Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • İslam
  • Üç ayların faziletinden nasıl yararlanabiliriz? Üç ayların önemi ve fazileti...

Üç ayların faziletinden nasıl yararlanabiliriz? Üç ayların önemi ve fazileti...

Üç aylar Recep, Şaban ve Ramazan aylarını birlikte ifade eden bir tabirdir. Müslümanların heyecanla beklediği üç aylar yarın, 2 Şubat Çarşamba günü başlayacak, 3 Şubat Perşembe günü ise Regaip Kandili olarak idrak edilecek. Bu mübarek zaman dilimine dair merak edilen konulardan biri de bu ayın hikmetlerinin neler olduğudur. Peki, üç ayların faziletinden nasıl yararlanabiliriz? Üç aylarda nasıl ibadet etmeliyiz? Üç aylarda oruç tutmanın fazileti nedir? Üç ayların önemi nedir? Üç ayların önemi ve fazileti...

➡ Mukaddes sayılan ibadetler üç aylarda arttırılır. Dini görevlerin yerine getirilmesi konusunda daha hassas davranılır.

➡ Bu aylarda bol bol istiğfar etmek, namaz kılmak, oruç tutmak, Kuran okumak ve dua etmek en uygun davranışlardır.

Her mümin, rahmet ve mağfiretle dolu üç aylarda daha fazla iyilik yapmalı ve iyiliğe vesile aramalıdır. Bu vesileye örnek, bazen yolunu şaşıran birine yol göstermek, bazen insanlara eziyet veren bir şeyi yoldan kaldırmaktır. Bazen de ihtiyaç sahiplerine yardımcı olmak, onlara infakta bulunmaktır.

Üç aylarda hangi günler oruç tutulur?

➡ Üç aylarda nafile namaz kılınması, itikâfa girilmesi, bu aylarda yedi sene oruç tutulduktan sonra kurban kesilmesi gibi özel ibadet şekilleri kaynaklarda yer almamaktadır. Üç aylarda vefat eden kimsenin sorgusunun yapılmayacağı yolundaki inanışın da aslı yoktur.

➡ Üç ayların girdiği günleri görmek, içinde Kadir gecesini bulunduran Ramazan ayına yaklaşıldığına işaret etmektedir. Kadir gecesi yüce kitabımız Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı mübarek gecedir. Ehemmiyetine binaen yine yüce kitabımızdaki 97. sureye "Kadir suresi" denmiş bu gecenin "bin aydan daha hayırlı" olduğu belirtilmiştir.

Fikriyat podcastlerden İshak Danış'ın sesinden Kadir suresini dinlemek için tıklayın

  • 5
  • 16
RECEP AYINDA YER ALAN KANDİLLER NELERDİR?
RECEP AYINDA YER ALAN KANDİLLER NELERDİR?

➡ Recep ayı mübarek aylardan biridir. Peygamber Efendimiz (sav), Recep ayına çok değer verir ve "Ya Rabbi, Recep ve Şaban'ı bizler için mübarek kıl ve bizi Ramazana eriştir" diye dua ederdi.

➡ Recep ayı, içerisinde Regaip ve Miraç kandillerini barındırır. Bu nedenle, ayrı bir fazileti bulunur.

Recep ayının ilk Cuma gecesi, Regaip Kandili'dir. Regaip Kandili, "Çok lütuf ve ihsanla dolu, kıymetli ve değeri büyük, çok iyi değerlendirilmesi gereken gece" manası anlaşılır.

➡ Âlimler, Regaib'in dua, tövbe ve ibadetlerle geçirilmesini uygun görür. Bu mukaddes gecede yüce Allah'ın, bağış ve yardımlarının dağıtıldığına inanılarak ibadet edilir.

  • 6
  • 16
REGAİB KANDİLİ'NİN FAZİLETLERİ
REGAİB KANDİLİ’NİN FAZİLETLERİ

Regaib'in diğer kandillerden farklı olmasının nedeni hem Recep ayında bulunması hem de Cuma gecesi oluşudur.

➡ Recep ayının fazileti, iyilik ayı oluşudur. Regaip gecesinin içinde olduğu Recep ayında bolca oruç tutulmalıdır. Bu aya 'Recebü'l-asabb' da denilmiştir. Yani; iyiliklerin isabet ettiği aydır.

➡ Bu geceyi ibadet ile geçirip tövbe eden müminin arzularının verileceği ümit edilir.

➡ Recep ayına 'tövbe' ismi de konulmuştur. Mümin bu ayda ve özellikle de Regaip Kandili'nde günahlarını bolca kendine itiraf edip tövbe etmelidir.

  • 7
  • 16
MİRAÇ KANDİLİ’NİN FAZİLETİ
MİRAÇ KANDİLİ’NİN FAZİLETİ

Bu ayın yedinci gecesi ise Miraç Kandili'dir.

➡ Miraç Kandili, Müslümanlara beş vakit namazın farz kılındığı, Bakara suresini son iki ayetinin indirildiği ve iman ile ölen müminlerin cennete gireceğinin müjdelendiği mübarek bir gecedir.

Peygamber Efendimiz (sav), Recep ayının 27. gecesinde yüce Allah'ın davetiyle Mekke'deki Mescid-i Haram'dan Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya götürülüp oradan da ilahi huzura yükseldi.

➡ Miraç olayı, zaman ve mekândan bağımsız olarak tamamen ilahi ölçülerle gerçekleşen bir lütuftu.

MİRAÇ HADİSESİ NASIL GERÇEKLEŞTİ?
📌 Buhari ve Müslim'de Miraç'la ilgili olarak yer alan rivayetlerin ortak noktalarına göre olay şu şekilde cereyan etti:

➡ Bir gece Resulullah (sav) Kâbe'de Hicr veya Hatim denen yerde, bazı rivayetlere göre uyurken bazılarına göre ise uyku ile uyanıklık arasındayken Cebrail (as) geldi. Göğsünü açtı, zemzemle yıkadıktan sonra içini iman ve hikmetle doldurup kapattı. Cebrail, Peygamber Efendimizi (sav) Burak adlı bineğe bindirip Beytülmakdis'e (Kudüs) götürdü.

➡ Resûl-i Ekrem (sav) Mescid-i Aksâ'da iki rekât namaz kılıp çıktığında Cebrail, biri süt biri şarap dolu iki kap getirdi. Resulullah (sav) süt dolu kabı seçince Cebrail "Fıtratı seçtin" dedi. Ardından O'nu alıp dünya semasına yükseltti.

➡ Resulullah'ı (sav) burada önceki bazı peygamberler karşıladı ve onu kendilerine imam yaparak arkasında topluca namaz kıldılar. Daha sonra semaya yükseltilen Allah Resulü (sav), semanın birinci katında Hz. Âdem, ikinci katında Hz. İsa ve Hz. Yahya, üçüncü katında Hz. Yusuf, dördüncü katında Hz. İdris, beşinci katında Hz. Harun, altıncı katında Hz. Mûsâ, yedinci katında ise Hz. İbrahim ile görüştü. Sidret'ül- Münteha denilen yere vardıklarında yazıcı meleklerin kalem cızırtılarını duydu ve Allah'ın huzuruna çıktı.

🔎 Bilinmeyen kelimeler sözlüğü
Sidret'ül- Münteha: Hz. Peygamber'in, Miraç gecesi yanında ilâhî sırlara mazhar olduğu ağaç.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN