanlı'nın en görkemli sarayı: Dolmabahçe

Dolmabahçe Sarayı, otuz birinci Osmanlı padişahı Sultan Abdülmecid tarafından yaptırıldı. İnşasına 13 Haziran 1843 tarihinde başlanan saray, çevre duvarlarının tamamlanması ile birlikte 7 Haziran 1856 tarihinde kullanıma açıldı. Sarayın ana yapısı; Mâbeyn-i Hümâyûn, Muâyede Salonu ve Harem-i Hümâyûn adlarını taşıyan üç bölümden oluşur. Mâbeyn-i Hümâyûn; devletin yönetim işleri, Harem-i Hümâyûn; Padişah ve ailesinin özel yaşamı, bu iki bölümün arasında yer alan Muâyede Salonu ise; Padişah'ın devlet ileri gelenleriyle bayramlaşması ve kimi önemli devlet törenleri için ayrıldı. Ana yapı; denize paralel bölüm boyunca bodrumla birlikte üç katlıydı.

Evliya Çelebi, Dolmabahçe Sarayı'nın bugünkü yerinde Yavuz Sultan Selim'in bir köşk yaptırdığını yazar. I. Ahmet zamanında, mekân taşla doldurularak köşk büyütüldü. Sarayın ve yerleşimin adı da buradan gelir. 19. yüzyıla gelindiğinde II. Mahmut aynı yerde yeni bir saray inşa ettirdi. Bugünkü yapı ise 1842 yılında I. Abdülmecit tarafından, Karabet Balyan'a inşa ettirildi. Sultan Abdülmecit'in burada ikamet etmesinin yanında resmî işleri de burada görürdü. Sultan Abdülmecit'ten sonra Sultan Abdülaziz de bu sarayda yaşadı.

Mutlaka görülmesi gereken Osmanlı eserleri

Dolmabahçe Sarayı'nın ana yapıları; Harem, Mabeyn, Saat Kulesi ve Dolmabahçe Camisidir. Sarayda 285 oda ve 46 adet salon, 6 hamam ve 68 tuvalet bulur. Saray 110 bin metrekare alana kuruludur. Mabeyn'deki Taht Salonu'nda Kraliçe Victoria'nın hediyesi olan 36 metrelik kubbeden sarkan dört tonluk ve yedi yüz elli ampullü kristal avize bulunur. Bu Taht Salonu 19 Mart 1877 tarihinde II Abdülhamit'in Osmanlı Meclisi açılışına ev sahipliği de yaptı. Ayrıca Harem'de, Taht Salonu'nun izlenebileceği bir koridor vardır. Harem, törenlerin yapıldığı Mavi Salon, kadınların eğlendiği Pembe Salon, Valide Sultan odaları gibi farklı mekânları barındırır. Sarayın girişinde yer alan otuz metre yüksekliğindeki saat kulesininse 1895 yılında tamamlandığı söylenir.

Dolmabahçe Sarayı'nın en görkemli bölümü devlet işlerinin yürütüldüğü Mabeyn kısmıydı. Hiçbir sarayda bulunmayan bir ihtişama ve zenginliğe sahip olan Dolmabahçe Saray'nda iç dizaynda mobilyalar, ipek halılar ve perdeler orijinal olarak günümüze gelen sarayda duvar ve tavan süslemeleri Avrupalı sanatçıların resimleri ve atın süslemeler ile donatılmıştı. Meşhur Hereke halıları birçok yerde kullanıldı.

Tarihe tanıklık eden Osmanlı eserleri

📍Dolmabahçe Sarayı nerede?

Dolmabahçe Sarayı İstanbul'un Beşiktaş semtinde yer alır. Hem Beşiktaş hem de Kabataş İskelesine 10 dakika yürüyüş mesafesindedir. Taksim Meydanı'na ise 20 dakika yürüme mesafesindedir.

📍Dolmabahçe Sarayı'na nasıl gidilir?

25T Sarıyer -Taksim, 559C Rumelihisarüstü – Taksim,110 Kadıköy-Taksim, 112 Bostancı-Taksim, DT2 Ortaköy- Taksim otobüslerine binip, İnönü Stadı otobüs durağında inilerek Dolmabahçe Sarayı'na ulaşabilirsiniz. Anadolu yakasından Dolmabahçe Sarayı'na gitmek isteyenler motor ya da vapurla Beşiktaş ya da Kabataş'a gelip oradan yürümeleri daha hızlı bir seçenektir.

❗ Maskelerinizi takmayı ve sosyal mesafe kurallarına uymayı unutmayın.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN