Arama

Şükrün önemine dair 12 tavsiye

Verilen nimetlere şükretmek Müslümanların ahlaki özelliklerindendir.Şükür, insanın kendisine verilen nimetlere karşı Allah'a teşekkür etmesidir. Allah Kur'an-ı Kerim'de birçok ayette Müslümanların verilen nimetlere şükretmeleri gerektiğini belirtmiş, eğer şükrederlerse nimetini artıracağına dair söz vermiş ve şöyle buyurmuştur: "Rabbiniz şöyle buyurmuştu: "Andolsun, eğer şükrederseniz gerçekten size artırırım ve andolsun, eğer nankörlük ederseniz, şüphesiz, Benim azabım pek şiddetlidir." (İbrahim, 7) Bu sebeple Peygamber Efendimiz ve sahabiler şükür ve şükretmenin önemi üzerinde ziyadesiyle durmuştur.

Sesli dinlemek için tıklayınız.

📌 "Bir kimse Allah'ın nimetini kalbiyle bilip, diliyle hamdederse, bu hamdi tamam olmadan Allah onun nimetini artırır. Çünkü Hak Teala, "And olsun eğer siz şükrederseniz elbette size nimetimi arttırırım." Nimeti anlatmak nimetin şükründendir."

(x) Fudayl b. İyad

(x) Şükür nedir, nasıl yapılır? İslam'da şükretmenin önemi...

📌 "Şükür bizzat murad edilirken sabır başkasından dolayı murad edilmektedir. Sabır, şükre götürdüğü için övülür. O halde sabır, şükrün hizmetçisidir."

(x) İbn-i Kayyım El Cevziyye

(x) Rihle: İlim için yapılan seyahatler

📌 "Nimete şükür ile ulaşılır. Şükürle nimet artar. Şükür ile nimet bir arada bulunurlar. Kuldan şükür kesilmedikçe, Allah'tan da nimetin artırılması kesilmez."

(x) Hz. Ali (r.a.)

📌 "İnsana en kolay olan Allah katında en sevimli olan Allah'a şükür için yapılan secdedir. Yeni nimet nefislerde daha çok tesir eder, kalpler ona daha çok bağlanır. Bundan dolayı bir kimseye, yeni nimet verildiği vakit tebrik edilir, nimet kaybedildiği vakit taziye edilir."

(x) İbn-i Kayyım

(x) 📑İbn-i Kayyım El Cevziyye kimdir?

(x) İbn-i Kayyım El Cevziye 1292 yılında Şam'da doğdu. Dini eğitimini ilk olarak babasından aldı. Arap dili ve edebiyatı, fıkıh, hadis, alanlarında ihtisas sahibi bir öğrenciydi. Kitap toplamayı çok severdi . Dini ilimleri ilk olarak tasnif eden kimselerdendi. Arap dili ve edebiyatı, fıkıh, hadis, alanlarında ihtisas sahibiydi. Yaşı ilerleyince Cevziyye medreseesinde imamlık yapmaya başladı. Necmeddin İbn Hallikân'ın yaptırdığı camide 736 (1336) yılından sonra hatiplik yapmaya başladı. İbn-i Kayyım'ın en meşhur öğrencisi İbn-i Kesir'di. İbn-i Kayyım 1350 yılında vefat etti.

(x) İbn-i Kayyım El Cevziyye'den hikmetli sözler

📌 "Allah'ım senden her şeyde nimetin tamamını isterim. Sen razı oluncaya kadar ve razı olduktan sonra bütün nimetlere şükretmek hususunda beni muvaffak etmeni dilerim. Zor olan işlerin değil kolay olan işlerin hayırlısını isterim."

(x) Hz. Ebubekir (r.a.)

(x) Hz. Ebubekir kimdir? Hz. Ebubekir'in hayatı

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN